iOS 18: dit is de toekomst

Jouw iPhone-scherm helemaal in je eigen stijl? Met iOS 18 kan het! Deze update bevat gloednieuwe mogelijkheden om alles naar jouw wensen aan te passen. Daarnaast ontdek je met iOS 18 nieuwe manieren om te communiceren, een vernieuwde Foto’s-app én binnenkort ook Apple Intelligence.

Nieuwe functies en apps in iOS 18

Met iOS 18 is je iPhone persoonlijker, beter en slimmer dan ooit. Maak in dit blog kennis met nieuwe functies en mogelijkheden van iOS 18. We hebben alle nieuwe features hieronder voor je op een rijtje gezet.

Pas je scherm naar hartenlust aan

App-iconen die precies voor het leukste stukje van je telefoonachtergrond zitten zijn verleden tijd. Zet je apps en widgets nu op elke vrije plek van je beginscherm. Geef andere kleuren aan je app-iconen en verander het formaat, zo past het helemaal bij jouw thema.

Ook heeft het bedieningspaneel een make-over gekregen. Bij het ‘hartje’ vind je jouw favoriete regelaars. Degene die je het meest gebruikt zet je nu gemakkelijk bovenaan. Regelaar groter of kleiner? Dat kan nu ook! Heb je een iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, of toestel uit de iPhone 16-serie? Bedien dan ook met je Action Button de regelaars op je bedieningspaneel.

Herbeleef je beste momenten met de Foto-app

Raak je ook steeds van alles kwijt? Dan is deze update zeker iets voor jou. Met de vernieuwde Foto-app zijn je foto’s wèl terug te vinden. Heb je geen zin om een fotoboek of collage te maken? De Foto-app doet het voor je. De app ordent je foto’s aan de hand van een thema en zo geniet je bijvoorbeeld steeds opnieuw van je vakantie.

Slimme communicatie

Mail-app: Opgeruimd staat netjes! Vanaf deze update wordt je e-mail beter gesorteerd. Je privé en urgente e-mail komt in een aparte Primary-categorie terecht. Bevestigingen en betaalbewijzen komen in de Transactions-categorie te staan, en marketing e-mail en kortingsbonnen vind je terug onder Promotions.

Berichten-app: Stuur je met iMessage een berichtje van een Apple apparaat naar een ander Apple apparaat? Dan heb je met iOS 18 nieuwe manieren om je berichtje eruit te laten springen. Denk aan vette tekst, maar ook bewegende effecten. Handig als je even wil opvallen.

Stel je voor: je bent op safari-vakantie en je verdwaalt zonder bereik in de rimboe. Wat doe je dan? Gewoon een berichtje sturen naar je toergids met iMessage. Dankzij de satellietverbinding kan je nu, ook zonder noodgeval, een bericht sturen naar iedereen met iMessage.

Niet verdwalen met Safari

Met de Safari-app haal je nu in een handomdraai de belangrijkste informatie van een webpagina. Ga voor een snelle samenvatting van een artikel of zie direct waar een restaurant, hotel of bezienswaardigheid zich bevindt. Zo verdwaal je niet in een oerwoud van informatie!

Sleutelhanger wordt Passwords-app

Na 25 jaar sleutelhanger verhuizen je wachtwoorden naar een app. Je hoeft niet meer op zoek naar je ‘sleutels’ die ergens verstopt zitten in de instellingen van je iPhone. Open zeker deze app na de update, want de app wijst je ook op zwakke en gelekte wachtwoorden. Pas ze snel aan!

Lees wat je nog meer kan doen om veilig online te zijn.

Next level privacy

Mag je broertje, nichtje, zoon of dochter wel eens een spelletje spelen op jouw iPhone? Of kijkt die ene nieuwsgierige collega weer over je schouder mee? Maak dan snel kennis met vergrendelde en verborgen apps!

Vergrendelde apps: doe je app op slot met Face ID of je pincode! De app is nog wel zichtbaar op je scherm. Handig als je wil dat je kleine broertje niet je carrière in Football Manager om zeep helpt. Hoe? Simpel: Raak je app lang aan en kies ‘Vereis Face ID’.

Verborgen apps: je app helemaal verbergen? Dat kan! De app is dan alleen terug te vinden in de ‘Verborgen-map’ in je Appbibliotheek, na Face ID of pincode check. Om dit te doen raak je de app lang aan en kies je voor ‘Vereis Face ID’ en vervolgens ‘Verberg en vereis Face ID’.

Je ziet ook geen meldingen of zoekresultaten terug van de apps die je vergrendelt of in de verborgen map plaatst.

Apple Intelligence

We moeten nog even wachten totdat Apple haar AI helemaal heeft klaargestoomd voor de EU. Wanneer precies is nog niet bekend, maar ook wij mogen straks genieten van heel veel nieuwe mogelijkheden met Apple Intelligence. Ontdek wat we mogen verwachten:

Writing Tools: (her)schrijf en controleer gemakkelijk je teksten of vat ze eenvoudig samen. Deze functie is ingebakken in iOS 18. Dit betekent dat je ‘m in elke app kan gebruiken.

Image Playground: kies jouw stijl: Animation, Illustration of Sketch en maak in een handomdraai leuke afbeeldingen.  

Terugblikken in Foto’s: typ een beschrijving en AI komt precies met de verhalen die je terug wil zien.

Siri: je assistent is nu natuurlijker, persoonlijker en relevanter. Vraag wat je wil aan Siri door te typen of spreken.

ChatGPT: gebruik je Siri en Writing Tools? Dan staat ChatGPT tot je beschikking. Zo profiteer je van alle informatie en afbeeldingen die ChatGPT te bieden heeft.

Private Cloud Compute: jouw gegevens blijven veilig, ook met AI. Alles wat je intypt en uploadt via Private Cloud Compute wordt niet opgeslagen en is ook niet toegankelijk voor Apple.

En op welke Apple apparaten komt het?

Apple Intelligence komt naar de iPhone 16-serie, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad en Mac met een M1-chip of beter.

 

Andere nieuwe features in iOS 18

De lijst met verbeteringen in iOS 18 is gigantisch. Te veel om in dit blog verder toe te lichten. Hier zijn de eervolle vermeldingen: nieuwe opties in Kaarten, verbeterde gamemodus, nieuwe betaalopties in Apple Pay, nieuwe opties om samen muziek te luisteren met SharePlay en Apple Music, gemakkelijker je AirPods bedienen met Siri, Verbeterde Notities-, Dagboek-, Agenda-, Gezondheids- en Woning-app. Je kan nu live-video delen in SOS-noodmeldingen en er zijn betere toegankelijkheidsopties.

iOS 18 releasedate

Hoewel alle nieuwe functies nu bekend en toegelicht zijn, is de releasedate van iOS 18 nog niet officieel bekend. De bèta van iOS 18 is beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program. Door alle verwachtingen die Apple heeft geschept, weten we in ieder geval wel dat we IOS 18 eind september kunnen verwachten.

Deze iPhones krijgen iOS 18

Dit najaar is iOS 18 beschikbaar als gratis software-update voor iPhone Xs of nieuwer. Valt jouw model iPhone hier niet onder? Of wil je straks gebruik kunnen maken met Apple Intelligence? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een nieuwer model.

Gerelateerde artikelen