Ontdek de voordelen en voorbeelden van edge computing

Steeds meer data wordt aan de rand van het netwerk verwerkt. Edge computing nestelt zich tussen het traditionele datacenter (lokale installatie) en de publieke cloud. Deze nieuwe vorm van dataverwerking wacht een grote toekomst. Een grote verschuiving binnen het cloud-landschap is op komst, waarbij KPN voor de (groot)zakelijke doelgroep enorme mogelijkheden ziet.

In plaats van data de lange weg naar de servers van cloudproviders te laten afleggen kunnen de data dichter bij de bron blijven waar ze zijn ontstaan. Dit is prima mogelijk door gebruik te maken van de rekencapaciteit en opslag die telecomoperators op vele plaatsen in hun netwerk beschikbaar kunnen stellen. In dit artikel nemen we je mee langs de voordelen van edge computing en wat KPN daarin kan betekenen.

Cloudkosten omlaag

Ramazan Soganci, innovatiemanager bij KPN Open Innovation Hub, zegt: “Het grote voordeel van edge computing is dat data snel, veilig én kostenefficiënt wordt verwerkt.” Ook bij het ophalen van gegevens zijn kostenbesparingen mogelijk vergeleken met de cloud. Aan de extractie van data hangt simpel gezegd een lager prijskaartje. Ook ligt een betere klantervaring in het verschiet.

KPN biedt edge computing aan als alternatief voor het traditionele datacenter of cloud computing. Soganci: “Het vervangt deze opties niet, maar is een aanvulling daarop.” Zo zijn bijvoorbeeld combinaties met de cloud mogelijk waarbij alleen nog de relevante data bij hyperscalers zoals Microsoft Azure of AWS worden opgeslagen. De edge zorgt ervoor dat kritieke informatie realtime beschikbaar blijft. Meer details over edge computing staan in het KPN Technology Book.

Lees ook: Edge computing: betekenis, voordelen en toepassingen

KPN bouwt fundament voor edge

De KPN Edge Computing Infrastructuur combineert de sterke punten van de cloud zoals schaalbaarheid, efficiënt gebruik van reken- en opslagcapaciteit en virtualisatie met minimale vertraging (low latency), hoge datadoorvoer en meer privacy en veiligheid.

De 'resources’ staan immers daar waar ze nodig zijn. Met vrij weinig apparatuur kan een massa aan gegevens worden verzameld en verwerkt. Soganci: “Slimme apparaten en sensoren worden ontlast. Applicaties die veel rekenwerk vergen kunnen naar de edge gaan.”

Lees ook: Dit zijn de zes technologische trends voor 2021

Managed platform ontzorgt bedrijven

KPN ontwikkelt hiertoe een 'managed platform’ waarop computing-, opslag- en netwerkbeheer worden aangeboden. Klanten die veel data op afstand moeten verwerken, maken gebruik van een infrastructuur zonder dat ze zich druk hoeven te maken over het beheer. Het is niet meer nodig op al die verre locaties IT’ers te hebben als er wat misgaat of aanpassingen moeten worden doorgevoerd. KPN neemt deze taken en daarmee veel zorgen uit handen.

Soganci: “Bovenop dit platform komt een laag met artificial intelligence (AI) en machine learning-applicaties. De integratie van die PaaS-achtige diensten (Platform as a Service) waarop algoritmes draaien, wordt door KPN zelf of door derde partijen gedaan.”

5G katalysator voor edge

Soganci wil samen met partners en klanten nieuwe oplossingen ontwikkelen. KPN heeft een goede uitgangspositie om edge computing tot een succes te maken. De locaties waar apparatuur kan worden geplaatst bestaan al. Dat zijn behalve de grote datacenters in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem ook de 161 ‘metro core locations’ in Nederland.

