Eredivisie clubs seizoen 2024/2025

Op vrijdag 9 augustus om precies 20.00 uur, gaat de bal weer rollen in de Nederlandse Eredivisie. De eerste wedstrijd van de competitie 2024/2025 wordt gespeeld in Groningen tussen de lokale club FC Groningen en NAC Breda. Maar voordat de Eredivisie begint, kijken we nog even terug naar alle clubs die in het vorige seizoen uit de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie zijn gedegradeerd of juist gepromoveerd.

Welke clubs zijn gepromoveerd naar de Eredivisie?

Het afgelopen seizoen wisten 2 clubs zich restreeks te promoveren naar de Eredivisie. Keuken Kampioen Divisie winnaar Willem II en FC Groningen. Daarnaast deden er 7 clubs mee aan de nacompetitie. Hierin wordt gespeeld voor behoud, promotie of degradatie naar de Eredivisie. Naast 6 clubs uit de eerste divisie, namelijk Roda JC, FC Dordrecht, ADO Den Haag, De Graafschap, FC Emmen en NAC, moest ook de nummer 16 Excelsior aanschuiven voor een plekje in de Eredivisie komend seizoen. Dankzij een 6-2 overwinning in de thuiswedstrijd, wist NAC zich te promoveren. Excelsior kwam nog dichtbij in de finale, dankzij een 4-1 overwinning in Rotterdam.  

Wil je ook het aankomende seizoen al het voetbal volgen bij KPN? Met ESPN Compleet kijk je live naar alle wedstrijden. Je kan ook een losse voetbalwedstrijd kijken bij KPN.

Alle Eredivisie clubs in 2024/2025 op alfabet

Alle Eredivisieclubs zijn alweer druk met de voorbereiding voor het nieuwe voetbalseizoen 2024/2025. Met 18 gemotiveerde clubs beloofd het weer een spannend seizoen te worden. Lukt het PSV om de titel nog een keer te winnen? En krijgt Ajax het weer zo moeilijk als afgelopen seizoen? Hieronder vind je een lijst met alle 18 clubs uit de Eredivisie op alfabetische volgorde.

Ajax

Het afgelopen seizoen was niet makkelijk na de 5e plek in de Eredivisie. Maar Ajax heeft de meeste landstitels in de Eredivisie, dus komt ongetwijfeld weer terug om voor de titel te strijden.

Almere City FC

De club uit Almere maakte leek het nog even spannend te maken, maar met 34 punten eindige Almere keurig op plek 13.

AZ

De club uit Alkmaar streed lang mee om plek 3, maar het lukte uiteindelijk net niet. Toch spelen ze dit seizoen in Europa, namelijk de groepsfase van de Europa League.

FC Twente

Met een mooie 3e plaats in de Eredivisie mag FC Twente zich proberen te kwalificeren voor de Champions League.

FC Groningen

De club uit het hoge noorden is terug in de Eredivisie na een jaartje afwezig te zijn. Zullen de andere Eredivisieclubs zich weer stukbijten op een bezoekje aan de Euroborg?!

FC Utrecht

Het seizoen begon moeizaam, maar met de komst van Ron Jans sprong de club opeens vooruit. Dat eindige in een knappe 7e plek op de ranglijst.

Feyenoord

Een geweldige 2e plek en daardoor Champions League voetbal. De fans in de kuip zullen tevreden zijn. Nu kijken of de opvolger van Arne Slot een zelfde knappe prestatie neer kan zetten.

Fortuna Sittard

De club uit Sittard eindigde afgelopen seizoen in de middenmoot, plek 10 was het hoogst haalbare, dit seizoen daarom opnieuw een kans.

Go Ahead Eagles

Dankzij een overwinning in de play-off wedstrijden, werd er sinds lange tijd weer een Europese voetbalwedstrijd gespeeld in het stadion van de Eagles aan de vetkampstraat in Deventer. Een knappe prestatie. Benieuwd of de club dit seizoen nog hoger kan eindigen na een 9e plek in het afgelopen seizoen.

Heracles Almelo

Het bleef lang spannend voor de fans in Almelo, maar het lukte Heracles om in de Nederlandse Eredivisie te blijven. Plek 14 en 33 punten bleek gelukkig genoeg. Op naar een nieuw mooi voetbalseizoen.

N.E.C. Nijmegen

Eindigen op plek 6, wie had dat vooraf gedacht. De club uit Nijmegen had een prima seizoen. Helaas zat Europees voetbal er net niet in, door een verloren wedstrijden tegen de Go Ahead Eagles.

NAC Breda

Terug in de Eredivisie. De club uit Breda wist afgelopen seizoen dankzij enkele geweldige wedstrijden in de play-offs, te promoveren naar de Eredivisie. Groot feest in Breda dus.  

PEC Zwolle

Het was geen spectaculair seizoen, maar de club uit Zwolle wist zich toch prima te handhaven. Dankzij een 12e plaats speelt de club uit Zwolle ook dit seizoen in de Eredivisie.

PSV

De landskampioen van het afgelopen seizoen. Dankzij knap voetbal en een uitstekend tactiek, wist het team van Peter Bosz de competitie te winnen en gaat de club uit Eindhoven Europa in.

RKC Waalwijk

Het bleef erg lang spannend in Waalwijk. Met evenveel punten als Excelsior, wist RKC zich gelukkig nog net te handhaven in de Eredivisie. Maar de fans hopen op iets minder spanning tot het einde in het komende seizoen.

SC Heerenveen

Een plekje in de middenmoot, de club uit Friesland kende niet zijn beste seizoen. Benieuwd of de nieuwe trainer, Robin van Persie, verandering gaat brengen.

Sparta Rotterdam

Die andere club uit Rotterdam kende een prima seizoen. Er leek zelfs nog een kans op Europees voetbal, maar helaas was FC Utrecht net te sterk.

Willem II

De nummer 1 uit de Keuken Kampioen Divisie. Dankzij een prima seizoen wist de club uit Tilburg rechtstreeks te promoveren naar de Eredivisie. Een knappe prestatie.  

Welke clubs zijn gedegradeerd uit de Eredivisie?

Ieder seizoen degraderen de 2 laatste teams op de ranglijst in de Eredivisie rechtstreeks naar de Eerste Divisie. In totaal doen er 18 voetbalclubs mee in de Eredivisie, dat betekent dat nummer 17 en 18 gelijk degraderen. De nummer 16 in de Eredivisie moet ook nog aan de slag, want deze club voetbalt met 6 clubs uit de Eerste Divisie om behoud of degradatie. In het afgelopen voetbalseizoen zijn Vitesse, FC Volendam en Excelsior gedegradeerd uit de Eredivisie.

Wil je meer lezen over voetbal bij KPN? Hier lees je waar je de Eredivisie wedstrijden kan kijken bij KPN of alles over ESPN en de Eredivisie bij KPN.

Gerelateerde artikelen