iPhone 16 specificaties

De spiksplinternieuwe Apple iPhone 16 is gelanceerd! Toch altijd weer een speciaal momentje in het jaar. In deze blog lees je alle ins en outs over de iPhone 16 specs. Van het formaat tot het design en van de camera tot nieuwe AI-technologieën.

Overzicht van de Apple iPhone 16 specificaties

Verderop in deze blog lees je alles uitgebreid over de nieuwe iPhone 16 specs. Maar voor degene die snel een overzicht wil van de belangrijkste specificaties, geven we hier een samenvatting.

Wat is er gepresenteerd bij het laatste Apple Keynote Event?

  • Apple Intelligence
    Handige en privacyveilige AI-functies zoals teksten laten (her)schrijven, mensen van foto’s laten verwijderen en betere Siri-antwoorden.

  • Schermgrootte en kleuren

    • iPhone 16: 6,1 inch en kleuren zwart, wit, blauw, blauwgroen en roze

    • iPhone 16 Plus: 6,7 inch en kleuren zwart, wit, blauw, blauwgroen en roze

    • iPhone 16 Pro: 6,3 inch en kleuren zwart, wit, grijs en goud
    • iPhone 16 Pro Max: 6,9 inch en kleuren zwart, wit, grijs en goud

  • Camera Alle iPhone 16 modellen hebben een capture-knop waarmee je makkelijker foto’s maakt in landschapsmodus. Daarnaast is de camera van de 16 Pro modellen verbeterd van 12 naar 48 megapixel voor scherpere foto’s.

  • Action ButtonAlle iPhone 16 modellen hebben een actieknop die je zelf kan instellen. Bijvoorbeeld voor het openen van je camera of het aanzetten van je zaklamp.

Bekijk de nieuwste iPhones

Apple abonnement bij KPN

Apple Intelligence voor fijne handigheden

De belangrijkste nieuwe functie van alle iPhone 16-modellen is Apple Intelligence. Dit is Apple’s eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd. Apple Intelligence wordt de komende tijd beschikbaar voor steeds meer Apple-apparaten, waarvan de iPhone 16 er een is. Daar is wel een krachtigere chip voor nodig. Waar de iPhone 15 nog kon volstaan met een A17-chip, heeft de iPhone 16 een A18-chip.

Wat kan je met Apple Intelligence?

Dankzij Apple Intelligence kan je met de nieuwste iPhone hele handige dingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je teksten laten verbeteren? Of het laten weghalen van mensen uit je foto’s? Worden die vakantiekiekjes zonder anderen op het strand opeens perfect. Ook kan je dankzij Apple Intelligence onder andere eigen emoji ontwerpen, nog betere antwoorden van Siri krijgen en mailtjes voor je laten schrijven. Lees hier meer over Apple Intelligence.

Hoe veilig is Apple Intelligence?

Vergeleken met andere AI-varianten biedt Apple Intelligence een stuk meer privacy. Dat komt doordat veel AI-verzoeken lokaal op je telefoon worden verwerkt in plaats van in de cloud. Daardoor slingeren je gegevens minder in de rondte. Voor Apple Intelligence is geen aparte app nodig, want het is onderdeel van het besturingssysteem.

    Groter scherm en diepere kleuren

    De iPhone 16 serie is er in 4 varianten. Elk heeft een eigen schermgrootte en een ander palet aan kleuren. De iPhone 16 (6,1 inch) en iPhone 16 Plus (6,7 inch) zijn qua formaat net zo groot gebleven als de iPhone 15 was. De iPhone 16 Pro (6,3 inch) en iPhone 16 Pro Max (6,9 inch) zijn groter geworden vergeleken met de iPhone 15. Ook hebben de Pro-modellen een dunnere schermrand gekregen, waardoor het beeld nog groter wordt. De dikte van de telefoon blijft gelijk.

    iPhone 16 kleuren

    De iPhone 16 en iPhone 16 Plus zijn er in de kleuren: zwart, wit, blauw, blauwgroen en roze. Dit zijn geen pastelkleuren zoals bij de iPhone 15, maar diepere kleuren met meer verzadiging. De Pro-modellen zijn er in de kleuren: zwart, wit, grijs en goud.

    Betere camera en Camera Control-knop

    En dan nu de iPhone 16 camera specs. Niet geheel onbelangrijk. De ultrawide lens van de iPhone 16 Pro modellen is namelijk verbeterd van 12 naar 48 megapixel. Daardoor worden je beelden gedetailleerder. Ook heeft de camera een macro-modus die vanzelf inschakelt als je een object van dichtbij fotografeert.

    Alle iPhone 16 modellen: Camera Control-knop

    Met de nieuwe Camera Control-knop, rechtsonder aan de zijkant van het toestel, maak je met alle iPhone 16 modellen makkelijker beelden in landschapsmodus. Ook kan je ermee scherpstellen, zoomen en switchen tussen video- en fotomodus.

    iPhone 16 en iPhone 16 Plus: verticale camera’s

    De 2 lenzen (de wide en de ultrawide) achter op de iPhone 16 Plus staan verticaal onder elkaar in plaats van diagonaal zoals bij z’n voorganger. Dat maakt het mogelijk om ruimtelijke video’s te maken.

    Actieknop voor razendsnelle acties

    Bij de iPhone 15 hadden alleen de Pro modellen de luxe van een actieknop. Bij de iPhone 16 hebben álle modellen een actieknop. Deze zit linksboven aan de zijkant van het toestel, op de plek waar eerst de mute-knop zat. Je kan zelf instellen waar je die actieknop voor wil gebruiken. Bijvoorbeeld voor het openen van je camera, het aanzetten van je zaklamp of het opnemen van een spraakbericht.

    iPhone 16 prijs en conclusie

    De iPhone 16 Pro modellen zijn iets duurder in de markt gezet dan de iPhone 15 Pro-modellen, maar daar krijg je dan ook wel iets voor terug. Vooral de verbeterde camera en de grotere opslag maken het prijsverschil waard. Sowieso is een upgrade naar de iPhone 16 een goed idee, omdat het je leven een stuk makkelijker en leuker maakt dankzij Apple Intelligence!

    Bekijk de nieuwste iPhones

    Apple abonnementen bij KPN

    Gerelateerde artikelen