8 tips om veilig online te shoppen

2. Betaal met creditcard, PayPal of achteraf. Met iDEAL mist u bescherming tegen fraude en betaalt u meestal direct, nog voordat uw bestelling verzonden is.
3. Check de domeinnaam in de adresbalk van uw browser. Oude domeinnamen worden door oplichters opgekocht en hergebruikt. Komt deze niet overeen met de naam van webwinkel? Wegwezen.
4. Let op taalgebruik. Websites vol spelfouten, grammaticale missers en kromme zinnen zijn vaak niet van betrouwbare partijen.
5. Zoek naar reviews. Dit kan gemakkelijk via een zoekterm zoals ‘naam website’ en ‘reviews’ toe te voegen. Bijvoorbeeld ‘KPN.com reviews’. Er moeten alarmbellen rinkelen wanneer ze grotendeels negatief zijn of als u niks terugvindt. U kan ook kijken of er veel klachten over de website staan op
6. Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet u zeker dat u er betrouwbaar kan winkelen. Check dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo’n logo helemaal bovenaan of onderaan de website. Helaas zetten valse websites soms neppe logo’s neer. Bekijk daarom op
7. Ga na of de website betrouwbaar is op
8. Een gloednieuwe tv, high-end smartphone (denk aan de laatste iPhone of Samsung Galaxy S) of dure merkschoenen tegen spotprijzen? Trap er niet in. Grote kans dat het niet in de haak is.
Helaas is er geen wondermiddel om oplichting te voorkomen. Zo maakt 33% van de malafide websites gebruik van het https-protocol, herkenbaar aan het slotje in uw browser. Veel gebruikers denken onterecht dat deze websites altijd betrouwbaar zijn. Blijf altijd alert. Vertrouw op uw onderbuikgevoel en kies voor een andere, bekendere webshop.