Van ponskaart tot cloud
1890: ponskaarten
De Britse ingenieur Charles Babbage vindt de ponskaart uit. Hij heeft deze nodig voor zijn andere uitvinding: de Analytical Engine. Deze rekenmachine is de voorloper van de huidige computer. Zijn ponskaart is de eerste mechanische opslagmethode. Er passen ongeveer tachtig tekens op. Dat is minder dan een tweet die maximaal 280 tekens kan bevatten. De ponskaarten van Babbage zijn tot in de jaren tachtig van de volgende eeuw onmisbaar voor computerprogrammering.
1928: magnetisch tape
De Duitse ingenieur Fritz Pfleumer ontwikkelt de
1932: magnetische trommel
De Oostenrijker Gustav Tauschek bedenkt de magnetische trommel. Dit trommelgeheugen bestaat uit een lange metalen cilinder met een magnetische ijzeren laag. In de jaren vijftig tot zestig wordt het gebruikt als hoofdgeheugen voor computers. Een andere naam voor de magnetische trommel is drumgeheugen. Daarom noemt men computers in die tijd vaak drummachines. Veel informatie past er niet op. De eerste magnetische trommel kan maximaal 48 kilobyte (kB) opslaan.
1956: harde schijf (IBM)
Het team van Reynold Johnson bij IBM in San Jose, California werkt aan de eerste commerciële harde schijf. Deze eerste
1963: audiocassette (Philips)
Een Nederlandse medewerker van Philips,
1967: floppy (IBM)
IBM-technicus Alan Shugart komt met de floppydisk en de diskdrive. In eerste instantie is dit een onbedekte magnetische schijf. Daar komt de naam flop (slap) vandaan. De verbeterde versie heeft een plastic omhulsel om de schijf te beschermen tegen vuil en krassen. De eerste floppy’s hebben een doorsnede van 8 inch. Er past 80 kilobyte (kB) op. Als snel volgen er kleinere formaten. Eerst de 5¼ inch diskette met 360 kB aan data, later de 3½ inch waar 1,44 megabyte (MB) op past.
1982: cd (Phillips en Sony)
Zowel Phillips als Sony ontwikkelen de
1994: Zip disk (Iomega)
Het Amerikaanse Iomega introduceert de Zip disk. Ook op de Zip disk kan de gebruiker bestanden overschrijven. De doorsnede is iets groter dan een 3½ inch-diskette maar er past veel meer data op: 100 MB. De volgende versies hebben een capaciteit van 250 tot 750 MB. Een Zip disk is niet uitwisselbaar met een gewone diskette. Voor het gebruik heeft een computer een speciale zipdrive nodig.
1999: Usb-stick (M-Systems)
Het Israelische M-Systems ontwikkelt de usb-stick. Het insteekgeheugen is klein, en gemakkelijk aan te sluiten op een usb-poort. Gebruikers geven het populaire geheugenstaafje veel namen: een thumb drive, pen drive, jump drive, usb drive, disk key, disk on key, memory stick en flash drive. De naam flash is ontstaan, omdat er in een keer (in een flits) bestanden naartoe verplaats kunnen worden. De eerste usb-stick heeft een capaciteit van 8 MB. Tegenwoordig zijn er usb-sticks waar 2 terabyte op past.
2003: Blu-ray (Sony)
Sony onthult de eerste
2006: cloud
Bedrijven als Google, Amazon en Microsoft omarmen de cloud. De cloud is een verzamelnaam voor het online opslaan en opvragen van bestanden. Een computer, tablet of smartphone maakt via een internetverbinding contact met een
Toekomst: holografische opslag
Holografisch geheugen is een vorm van optische opslagtechnologie. De gegevens worden opgeslagen als een hologram. Net als bij een hologram op papiergeld is het mogelijk om informatie vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hierdoor ontstaat telkens een ander beeld. Op een holografisch schijfje van 10 centimeter kunnen enkele tientallen tot honderden terabytes aan gegevens opgeslagen worden. Holografische opslag is bovendien goed bestand tegen schade.