Refugee Team geeft vluchtelingen doormiddel van vrijwilligerswerk een plek in de samenleving. Want inburgeren doe je niet op de bank, maar in de buurt. “Wij geloven dat nieuwkomers vanaf dag één mee moeten kunnen doen”. Het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds steunt deze organisatie. We spraken met Martijn Berghman, de oprichter van dit initiatief.
“De Syrische Moutasem vluchtte anderhalf jaar geleden naar Nederland. Hij leerde razendsnel de taal en helpt nu als ervaringsdeskundige nieuwe vluchtelingen bij hun integratieproces. De Palestijnse Safa’a kreeg een baan als verkoopster bij een winkelketen in Eindhoven, Mehtap uit Turkije werd door een nieuwe, Nederlandse vriendin wegwijs gemaakt in haar buurt. Het zijn voorbeelden van mensen die vluchtten en opnieuw begonnen, mét succes.”
Een probleem en een krantenkop
In 2016 was Martijn nog werkzaam in de sportwereld. Bij elk sportevenement was er weer hetzelfde probleem: een tekort aan vrijwilligers. “Ik herinner me nog dat ik op een ochtend de krant opensloeg en las dat 90% van de statushouders in Nederland werkloos thuis zat”, vertelt hij. “Dat opende mijn ogen: wij zoeken vrijwilligers, zij zitten thuis. De optelsom was gauw gemaakt.” Martijn vraagt een groep van tien Syriërs te helpen bij een hardloopevenement in Tilburg. “Na afloop van dat evenement bood de hoofdsponsor een van deze mannen een baan aan. Hij was precies wat ze zochten.” Het idee voor Refugee Team was geboren.
Van bank naar baan
Refugee Team helpt statushouders op een vernieuwende manier snel en goed te integreren. De organisatie komt in beeld zodra de verblijfsvergunning is verleend. Doormiddel van vrijwilligerswerk laat het bedrijf nieuwkomers zo snel mogelijk actief meedoen in de maatschappij. Martijn: “Mee kunnen doen zorgt ervoor dat iemand zich thuis gaat voelen in Nederland, het gevoel krijgt dat hij een nieuw bestaan kan opbouwen. Dat is zo belangrijk.” Parallel daaraan is er een uitgebreid inburgeringsprogramma rondom thema’s als digitale vaardigheden, financiën en sociaal netwerk. Martijn: “Met dit programma helpen we mensen zelfredzaam worden. We begeleiden ze van een eigen huis naar betaald werk en alles ertussenin.”
Vreemdeling wordt vriend
Een buurman die af en toe een praatje maakt, een werkgever die iemand een kans geeft: succesvolle integratie komt van twee kanten. Daarom is er ook de dienst Video Vrienden, waarmee Nederlanders en nieuwkomers laagdrempelig met elkaar in contact kunnen komen. Martijn: “We koppelen twee Video Vrienden aan elkaar op basis van leeftijd, woonplaats en interesses. Vijf weken lang videobellen zij wekelijks met elkaar, aan de hand van een themakaart. Nieuwkomers leren zo de taal spreken en raken bekend met de Nederlandse gewoonten, en Nederlanders leren andere culturen kennen. In acht van de tien gevallen leidt Video Vrienden tot een echte vriendschap, met echte ontmoetingen.”
Het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid
In 2024 starten er zo’n duizend mensen in een van de programma’s van Refugee Team. Het bedrijf groeide in twee jaar tijd van vijftien naar 75 werknemers. Het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds begeleidt Refugee Team daarbij. “Er bestaat geen blauwdruk voor het succesvol laten groeien van een sociale onderneming”, vertelt Martijn. “Ik ben erg blij met de coaching die we krijgen en het is heel waardevol te kunnen sparren met andere sociaal ondernemers.” Uiteindelijk hoopt Martijn zoveel mogelijk statushouders te kunnen helpen integreren in Nederland. “Wij geloven dat vluchtelingen hier een volwaardige plek verdienen, dat ze vanaf dag één mee moeten kunnen doen”, besluit hij. “Hopelijk kunnen we van onze manier van werken de standaard maken.”
Ook helpen?
Refugee Team is actief in veertien gemeenten. Kun je binnen jouw vereniging of club of bij een evenement extra hulp gebruiken en wil je nieuwkomers ook een kans te bieden? Ga naar de website van Refugee Team.