Apple Intelligence: alles wat je moet weten

Apple staat bekend om zijn grensverleggende innovaties, en met de introductie van Apple Intelligence bevestigen ze die reputatie opnieuw. Ben je benieuwd naar wat Apple AI precies inhoudt, op welke apparaten je het kan gebruiken en wat je er allemaal mee kan doen? Lees dan verder, want we nemen je mee in de wereld van Apple Intelligence.

Wat is Apple Intelligence?

De aankondiging van Apple Intelligence tijdens de Apple WWDC creëerde direct een grote hype. Maar wat is Apple AI precies? Apple Intelligence is Apple's nieuwste sprong in de wereld van kunstmatige intelligentie. Deze technologie maakt je iPhone, iPad en Mac slimmer dan ooit tevoren en biedt functies die perfect inspelen op jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Apple Intelligence combineert geavanceerde generatieve modellen met jouw persoonlijke context om AI-oplossingen te bieden die echt nuttig en relevant zijn. Deze AI is diep geïntegreerd in de nieuwste besturingssystemen van Apple, zoals iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Wat Apple AI echt onderscheidt, is de sterke nadruk op privacy. Veel AI-verzoeken worden direct op je apparaat verwerkt, zodat je gegevens lokaal blijven. Voor complexere taken schakelt Apple de Private Cloud Compute in, waarbij extra rekenkracht wordt ingezet via Apple’s privéservers. En zelfs dan worden je persoonlijke gegevens niet opgeslagen.

Op deze apparaten kan je gebruik maken van Apple Intelligence

Niet alle Apple-apparaten zijn geschikt voor Apple Intelligence. Wil je optimaal profiteren van de nieuwste AI-functionaliteiten, dan is het belangrijk dat je de juiste hardware in huis hebt. Hier is een overzicht van de apparaten die compatibel zijn met Apple AI na de software-updates van najaar 2024:

  • iPhone: Modellen vanaf de iPhone 15 Pro en nieuwer zijn volledig uitgerust om Apple Intelligence te ondersteunen. Wil je het maximale uit deze technologie halen? Dan is een van de nieuwste modellen, zoals de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro of iPhone 16 Pro Max, de beste keuze.
  • iPad: Apple Intelligence werkt optimaal op iPads met een M1-chip of nieuwer. Dit geldt vooral voor de iPad Pro en iPad Air, die voldoende kracht hebben om alle AI-functies ten volle te benutten.
  • MacBook: Ook de nieuwste MacBooks profiteren van Apple AI. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro met een M1-chip of nieuwer bieden de benodigde rekenkracht om de AI-functionaliteiten naadloos te laten werken.
  • Desktop: Voor desktopgebruikers zijn de iMac, Mac mini en Mac Studio met een M1-chip of nieuwer volledig uitgerust voor Apple Intelligence. Wil je nog meer kracht? De Mac Pro met een M2-chip of nieuwer biedt de ultieme AI-ervaring.

    Wat kan je allemaal doen met Apple Intelligence?

    Apple Intelligence biedt een scala aan functies die je dagelijks leven niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker maken. Hier zijn de belangrijkste mogelijkheden van Apple AI:

    • Slimmer meldingen beheren: Geef voorrang aan belangrijke meldingen.
    • Foto's bewerken en achtergronden verwijderen: Verwijder storende elementen eenvoudig uit je foto's.
    • Een slimmere Siri: Krijg betere en snellere antwoorden dankzij AI.
    • Verbeterde teksten schrijven: Laat AI je berichten herschrijven of samenvatten.
    • Eigen afbeeldingen creëren: Maak unieke visuals met Image Playground.
    • Eigen emoji's maken: Personaliseer je emoji's met Genmoji.

    Meer logica in meldingen

    Met Apple Intelligence wordt het beheren van je meldingen eenvoudiger en efficiënter. De nieuwe Priority Notifications-functie plaatst belangrijke meldingen automatisch bovenaan je lijst. Lange meldingen worden bovendien samengevat, zodat je in één oogopslag ziet wat echt belangrijk is.

    Foto’s bewerken en achtergronden verwijderen

    Fotobewerking wordt kinderspel met Apple Intelligence. Wil je ongewenste objecten of achtergronden verwijderen? Met een paar tikken is het geregeld. Vooral handig als je een perfecte groepsfoto hebt waarin één storend element zit dat je liever kwijt bent.

    Een slimmere Siri met Apple Intelligence

    Siri heeft een flinke upgrade gekregen dankzij Apple Intelligence. Ze kan nu niet alleen complexere vragen beantwoorden, maar doet dat ook sneller en met meer precisie. Of je Siri nu vraagt om een specifieke foto te vinden of een e-mail te schrijven, ze doet het moeiteloos.

    Schrijf verbeterde teksten met behulp van Apple AI

    Met de Writing Tools van Apple Intelligence kan je teksten laten herschrijven, controleren op taalfouten of zelfs samenvatten. Dit werkt in verschillende apps, van Mail tot Notities. Dit is ideaal voor zakelijke gebruikers die snel professionele teksten willen opstellen.

    Vrijheid om je eigen afbeeldingen te creëren

    Met Image Playground van Apple AI kan je op een creatieve manier afbeeldingen maken. Kies een stijl zoals Animation, Illustration of Sketch, en laat de AI de rest doen. Dit is perfect om je berichten op te fleuren met unieke visuals die je zelf hebt gemaakt.

    Zelf emoji’s maken met Genmoji

    Genmoji tilt emoji's naar een hoger niveau. Met Apple Intelligence kan je je eigen emoji's creëren door simpelweg een beschrijving te geven. Deze gepersonaliseerde emoji's kan je vervolgens gebruiken in berichten of als stickers.

    Apple Intelligence hand in hand met ChatGPT

    Apple Intelligence en ChatGPT werken samen om je een ongeëvenaarde gebruikerservaring te bieden. Door de integratie van GPT-4o in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia, wordt Siri nog krachtiger en beter in staat om complexe vragen te beantwoorden. Deze samenwerking, ook bekend als "Apple Intelligence ChatGPT" of "Apple AI ChatGPT," is een mijlpaal in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Siri kan nu gebruikmaken van de uitgebreide kennis van ChatGPT voor nauwkeurige en relevante antwoorden, zonder dat je hoeft te schakelen tussen apps.

    Privacy blijft echter een topprioriteit; Siri vraagt altijd om toestemming voordat gegevens naar ChatGPT worden gestuurd, en OpenAI slaat geen persoonlijke informatie op. Dankzij deze integratie kunnen Apple-gebruikers genieten van een naadloze, gepersonaliseerde AI-ervaring die hen dagelijks ondersteunt.

    Apple Intelligence nog niet beschikbaar in Nederland

    Hoewel het veel te bieden heeft, is Apple Intelligence in Europa helaas nog niet beschikbaar – dus ook nog niet in Nederland. Apple heeft wel aangegeven dat ze van plan zijn om Apple AI ook in Europa uit te rollen, maar een exacte datum is nog niet bekend. Wil je je alvast voorbereiden op de komst van Apple AI? Bekijk dan alvast de nieuwste toestellen.

    Gerelateerde artikelen