De connectiviteit is eveneens een belangrijke troef: kpn heeft het beste netwerk van Nederland. Edge computing is ook in het verlengde van 5G in te zetten. 5G maakt het mogelijk per vierkante kilometer één miljoen apparaten te verbinden. Ook de grote beschikbaarheid en extra hoge betrouwbaarheid zijn pluspunten. 5G geldt als een katalysator voor de nieuwe edge cloud architectuur.


Whitepaper: The future of networking

Verslim ook jouw netwerk. Lees onze visie, bekijk de 3 cases en ontdek hoe KPN je helpt met jouw connectiviteit.

Download


Smart Video Analytics

Voor het bedrijfsleven kan de zakelijke impact heel groot zijn. Soganci ziet kansen voor het industriële Internet of Things, zelfrijdende voertuigen, smart cities, smart retail, precisielandbouw, het slimmer organiseren van transport en de ondersteuning van allerlei bedrijfsfuncties.

Een van de meest veelbelovende proposities is Smart Video Analytics. De beelden die drone-camera's opvangen, kunnen in de edge bijna realtime worden verwerkt, wat interessante mogelijkheden bij operationeel handelingen biedt. Drones bieden weinig plaats voor computers en moeten bovendien licht zijn. Bij verwerking in de cloud lopen de responstijden teveel op. Edge computing komt voor dit soort toepassingen dan ook als geroepen.

Relschoppers snel herkend

Daar waar met veiligheidsdiensten wordt samengewerkt, kunnen beveiligers bodycams dragen. Als de camerabeelden snel kunnen worden verwerkt, zijn vroegtijdig ongeregeldheden te herkennen. Algoritmes ‘zien’ op tijd wanneer dreigende situaties ontstaan. Edge computing in het verlengde van 5G kan hier wonderen verrichten.

Als ‘zware’ videobeelden niet meer naar de cloud hoeven en de analyse hiervan dichtbij kan worden gedaan, levert dat enorm veel tijdwinst op. Ook worden kosten bespaard. Verder voorkom je hierdoor eventuele problemen met de AVG. Door data lokaal of op het netwerk van kpn te verwerken loop je namelijk niet de kans dat persoonsgegevens buiten de EU belanden.

Lees ook: Zeecontainers traceerbaar met mobiele connectiviteit

Smart industry: aansturing van systemen met edge computing

Een andere 'sweetspot’ voor edge computing wordt gevormd door smart factories. Deze evolueren naar volledige autonome fabrieken. Tot de eerste toepassingen behoren ‘automated guided vehicles’ (AGV’s) met camera's aan boord waarvan de beelden moeten worden verwerkt. Deze slimme voertuigen maken de magazijnen en opslagplaatsen efficiënter.

In de fabriek van de toekomst nemen robots het werk van mensen over. De aansturing van deze systemen gaat nauwkeuriger met edge computing. Beelden en andere gegevens van sensoren moeten heel snel worden geanalyseerd om te voorkomen dat de robots elkaar in de weg gaan zitten. Soganci: “Zeker als robots met elkaar moeten samenwerken wil je niet dat ze ongecoördineerd te werk gaan.” Het FieldLab van KPN in Brainport Eindhoven test 5G en edge uit. Ook het Field Lab in Helmond dat op mobiliteit is gericht probeert deze nieuwe technologie uit. Ter vergroting van de veiligheid voorspellen slimme algoritmes het gedrag van voetgangers en fietsers in de buurt van zelfrijdende voertuigen.

Samen met bedrijfsleven kansen benutten

Kortom, voorbeelden te over van business cases waar edge computing het verschil kan maken. Soganci hoort graag waar zakelijke klanten mee zitten en hoe hij hen daarbij kan helpen. Hij roept bedrijven op zich nu al op de mogelijkheden te oriënteren. Samen met de markt wil KPN de enorme kansen benutten die deze technologie biedt.

Meer weten

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer weten wat edge computing voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem direct contact op met Ramazan Soganci van KPN: ramazan.soganci@kpn.com

Gerelateerde artikelen