Android vs. iOS: wat zijn de verschillen?

Appels of peren, chocomel of fristi, Android of iOS? Het zijn de vragen die lastig te beantwoorden zijn. Van fruit en drankjes hebben we weinig verstand, maar van mobiele besturingssystemen wel. We hebben de belangrijkste verschillen tussen Android en iOS op een rijtje gezet, zodat jij makkelijker kan kiezen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat beide besturingssystemen erg goed zijn. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of Android of iOS beter bij je past. Het is moeilijk om de besturingssystemen los te zien van de smartphones waar ze op draaien. iOS is van Apple en draait alleen op iPhones. Android is van Google en draait op heel veel verschillende merken telefoons, bijvoorbeeld Samsung, Huawei, Motorola, OPPO en Xiaomi.

Welk besturingssysteem is het meest gebruikt?

Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft 61% gebruikers en iOS 38%. 

Keuzevrijheid vs. overzichtelijkheid

Op dit moment zijn er tussen de 10 en 20 modellen van de iPhone te koop. Je kiest het model, de opslagruimte en de kleur en je bent klaar. Van Android zijn er duizenden modellen te koop. Elk model met zijn eigen afmetingen, kleuren, specificaties en prijsklasse. Je kunt dus precies kiezen wat bij jou past. Vind je bijvoorbeeld de camera heel belangrijk, kan je voor de OnePlus 12 gaan. Of als je lekker wil gamen op je toestel is de Samsung Galaxy Z Fold5 wat voor jou. Een alternatief van Apple voor dat toptoestel is de iPhone 16 Pro, of ga een stapje groter met de iPhone 16 Pro Max

Lees ook: Welke smartphone past bij mij?

Als je een Android-telefoon naar jouw smaak hebt uitgezocht, kan je bijna alles op de telefoon ook aanpassen naar jouw voorkeuren. Je achtergrond, home-scherm, widgets, iconen en animaties, noem maar op! Bij iOS valt er minder te kiezen. Wat je ziet is wat je krijgt, en dat is dan wel weer een stuk overzichtelijker. Door die overzichtelijkheid en het intuïtieve design hebben veel mensen sneller iOS onder de knie dan Android. 

Wat is duurder: iOS of Android?

Het besturingssysteem is natuurlijk gratis, maar je hebt wel een smartphone nodig. Als je een nieuwe wil aanschaffen, kan je al een Android telefoon hebben voor 150 euro. In elke prijsklasse zijn er verschillende mobieltjes te krijgen met andere specialiteiten. Voor een iPhone ben je rond de 400 euro kwijt, dan heb je een iPhone SE of een ouder model. Wil je liever de nieuwste iPhone? Dan beginnen de prijzen rond de 900 euro.

Software-updates en veiligheid

Apple zit dus in het high-end segment, maar daar krijg je wel wat voor terug: meer updates. Bij iOS krijg je namelijk minimaal 5 jaar lang software-updates die ervoor zorgen dat je iPhone optimaal presteert en veilig blijft. Android blijft ook regelmatig updates geven, maar fabrikanten passen de software daarna eerst aan zodat het goed werkt op hun modellen. Het is aan de fabrikant hoe lang ze die updates aanpassen voor een toestel. Vaak doen ze dit twee jaar. Daarna krijgt je telefoon dus geen updates meer, en dat kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Lees ook: De nieuwe iOS 15 update voor Apple iPhones: wat is er nieuw?

Lees ook: Android 13 update: nieuwe features, design en de release date

Privacy en ervaring

Apple en Android gaan allebei anders om met privacy. Als je ervoor kiest, doet je Android-smartphone aanbevelingen op basis van jouw gedrag. Dan verzamelt en doorzoekt Google je data (geautomatiseerd uiteraard) om je een betere ervaring te geven. Als je bijvoorbeeld elke dag om dezelfde tijd naar dezelfde werkplek rijdt, kun je ‘s ochtends een half voor vertrek een melding krijgen als er een ongeluk is gebeurd en je een andere route moet nemen. Dat is best handig, maar om dat te doen houdt Google wel je gedrag bij en analyseert je data. Tenzij je de functie uitzet natuurlijk. 

Apple geeft niet zulke handige gepersonaliseerde tips, en doorzoekt of gebruikt jouw data niet. Ze versleutelen standaard alle data. Zowel Android als Apple zullen jouw data niet doorverkopen of door een persoon laten bekijken. Tenzij je verdacht wordt van serieuze misdaden en opgespoord moet worden natuurlijk. 

Apps: kwaliteit of kwantiteit? 

Apple controleert alle apps die in de App Store nauwkeurig en ontwikkelaars moeten veel stappen doorlopen om hun app online te krijgen in de App Store. Google heeft een automatische controle en daardoor zijn er veel meer apps te krijgen bij de Google Play store. Je hebt dus meer keus. Maar de kans dat daar een malafide app tussen zit, is groter dan in de App Store. Toch komt dat nauwelijks voor gelukkig. 

Dit zijn de belangrijkste overwegingen voor iOS en Android. Wat je ook kiest: beide systemen werken uitstekend. En als je eenmaal voor één systeem hebt gekozen, kun je makkelijk je data overzetten als je een nieuwe telefoon koopt met hetzelfde systeem. Als je overstapt van Android naar iOS of andersom is dat ook mogelijk, maar iets minder gemakkelijk. Maar waarschijnlijk wil je dat niet, want als je eenmaal bij de club hoort, wil je er niet meer weg!

Lees ook: Van iOS naar Android? Zo neem je jouw gegevens mee!

Lees ook: Stap over op iOS: in 5 stappen van Android naar iOS!

Gerelateerde artikelen