iPhone 16 camera

Apple heeft 9 september 2024 de langverwachte iPhone 16 uitgebracht. Over de nieuwe snufjes die het toestel heeft valt veel te zeggen, maar in deze blog gaan we specifiek in op de camera. Wat is er precies verbeterd ten opzichte van de iPhone 15? En wat zijn de verschillen in de camera specs tussen de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max? We nemen je in vogelvlucht mee.

iPhone 16 megapixels en aantal camera’s

Het aantal camera’s en de lenssoorten op de iPhone 16 is hetzelfde als bij de iPhone 15. De iPhone 16 en de iPhone 16 Plus hebben 2 camera’s aan de achterkant: de groothoeklens (gewone camera) en ultragroothoeklens (0.5 camera). De iPhone 16 Pro modellen hebben nog een derde camera aan de achterkant, namelijk de telelens. Verder hebben natuurlijk alle modellen in de 16 serie een selfiecamera aan de voorkant.

iPhone 16 en iPhone 16 Plus camera megapixel

  • Groothoeklens achterkant: 48 MP
  • Ultra-groothoeklens achterkant: 12 MP
  • Selfiecamera voorkant:12 MP

iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max camera megapixel

  • Groothoeklens achterkant: 48 MP
  • Ultra-groothoeklens achterkant: 48 MP
  • Telelens achterkant:12 MP
  • Selfiecamera voorkant:12 MP

Bekijk de nieuwste iPhones

Apple abonnementen bij KPN

Alle iPhone 16 modellen: Camera Control-knop

De hele iPhone 16 line-up heeft een Camera Control-knop voor het maken van foto’s en video’s. Deze opnameknop werkt net zoals bij spiegelreflexcamera's en systeemcamera’s. Als je ‘m half ingedrukt houdt, ga je scherpstellen. Druk je vervolgens door, dan maak je de foto of start je de video.

De Camera Control-knop heeft een capacitieve sensor. Dat betekent dat hij reageert op aanrakingen, als een soort trackpad. Veeg je met je vingers over de knop terwijl de camera aan staat? Dan kan je functies bedienen zoals inzoomen of de belichting bepalen. De Camera Control-knop is een primeur in iPhone-land.

Camera specificaties van de iPhone 16 en iPhone 16 Plus

Als we willen inzoomen op de camera specificaties van de iPhone 16, moeten we eerst onderscheid maken tussen 2 kampen: de iPhone 16 en iPhone 16 Plus in het ene kamp en de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max in het andere kamp. Beide kampen hebben namelijk andere camera specs. We gaan eerst in op de specificaties van de iPhone 16 en 16 Plus.

Betere foto’s in het donker en meer scherpte-diepte

Het diafragma bij de iPhone 16 (Plus) ultra-wide camera is f/2.2 waar dat bij de iPhone 15 nog f/2.4 was. Lager is in dit geval beter, want een lager diafragma-getal betekent dat de lens meer licht doorlaat. Daardoor maak je betere foto’s in het donker. Ook creëer je daarmee makkelijker een scherpte-diepte effect waarbij de voorgrond scherp en de achtergrond wazig is. Dit wordt ook wel het bokeh-effect genoemd.

Macro-modus voor mooie foto’s van dichtbij

Met de ingebouwde macro-modus kan je mooie close-up foto’s maken van bijvoorbeeld insecten. En dat is nog een eitje ook, want je hoeft niks aan de instellingen te veranderen om mooie macro-plaatjes te schieten. Als je op 10 centimeter afstand van een object zit, schakelt de camera van de iPhone 16 (Plus) auto’s over naar de macro-modus. Je krijgt dan een extreem ingezoomde foto. De macro-modus werkt ook voor (slow motion) video’s en timelapses.

Verticale camera’s voor het maken van VR-video’s

Bij de iPhone 16 en 16 Plus zitten de camera’s aan de achterkant niet diagonaal, maar verticaal onder elkaar. Dit maakt het mogelijk om ruimtelijke video’s te maken voor de Apple Vision Pro VR-headset.

Camera specificaties van de iPhone 16 Pro en Pro Max

Bij de camera van de iPhone 16 Pro en Pro Max zijn de grootste veranderingen doorgevoerd. De Pro-modellen zijn absoluut een aanrader als je van fotografie en video houdt zonder een zware camera mee te willen slepen.

Scherpe foto’s dankzij de 48 megapixel camera

De iPhone krijgt voor het eerst een ultra-wide camera met 48 megapixel. Daardoor gaat de kwaliteit van de foto’s flink omhoog. Ze zijn een stuk scherper.

5 keer inzoomen met de telelens

De telelens heeft een upgrade gekregen. Met de iPhone 16 Pro modellen kan je namelijk 5 keer optisch inzoomen, waar dat met de iPhone 15 nog maar 3 keer kon.

Hoge kwaliteit slow-motion video’s

De 16 Pro modellen zijn de eerste iPhones die slow-motion video’s in hoge kwaliteit kunnen opnemen. De toestellen ondersteunen 4K-video’s met 120 frames per seconde (FPS) en Dolby Vision. Ter vergelijking: de iPhone 15 Pro modellen ondersteunen 1080P-video’s met 120 of 240 FPS en 4K-video’s bij 60 FPS.

Ook mooie foto’s bij weinig licht

Dankzij het nieuwe, gelaagde camera-ontwerp heeft de camera een dynamisch breder bereik. In gewone mensentaal betekent dit dat je ook mooie foto’s maakt bij weinig licht.

RAW foto’s voor beeldbewerking

Met de iPhone 16 Pro en Pro Max schiet je foto’s in bestandsformaat ProRAW, net zoals bij een spiegelreflex- of systeemcamera. ProRAW biedt meer opties voor beeldbewerking.

Benieuwd naar alle iPhone specificaties?

De iPhone heeft natuurlijk nog veel meer nieuwe snufjes dan alleen de verbeterde camera specs. Op de blog iPhone 16 specificaties lees je er alles over. Zo gaan we in op de schermgrootte, de kleuren, het design en alle nieuwe technologieën zoals Apple Intelligence.

Bekijk de nieuwste iPhones

Apple abonnementen bij KPN

Gerelateerde artikelen