De pijn kan de Servicedesk Nabestaanden niet wegnemen. Maar mensen zo goed mogelijk helpen na een overlijden wel. Voor Sonja is dit het mooiste werk dat er bestaat.
Wat kun jij voor nabestaanden doen?
“Ik help bij het opzeggen en/of overnemen van het KPN abonnement van de overledene. Maar minstens zo belangrijk is dat ik een luisterend oor biedt. Sommige mensen vinden het fijn dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Gelukkig mag ik daar de tijd voor nemen. Als mensen iets minder verdrietig ophangen dan toen ze mij belden, geeft mij dat een goed gevoel. Daar doe ik het voor.”
Wat moet je regelen als er een dierbare is overleden?
“Het KPN abonnement opzeggen of overnemen kan via de website, e-mail maar ook telefonisch. Als mensen bellen, kan ik ze advies geven. Want er zijn wel een paar dingen waar je als nabestaande op moet letten.”
Zoals?
“Vaak staat in de telefoon van de overledene zijn of haar DigiD. Die kun je als nabestaande nog nodig hebben, bijvoorbeeld in contact met de Belastingdienst. Mijn advies is dan ook om het telefoonabonnement om te zetten naar prepaid zodat je met de telefoon sms’jes kan blijven ontvangen. Dit omzetten doen we kosteloos. Een andere tip is dat het e-mailadres nog 6 tot 12 maanden actief kan blijven. Dat is handig, want soms komt er nog belangrijke e-mail binnen.”
Alle telefoons zijn vergrendeld. Wat als je de inlogcode niet weet?
“Met een akte van overlijden mogen wij altijd de pukcode toesturen. Daarmee kun je de telefoon ontgrendelen. Maar soms is er ook een tweede vergrendeling, zoals een password, duimafdruk of gezichtsherkenning. Daar kunnen wij helaas niet bij helpen.”
Klopt het dat je het voicemailbericht toegestuurd kunt krijgen?
“Ja. We vragen altijd of nabestaanden een geluidsbestand van de voicemailwelkomstboodschap van de overledene wil ontvangen. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Er stond een paar jaar geleden een column van James Worthy op Libelle.nl. KPN had hem de voicemail van zijn overleden vader gemaild. Hij schreef: ‘Het gaat om een bestandje van 18 kB, maar met mijn dankbaarheid zou je duizenden harde schijven kunnen vullen’.”
Vind je dit werk emotioneel zwaar?
“Meestal niet, maar als er kinderen zijn overleden is het moeilijker. Ik heb namelijk zelf ook een zoon. Of als iemand de leeftijd van mijn vader heeft, dan raakt dat me wel. Maar het is niet alleen verdrietig. Soms vertellen mensen een grappige anekdote en wordt er gelachen.”
Kun je iets noemen wat veel indruk op je heeft gemaakt?
“In oktober 2022 botsten de snelboot naar Terschelling en een watertaxi op elkaar. Ik had daarover gehoord op het nieuws. Kort daarop belde een van de nabestaanden. Dat maakte indruk. Soms komt het ook dichtbij. Ik werd gebeld door de dochter van een man die op het IJsselmeer was verongelukt. Wij hebben zelf een motorboot en varen heel vaak op de plek waar het ongeluk was gebeurd.”
Is er iets wat je nog wilt zeggen?
“Nabestaanden hebben soms het idee dat ze domme vragen stellen. Maar domme vragen bestaan niet. Hoe vaak heb je nu met een overlijden te maken? Het is logisch dat je niet goed weet wat je moet doen. En daar zijn wij juist voor: alle vragen kunnen gesteld worden.”
Meer weten?
Lees meer over de Servicedesk Nabestaanden.