We bestellen veel online. Zeker tijdens de feestdagen. Dat weten oplichters ook. Via valse webshops kan je wel echt iets bestellen, maar krijg je je aankoop nooit binnen. Foute boel, dus. In dit blog geven we je tips om te controleren of een webshop betrouwbaar is, zodat jij veilig kan shoppen voor de feestdagen.
1. Bekijk de contactgegevens
Op valse webshops staat vaak geen telefoonnummer, e-mailadres of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt bestaat en kijk of de website reageert op een e-mail, chatbericht of telefoontje.
2. Kijk of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Een bedrijf moet ingeschreven staan bij de KvK en is verplicht zijn KvK-nummer te vermelden op de website. Natuurlijk kan het ook een nepnummer zijn dat er staat. Zoek daarom in het handelsregister op of het bedrijf is aangesloten bij de KvK.
3. Zoek reviews op
Zoek naar reviews van andere klanten. Dit doe je door te googelen op ‘reviews + de naam van website’. Je kan ook kijken of er veel klachten over de website staan op www.klachtenkompas.nl.
4. Kijk of er een keurmerk staat
Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je er betrouwbaar kan winkelen. Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo’n logo helemaal bovenaan of onderaan de website. Helaas zetten valse websites soms neppe logo’s neer. Controleer daarom op www.thuiswinkel.org of de webshop echt is aangesloten op het keurmerk.
5. Controleer de betaalopties
Betaal met creditcard, PayPal of achteraf. Met iDEAL mis je bescherming tegen fraude en betaal je meestal direct, nog voordat de bestelling verzonden is.
6. Check de url van de website
Ga na of de website betrouwbaar is op check.veiliginternetten.nl. Vul de naam van de website in. ScamCheck loopt dan meerdere bronnen na om te kijken of de link malware of phishing of bevat.
7. Let op spelfouten
Let op taalgebruik. Websites vol spelfouten, grammaticale missers en kromme zinnen zijn vaak niet van betrouwbare partijen.
8. Is de prijs niet te mooi om waar te zijn?
Een gloednieuwe tv of dure merkschoenen met 70% korting? Trap er niet in. Grote kans dat het niet in de haak is. Luister naar je onderbuikgevoel en kies voor een andere, bekendere webshop. Die schoenen lopen niet weg.
9. Veilig inloggen op je webshop account
Vaak maak je een eigen account aan op een webshop als je een aankoop wil doen. Gebruik hiervoor sterke en unieke wachtwoorden. Of beheer al je wachtwoorden veilig met een wachtwoordmanager, zoals 1Password. De wachtwoordmanager maakt voor elke website een uniek wachtwoord aan. Op die manier zijn je gegevens veilig. In ons blog lees je meer over het gebruik van een wachtwoordbeheerder.