
1. Wat is eHerkenning?
eHerkenning is eigenlijk een soort DigiD voor bedrijven. Met DigiD log je als burger veilig in bij verschillende overheidsinstanties. Ondernemers doen dit met eHerkenning. Via dit inlogsysteem kunnen zij zakelijke diensten online afnemen bij meer dan 1.500 (overheids)organisaties.
2. Wat zijn voor mij als zelfstandig ondernemer de voordelen van eHerkenning?
Met eHerkenning heb je met 1 digitale sleutel toegang tot de dienstverlening van de (semi)overheid en steeds meer private organisaties. Je regelt hiermee bijvoorbeeld je belastingaangifte, vergunningen, subsidies, verzekeringen en zelfs je eigen pensioen. En dat allemaal zonder verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden.
eHerkenning geeft een dienstverlener zekerheid over de identiteit van de persoon die inlogt. En als ondernemer loop je minder risico op identiteitsfraude. Op de betrouwbaarheidsniveaus 2+ (EH2+) en 3 (EH3) gaat inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord én een eenmalige code. Je ontvangt deze code bijvoorbeeld op je mobiele telefoon. Dat maakt het voor criminelen lastig om namens jou in te loggen.
3. Zijn ondernemers verplicht om eHerkenning aan te schaffen?
Dit verschilt per dienstverlener. Het wordt wel steeds lastiger om zaken te doen zonder eHerkenning. Kleine ondernemers die werknemers in dienst hebben, kunnen al niet meer zonder. Zo kan inloggen op het werkgeversportaal van het UWV alleen nog maar met eHerkenning. Zonder een eHerkenningsmiddel is het dus niet mogelijk om een werknemer ziek of beter te melden, een ontslagaanvraag in te dienen of een zwangerschapsuitkering aan te vragen.
Zzp’ers kunnen het vooralsnog zonder eHerkenning stellen. Zo biedt de Belastingdienst deze ondernemers nu nog de mogelijkheid om met DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ook kunnen ze bij gemeenten nog terecht met DigiD, bijvoorbeeld voor het aanvragen van vergunningen. We verwachten dat steeds meer organisaties in de toekomst alleen nog eHerkenning zullen ondersteunen. Ook zelfstandig ondernemers kunnen dan niet meer om dit inlogsysteem heen.
4. Welk betrouwbaarheidsniveau heb ik nodig?
eHerkenning kent 3 betrouwbaarheidsniveaus: EH2+, EH3 en EH4. Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer zekerheid de dienstverlener krijgt over de online identiteit van de gebruiker. Zo logt de ondernemer op het hoogste niveau in met een digitaal certificaat dat wordt verstrekt na een fysieke controle van de identiteit. Met een EH4-middel kun je overigens ook inloggen bij diensten die een lager niveau vereisen.
KPN adviseert een eHerkenningsmiddel aan te schaffen op minimaal betrouwbaarheidsniveau 3. Dit niveau is bijvoorbeeld nodig om in te kunnen loggen op het zakelijke portaal van de Belastingdienst en het werkgeversportaal van het UWV. We verwachten dat de meeste (overheids)diensten naar EH3 gaan. Het kan zijn dat de organisatie waar je wilt inloggen EH4 vereist. Controleer dit voordat je een middel aanvraagt.
5. Hoe vraag ik een eHerkenningsmiddel aan?
Sta je ingeschreven in het Handelsregister van Kamer van Koophandel (KVK)? Dan kan je bij KPN een eHerkenningsmiddel aanvragen. Voor de aanvraag heb je een uittreksel van KVK nodig dat niet ouder is dan 14 dagen. Ook heb je persoonsgegevens, een e-mailadres, een mobiele telefoonnummer en een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig. Tijdens de aanvraagprocedure geef je aan voor welke diensten je machtigingen nodig hebt.
Zijn alle documenten akkoord en is de identificatie rond? Dan gaat KPN voor je aan de slag. Zodra jouw middel gereed is, ontvang je een e-mail met gebruikersnaam en sms met je wachtwoord.
Advies nodig? Benieuwd wat eHerkenning kan bijdragen in jouw bedrijf? Onze experts adviseren je graag.
6. Wat kost eHerkenning?
Een eHerkenningsmiddel is niet gratis. Elk betrouwbaar systeem brengt kosten voor ontwikkeling en beheer met zich mee, en die worden in het geval van eHerkenning gedragen door de erkende leveranciers. De prijs die je betaalt, is bij KPN afhankelijk van de looptijd en beveiligingsniveau. Waarbij langere looptijden een lagere prijs kennen.
Kosten eHerkenning 2025 EH2+: vanaf 20 euro per jaar EH3: vanaf 45 euro per jaar EH4: vanaf 55 euro per jaar
eHerkenning bespaart ondernemers ook geld. Wie beschikt over een middel hoeft minder vaak fysiek langs een overheidsloket en kan heel veel documenten digitaal ondertekenen met eHerkenning.
7. Kom ik in aanmerking voor kostencompensatie?
Gebruik je eHerkenning alleen voor aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kan je het speciale ‘eHerkenning Belastingdienst EH3’-inlogmiddel van KPN gebruiken en hiervoor compensatie aanvragen. Je krijgt €24,20 euro per jaar terug, inclusief btw. Vraag de compensatie aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan je digitaal doen met hetzelfde Belastingdienst EH3-middel.