
Onze eerste indruk van de iPhone 16e
Voor het eerste deel van deze recensie zetten we de
Formaat scherm
Wat als eerste opvalt is de grootte. Waar telefoons de laatste jaren groter en groter werden, blijft deze steken op een bescheiden 6,1 inch. Fijn voor mensen met kleine tot middelgrote handen. Of strakke skinny-jeans waar deze telefoon nog aardig in je broekzak past.
Face ID
Daarnaast heeft de telefoon een notch (inkeping bovenaan het scherm) met een selfie-camera en sensor voor Face ID. Dit is het eerste budgettoestel van Apple met Face ID. De voorgaande varianten hadden Touch ID. Nu log je dus in via gezichtsherkenning in plaats van je vingerafdruk. Ouderwets een code invullen kan natuurlijk ook nog.
iPhone 16e review: prestaties
Oké. De buitenkant hebben we gehad. Nu gaan we naar de binnenkant van de iPhone. Hoe presteert hij onder druk?
Processor en verversingssnelheid
Net als de gewone iPhone 16, heeft de budgetvariant 16e een A18 chip. Deze krachtige processor is onder andere nodig voor de AI functies. Maar het zorgt er - samen met de 60 Hz verversingssnelheid - ook voor dat zware apps vlekkeloos draaien. Dat moest getest worden. We gebruikten ‘m voor gamen, videobewerking en Netflix films op hoge kwaliteit. Dat ging soepel; de apps klapten er niet uit en het beeld haperde niet.
Werkgeheugen
Ook bij het snel heen-en-weren tussen de apps raakte de iPhone 16e niet van slag. Daarmee hebben we getest of het 8 GB RAM werkgeheugen z’n werk deed. Met vlag en wimpel geslaagd!
iPhone 16e review: camera
In tegenstelling tot de
Scherp, maar minder veelzijdig
De camera aan de achterkant maakt haarscherpe foto's en video’s. Dat komt door de 48 megapixel-lens. De selfies zijn van mindere kwaliteit, want die camera heeft maar 12 megapixel. Alle iPhone 16 modellen hebben deze 2 camera’s met hetzelfde aantal megapixels. Maar de andere modellen hebben extra camera’s, zoals een ultra-groothoeklens en/of telelens (afhankelijk van welk model je koopt). Daardoor heb je veel meer opties, zoals grotere oppervlakken vastleggen en inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Ook biedt de iPhone 16e minder opties voor beeldbewerking en is de kwaliteit van slow-motion video’s lager.
Actieknop
Wat wél hetzelfde is als bij de gewone iPhone 16 serie, is de actieknop. Daarmee open je in 1 druk op de knop de camera. Of de zaklamp. Of de timer. Wat je maar wil. Je bepaalt namelijk zelf waar de knop naartoe leidt.
iPhone 16e review: batterij
Hoe lang de batterij van een telefoon meegaat, is nooit precies in uren uit te drukken. Het hangt namelijk af van een heleboel factoren, zoals wat je er op dat moment mee aan het doen bent en welke apps er op de achtergrond draaien. Een grove schatting van de Apple website kunnen we wel meegeven.
Batterijduur
Volgens de website van Apple gaat de batterij van de iPhone 16e ruim 20 uur mee als je non-stop video’s kijkt. Dit betekent dat hij langer meegaat als je bijvoorbeeld alleen aan het whatsappen bent. En korter meegaat als je bijvoorbeeld aan het gamen bent.
Opladen
In een half uurtje is een lege iPhone 16e voor 50% opgeladen. De lightning connector is vervangen door usb-c. Heel handig, want nu kan je de oplaadkabel gebruiken van andere elektronische apparaten zoals die van AirPods en sommige MacBooks.
iPhone 16e kopen of meer info
Wat ons betreft scoort de
Wil je meer weten over de iPhone 16e? Lees dan onze blog over