Als je graag een PS5 wilt, heb je het wel gemerkt: wereldwijd is er een groot tekort aan chips. Daardoor zijn er leveringsproblemen van nieuwe apparaten: van auto’s tot telefoons en spelcomputers. Waarom is er een chiptekort? Waardoor komt het en wanneer is het voorbij?
Wat is een chip?
Een chip is een silica plaatje met microscopisch kleine schakelingen. De chip kan informatie doorgeven door stroom wel of niet door te laten. Een chip is kort gezegd of geheugen of een processor. Een apparaat heeft dus meestal meerdere chips. In moderne auto’s zitten soms zelfs wel 1500 chips.
Hoe ontstond het chiptekort?
Sinds de lockdown zijn er veel problemen, en het chiptekort is er één van. Aanvankelijk annuleerde de auto-industrie heel veel orders voor chips door de teruggelopen verkoopcijfers. Toen trok de verkoop van auto’s sneller aan dan gedacht, maar moesten de fabrikanten achteraan in de rij aansluiten. Ondertussen was de verkoop van computers, laptops en andere elektronica juist erg gestegen door het thuiswerken. Daar kwam nog bovenop dat enkele fabrieken stillagen door corona en sneeuwstormen. Bovendien zijn er ook steeds meer chips nodig. Voor 5G-technologie en door allerlei apparaten die tegenwoordig ‘smart’ zijn: zoals de Google Nest, maar er zijn zelfs al smart koelkasten bijvoorbeeld.
Lees ook: Wat zijn Google Nest en de Google Nest Hub?
Wat zijn de gevolgen van het chiptekort?
Het bekendste gevolg is wel de levering van de PS5. Die is sinds eind 2020 op de markt, maar nog steeds moeilijk verkrijgbaar. Ook voor smartphones zijn er gevolgen: een aantal nieuwe modellen zouden zijn uitgesteld door leverproblemen. Ook Apple ontkomt niet aan de chipcrisis. Ze ontwikkelen hun processors zelf, maar die worden ook gemaakt in een chipfabriek. Daarnaast hebben hun producten ook de standaard ondersteunende chips nodig, voor het decoderen van geluid bijvoorbeeld. Sommige fabrikanten van chips hebben de prijzen verhoogd. Dat zien we mogelijk terug in de prijzen van smartphones en andere elektronica.
Lees ook: Klaar voor 5G bij KPN
Hoe lang duurt het chiptekort nog?
Het bleek lastig voor de fabrieken om de vraag bij te benen. Het proces om een chip te maken is erg ingewikkeld en langzaam. Het duurt wel zes weken voor een chip af is. Een nieuwe productielijn opzetten is niet zomaar gebeurd. Er komen grote, dure, specialistische apparaten bij kijken. Die zijn niet zomaar gemaakt. Dus alle chip-fabrieken gaan wel opschalen, maar dat duurt nog jaren voor dat zover is. Dus de prognose is dat het tekort tot in 2022 aanhoudt, als het niet langer is.