iPhone 16 Pro vs. iPhone 15 Pro: de verschillen

Als je de iPhone 15 Pro en de 16 Pro tegen elkaar afweegt, is het belangrijk om te weten welke verbeteringen en verschillen er allemaal zijn. In dit artikel duiken we in de details van beide modellen. En geven we je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen welk toestel het beste bij je past.

Verschillen in design en bouwkwaliteit

Wanneer we kijken naar de iPhone 15 Pro versus de iPhone 16 Pro, valt het design meteen op. Het nieuwste toestel is namelijk iets groter. De iPhone 16 Pro heeft een schermdiagonaal van 6,3 inch en die van de iPhone 15 Pro is 6,1 inch.

Een ander groot verschil tussen de iPhone 15 Pro en 16 Pro is dat Apple nieuwe kleurenopties introduceert met hun Titanium-kleurenlijn. Een opvallende goudkleurige variant bijvoorbeeld. En alle 4 kleuren hebben een luxe uitstraling. Deze verandering in kleurenpalet biedt gebruikers meer keuzemogelijkheden, wat vooral aantrekkelijk is als je graag een unieke stijl wilt uitstralen met je telefoon.

Zijn er verschillen in het scherm en displaytechnologie?

1 van de belangrijkste upgrades van de iPhone 16 Pro tegenover de 15 Pro is te vinden in het scherm en de displaytechnologie. Beide modellen zijn uitgerust met een 120Hz OLED-scherm, maar bij de iPhone 16 Pro kan de schermhelderheid nu teruggebracht worden tot 1 nit. Dat is in het donker wel zo fijn voor je ogen. En nog een voordeel: de always-on-display verbruikt zo minder stroom.

 

iPhone 16 Pro vs. iPhone 15 Pro: camera-vergelijking

De camera's zijn vaak het meest besproken onderdeel van nieuwe iPhones, en dat is voor de iPhone 16-camera niet anders. Als we de iPhone 16 Pro tegenover de 15 Pro zetten, biedt de iPhone 16 Pro aanzienlijke verbeteringen op het gebied van fotografie en videografie. Zo is de Ultra Wide camera van de iPhone 16 Pro opgewaardeerd naar 48 megapixels, wat zorgt voor scherpere en gedetailleerdere foto's. Zelfs bij weinig licht.

Een andere belangrijke upgrade is de toevoeging van de Camera Control-knop op de iPhone 16 Pro. Deze cameraregelaar geeft je meer controle over je foto’s en video’s, waardoor je sneller foto’s en video’s kan schieten. De iPhone 15 Pro heeft ook een minder goede digitale zoom dan de iPhone 16 Pro. Want met de telelens van de iPhone 16 Pro kan je tot 5x optisch inzoomen in plaats van 3x. Handig als je verre objecten met een hoge resolutie vast wil leggen.

Tot slot is het nu mogelijk om met de iPhone 16 Pro te filmen in Dolby Vision 4K-videokwaliteit met 120 FPS. Zo maak je vloeiende vakantievideo's in hoge resolutie. Met de toevoeging van 2 extra microfoons is het opgenomen geluid nu nog helderder en worden storende omgevingsgeluiden beter gefilterd. Handig als het wat waait op je vakantiebestemming. Of als er net een auto voorbijrijdt.

Prestaties en hardware vergelijken: iPhone 16 Pro vs. iPhone 15 Pro

Als we kijken naar de prestaties en hardware, dan is het verschil tussen de iPhone 16 Pro versus de 15 Pro duidelijk. De iPhone 16 Pro is uitgerust met de nieuwe A18 Pro chip, die sneller en energiezuiniger is dan de A17 Pro chip in de iPhone 15 Pro. Deze verbetering zorgt ervoor dat de iPhone 16 Pro 17% meer kracht heeft. En niet alleen dat: het heeft ook 2 keer snellere ray-tracing. Dit komt goed van pas bij intensieve taken zoals videobewerking en het spelen van de nieuwste games.

De batterijduur van de iPhone 16 Pro is gemaximaliseerd dankzij de efficiëntere chip en de verbeterde thermische laag. Dit betekent dat de iPhone 16 Pro energiezuiniger is en warmte beter afvoert. Hierdoor kan je langer genieten van je favoriete content op je iPhone, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over opladen. Gemiddeld krijg je er 4 uur extra batterijduur bij op een volle accu. Handig voor een lange auto- of treinreis naar huis (of als je huisgenoten hebt die hun telefoon wél op moeten laden voor het einde van de dag).

Deze optimalisaties zorgen ervoor dat de iPhone 16 Pro iets zwaarder is dan de iPhone 15 Pro. Maar het valt mee: de toename in het gewicht is slechts 12 gram, waardoor het verschil in gewicht nauwelijks merkbaar is ten opzichte van de iPhone 15 Pro.

Lees meer over iPhone 16-specificaties

Software en extra functies vergelijken

 Op het gebied van software, is 1 van de opvallende nieuwigheden Apple Intelligence. Dit tilt kunstmatige intelligentie naar een hoger niveau. Het maakt taken zoals het automatisch organiseren van je foto's of het voorspellen van je volgende acties nog nauwkeuriger en efficiënter. In de EU moeten we nog even wachten op de komst van Apple’s AI als je 't in het Nederlands wil gebruiken. Maar als je je iPhone 16 Pro instelt ‘U.S. English’, werkt het al wel. Een update voor Nederland volgt later.

Daarnaast draait de iPhone 16 Pro op iOS 18. Dat introduceert een paar nieuwe functies, zoals verbeterde privacy-opties en een vernieuwde interface. Ook de iPhone 15 Pro wordt bijgewerkt naar iOS 18 en krijgt Apple Intelligence.

Prijs en beschikbaarheid van de iPhone 16 Pro en iPhone 15 Pro

Als laatste is het belangrijk om de prijs en beschikbaarheid te vergelijken als je overweegt om de iPhone 15 Pro of 16 Pro te kopen. De iPhone 15 Pro is een uitkomst als je op zoek bent naar een krachtig toestel zonder de nieuwste upgrades, met een goede prijs-prestatieverhouding.

De iPhone 16 Pro is duurder om de nieuwe functies en verbeteringen, maar voor sommige gebruikers zal die extra prijs het dubbel en dwars waard zijn door de nieuwe hardware die het toestel biedt.

Bekijk de iPhone 16-serie

Gerelateerde artikelen