Herken je de frustratie van een trage smartphone? Het kan goed zijn dat jouw toestel wordt vertraagd door een overvolle cache. Maar wat betekent dit eigenlijk? In deze blog nemen we je mee in de wereld van cachegeheugen, leggen we uit wat het is en onthullen we handige tips om je smartphone op te schonen. Ontdek hoe je eenvoudig de prestaties van je telefoon kunt verbeteren door slim om te gaan met cachegeheugen. Lees verder om te begrijpen waarom het legen van de cache cruciaal is voor een soepel draaiende smartphone-ervaring.
Wat is cachegeheugen en waarom zou je de cache wissen?
Het cachegeheugen is een soort kortetermijngeheugen voor mobiele apparaten. Vrijwel alle apps en browsers maken hier gebruik van. Deze slaan tijdelijke bestanden in de cache op, zoals je zoekgeschiedenis of een nummer dat je net geluisterd hebt. Ben je dus net op een Wikipedia-pagina geweest? Dan laden de afbeeldingen de volgende keer dat je deze pagina bezoekt sneller vanwege je cachegeheugen. Maar je raadt het al: je cachegeheugen neemt na verloop van tijd steeds meer opslag in. Dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van je trage smartphone, daarom is het slim om regelmatig je cache te checken en te legen. Maar wat betekent het leegmaken van je cache dan precies en hoe doe je het? Dat leggen wij je uit!
Je iPhone/iPad cache legen
Het legen van de cache van je iPhone of iPad is gelukkig zo gepiept en je bepaalt zelf van welke apps je de cache wilt opschonen. Zo verwijder je jouw tijdelijke geheugen:
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Klik op ‘Algemeen’ en vervolgens op ‘iPhone-opslag’ of ‘iPad-opslag’
3. Kies nu de apps die je wilt opschonen. Zo gedaan!
Tip: check welke apps de meeste opslag gebruiken. Misschien staat er wel een app tussen die je helemaal niet meer gebruikt. Deze kun je meteen verwijderen van je smartphone.
Cache van je Android telefoon legen
Heb jij een telefoon of tablet met een Android besturingssysteem, zoals bijvoorbeeld een Samsung, en wil je jouw cache legen? Dat gaat als volgt:
1. Ga naar de instellingen van je smartphone
2. Klik op ‘Opslag’ en kies daarna voor een categorie die je wilt opschonen
3. Kies een app. Nu zie je hoeveel opslagruimte deze cache gebruikt
4. Klik op ‘Cache wissen’, et voilà : je tijdelijke geheugen is gewist
Lees ook: Acht handige tips om je smartphone sneller te maken
Zo leeg je de cache van jouw browser
Wist je dat je browser behoorlijk veel tijdelijke bestanden opslaat? Deze bestanden, bekend als cache, bevatten gegevens zoals afbeeldingen en stukjes tekst die je hebt bekeken tijdens het browsen. Het legen van de cache werkt bij alle browsers – zoals Chrome, Edge, Safari of Firefox – op een verglijkbare manier, we geven je hier enkele voorbeelden van. Tijd om de cache te wissen en ruimte te maken in jouw browser!
Zo leeg je de cache van Safari op je iPhone:
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Klik op ‘Safari’
3. Scrol naar beneden en tik op ‘Geavanceerd’
4. Klik op ‘Websitedata’
5. Druk op ‘Verwijder alle websitedata’
Heb je een Android telefoon of iPhone en gebruik je Chrome? Dan leeg je de cache van je browser als volgt:
1. Ga naar de Chrome-applicatie
2. Tik op de drie stipjes naast de adresbalk
3. Klik op ‘Instellingen’
4. Klik op ‘Privacy’ en vervolgens op ‘Cachegeheugen wissen’
Handig om te weten: in dit menu kun je ook je browsergegevens, browsergeschiedenis en cookies wissen.
Ben je klaar om je cache te legen? Met behulp van deze blog moet dat goedkomen. Zeg maar dag tegen je trage smartphone! Wil je je gehele telefoon opschonen? Lees dan ook onze andere blog: In 5 stappen je telefoon opschonen.
Jouw cache automatisch leegmaken
Het automatisch legen van cache op mobiele apparaten is een handige en efficiënte manier om de prestaties van je smartphone te optimaliseren. De meeste moderne mobiele besturingssystemen, waaronder Android en iOS, bieden ingebouwde mechanismen om dit proces te automatiseren. Een bijkomend voordeel van het automatisch legen van cache is het vrijmaken van kostbare opslagruimte op je apparaat. Met regelmatige cache-opschoning verminder je de kans op vertragingen en optimaliseer je de algehele systeemprestaties. Bovendien kan het bijdragen aan een verlengde levensduur van de batterij, aangezien een opgeruimd systeem efficiënter werkt.
Gebruikers kunnen doorgaans de frequentie van automatische cache-wisacties aanpassen aan hun voorkeuren, variërend van dagelijkse tot wekelijkse basis. Het proces is over het algemeen naadloos en vindt plaats op de achtergrond, waardoor gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over handmatige handelingen. Kortom, het automatisch legen van cache op mobiele apparaten is een handige functie die niet alleen bijdraagt aan een soepele gebruikerservaring, maar ook de algehele gezondheid en prestaties van je apparaat bevordert.