Ik vind puzzelen met techniek leuk

Barbara is monteur in de regio Amsterdam en Haarlem. Wist je dat een monteur meer voor je kan verzorgen, dan alleen jouw internet aansluiten? Zij maakt je meterkast netjes, werkt kabels weg en installeert SuperWifi-punten. Barbara is bovendien een ware wifi-whizzkid.

Vertel eens wat over jouw functie?

“Ik ben assurance plus monteur bij KPN. Dat is een monteur die iets meer kan dan een standaard monteur,” vertelt Barbara lachend. “Ik los storingen op, verzorg installaties bij mensen thuis en werk aan de infrastructuur: de kabels die van buiten het huis ingaan.”

Wat maakt jouw werk interessant en leuk?

“Niet elk huis is hetzelfde. Daarom moet je soms out of the box denken. Ik vind het leuk om te puzzelen én ik vind techniek leuk. Het is fijn om de hele dag op pad te zijn. Om bij mensen thuis te komen. En om hun vragen te beantwoorden als ze meekijken wat ik aan het doen ben.”

Wat is jouw ideale werkdag?

“Geen dag is hetzelfde. Dat vind ik sowieso al geweldig! Een ideale werkdag is voor mij een dag waarop ik zoveel mogelijk klanten goed geholpen heb. Dat ze de service hebben gekregen die ze van XS4ALL en KPN verwachten. Die blije gezichten als ze zien dat alles het weer doet.”

Wat was een toffe ervaring met een klant?

“Ik was een keer bij een klant in een groot huis in Zandvoort. Ze hadden een intern netwerk dat door een elektricien was aangelegd. Maar het was niet ‘je van het’. Er werkten meerdere mensen vanuit huis, dus dat kon beter. Ik ben er van ’s ochtends vroeg tot aan het einde van de middag mee bezig geweest. Ik heb de infrastructuur bekeken: elk kabeltje en de sterkte van het wifi-signaal door het hele huis. Aan het einde van de dag hoor je ze dan roepen: ‘Het doet het weer! En wat is het snel!’ Ook vind ik het leuk om een vrouw in het monteurswereldje te zijn. Van klanten hoor ik weleens: ‘Stoer!’. Laatst heb ik samen met een andere vrouwelijke collega een ingewikkelde storing binnen drie kwartier gefikst,” grijnst Barbara.

Wat kan een monteur nog meer voor een klant doen?

“Het modem plaatsen, is natuurlijk het eerste wat een monteur doet. Maar we installeren ook de tv bij mensen, het tv-kastje en werken de draden weg in de meterkast. We helpen mensen ook bij het optimaliseren van hun wifi, zodat ze overal in huis goed bereikt hebben. Als extra service installeren we smart home-apparatuur bij mensen thuis. De kosten voor die werkzaamheden bespreken we vooraf.”

Wat doe je als monteur nog meer?

“Het modem plaatsen, is natuurlijk het eerste wat een monteur doet. Maar we installeren ook de tv bij mensen, het tv-kastje en we werken de draden weg in de meterkast. We helpen mensen ook bij het optimaliseren van hun wifi, zodat ze overal in huis goed bereik hebben. Als extra service installeren we smart home-apparatuur bij mensen thuis. De kosten voor die werkzaamheden bespreken we vooraf.

Naast mijn werk als monteur ben ik ook actief in ‘Women’s Connect @ KPN’. Samen met andere monteurs en andere collega’s help ik bij het werven van meer vrouwelijke monteurs. Afgelopen april hadden we in Zoetermeer de Girls’ Day voor de tweede en derde klas van het vmbo. Het is heel gaaf om jonge meiden enthousiast te krijgen voor techniek!”

Wifi-tips van Barbara

Dit zijn veelvoorkomende ‘stoorzenders’:

1. Plaats jouw modem zo hoog mogelijk

Als er andere mensen door het huis lopen, houden zij het wifi-signaal tegen. Plaats daarom het modem zo hoog mogelijk. Zo kan het wifi-signaal zich ongehinderd boven de hoofden van mensen verplaatsen.

2. Laat kabels trekken door betonnen muren

Nieuwbouwhuizen zijn meestal van beton gemaakt. Een wifi-signaal kan daar niet doorheen. Dat kan je oplossen door kabels te laten trekken. En door wifi-versterkers te plaatsen.

3. Geen spiegel of hoogglansverf op de deur van de meterkast

Als je een spiegel hebt bevestigd op de deur van de meterkast, dan kaatst deze het wifi-signaal terug. Dat gebeurt ook als de deur van de meterkast met hoogglansverf is beschildert. Plaats het modem niet ook niet achter een boekenkast of buffetkast met hoogglansverf.

4. Verbeter jouw bereik met een wifi-versterker

Wil je jouw wifi-signaal versterken zonder kabels of boren? Dat kan met SuperWifi-punten. Je stopt ze gewoon in het stopcontact. De wifi-manager in de MijnKPN App maakt het je makkelijk. Via deze app kan je ook jouw  wifinetwerk en wifiversterkers beheren.”

Vergeet veiligheid niet

5. Kies een sterk wachtwoord

Als je de eerste keer inlogt, kan gevraagd worden om het standaard wachtwoord te vervangen. Kies voor een sterk wachtwoord. Onze nieuwe modems hebben al heel ingewikkelde wifi-wachtwoorden. Je vindt dit achterop het modem. Deel dit wachtwoord met niemand, ook niet met vrienden. Het is aan te raden om het wifi-wachtwoord elk zes tot twaalf maanden te veranderen.

De meest gemaakte fouten

7. Verkeerde instellingen van het modem

Op internet kan je veel informatie vinden over hoe je jouw wifi kunt beveiligen. En jouw wifi-signaal kunt verbeteren. Ook vind je er informatie over de instellingen in jouw modem. Als je die wijzigt, loop je echter het risico dat jouw netwerk het niet meer doet. Let op: de instellingen in het modem kan je beter laten zoals ze zijn. Gewoon standaard dus!

8. Verkeerd plaatsen van de wifi-versterker

Staat jouw modem op de begane grond in de meterkast? En is het signaal op zolder zwak? Dan is het op zolder plaatsen van een wifi-versterker niet genoeg. Je hebt dan op alle verdiepingen een wifi-versterker nodig.

Wil jij ook monteur worden bij KPN?

Bekijk dan onze vacatures!

Gerelateerde artikelen