Help mijn kind is gek op vloggen, video en YouTube

Ben jij dol op eindeloos video kijken? Dan ben je vast bekend met de website van YouTube. Inmiddels is dit platform uitgegroeid tot het grootste videoplatform ter wereld en vind je er duizenden uren aan video over alles wat je maar kan bedenken. De jongere generatie is opgegroeid met YouTube en gebruikt het voor vermaak, huiswerk maken of het delen van hun leven via een vlog. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van YouTube en waarom kinderen het zo leuk vinden? In dit blog vertellen we je de ins en outs.


Een paar opvallende YouTube feitjes

YouTube is opgericht in 2005 en werd een jaar later al overgenomen door Google. De zoekmachinereus betaalde 1,6 miljard dollar voor YouTube. Terwijl je dit blog leest wordt er iedere minuut meer dan 400 uur aan videomateriaal op YouTube geplaatst. Je snapt dat dit jaren kost om al die video’s te bekijken, geschat wordt dat het meer dan 1700 jaar kost om YouTube uit te kijken. De video website is de grootste zoekmachine na Google en meer dan 70% van alle video’s wordt op een mobiel apparaat bekeken… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat is vloggen

Meisje Djamila, Monica Geuze, Jeremy of Enzo Knol… als je deze namen kent dan ben je al een expert op het gebied van vloggen. Deze groep, voornamelijk jonge mensen, maken video’s over alles wat er in hun dagelijks leven gebeurd. In deze video’s vertellen ze het publiek wat hun bezighoudt. De bekende vloggers verdienen geld met YouTube, bijvoorbeeld door advertenties of hun eigen merchandise. De bekendste mannelijke vlogger van Nederland is zondermeer Enzo Knol, met bijna 2 miljoen volgers op zijn YouTube kanalen weet hij vooral jongeren aan zich te binden.


Het verschil tussen YouTubers en vloggers

Als je een video op YouTube plaatst ben je niet automatisch een vlogger. Vooral bij de creatievelingen die YouTube gebruiken is het juiste gebruik van deze termen een hekel punt. Als je video’s maakt over alles wat je meemaakt in je leven en je op reguliere basis een nieuw filmpje plaatst, dan ben je dus een vlogger. Maak je video’s met bijvoorbeeld een informatief karakter, dan kan je de term YouTuber of videomaker gebruiken. Op YouTube heb je verschillende categorieën waarover video’s gemaakt worden. Zo heb je de gamers, die je mee laten kijken bij het spelen van computerspellen. Of de beauty kanalen die je alles uitleggen over het gebruik van make-up en andere beauty producten.

Mag jouw kind een eigen YouTube kanaal?

Om te beginnen heb je voor het gebruik van YouTube een Google account nodig, in Nederland mag je die registreren vanaf 16 jaar. Vanzelfsprekend is het mogelijk om een andere geboortedatum in te vullen, maar het is goed om te weten dat dit de formele regels zijn. Natuurlijk kan je als ouder een YouTube kanaal voor je zoon of dochter registreren, per Google account kan je namelijk meerdere video kanalen beheren. Het is goed om met je kind te bespreken wat voor video’s er worden geplaatst en waarom. De gedachte dat de video altijd online kunnen blijven en dat je er op je 30e nog steeds mee geconfronteerd kan worden, zijn goede overwegingen bij het plaatsen van video. De meeste ouders kiezen ervoor om mee te kijken met wat er wordt gemaakt of dat er eerst toestemming moet worden gevraagd voor het plaatsen.


Haatreacties en online pesten

Een belangrijke reden om goed na te denken over een eigen YouTube kanaal is online pesten. Op YouTube kan je reageren onder video’s, net als op de rest van het internet zie je daar de raarste berichten voorbij komen. Kinderen die onderling ruzie zoeken, vervelende reacties achterlaten of zonder reden rare scheldwoorden plaatsen. Zeker op jonge leeftijd kunnen deze reacties een flinke impact hebben op je leven. Je kan ervoor kiezen om reacties uit te zetten, maar dan mis je ook de leuke reacties. Natuurlijk kan je met woordfilters en blokkeren een hoop narigheid voorkomen, maar je leest het vaak toch. Het is raadzaam om ook dit onderwerp met je kind te bespreken voordat er een YouTube kanaal geopend wordt.

Veilig filmpjes kijken op YouTube

Naast een eigen YouTube kanaal openen, maken veel meer kinderen gewoon gebruik van YouTube om video’s te kijken. Omdat het platform zo groot geworden is, kom je de raarste dingen tegen op YouTube. Wil je zeker weten dat je kinderen alleen geschikt materiaal bekijken, dan kan je het volgende doen. Als je de veiligheidsmodus inschakelt, filtert YouTube ongepaste video's op basis van verschillende factoren. Je schakelt de veiligheidsmodus is door op je profielfoto te klikken en onderaan de lijst de veiligheidsmodus aan te klikken.

Huiswerk maken met YouTube

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog weer wat nieuwe dingen geleerd over YouTube. Om af te sluiten nog een tip. Veel docenten, zowel op de middelbare school als in het basisonderwijs, vertellen tegenwoordig over hun vakgebied op YouTube. Je vindt ontzettend veel filmpjes die uitleg geven over moeilijke wiskunde sommen of hulp bieden bij het huiswerk. Veel kinderen maken hier al gretig gebruik van.

Gerelateerde artikelen