HomeKPN BeleefKPN Beleef blogZo help je jouw kind op weg met een mobieltje

Zo help je jouw kind op weg met een mobieltje

23-09-2024
Zo help je jouw kind op weg met een mobieltje
Pubers houden van hun telefoon. Ze gamen ermee, ontdekken de wereld en onderhouden vriendschappen. Maar hoe ga je het gesprek aan over de risico’s?

Whatsapp, Instagram en YouTube zijn de populairste social media onder middelbare scholieren. Filmpjessite TikTok is erg geliefd bij oudere tieners. Dit blijkt uit onderzoek van Het Mediahuis en Mediatest. De mogelijkheden van een mobieltje zijn eindeloos. Maar er zijn ook dingen waar je als ouder op wilt letten. Met wie heeft mijn kind contact? Is het gebruik nog wel gezond? Met deze vragen begin je een goed gesprek.

Weet jij wat je schermtijd is?

Mobieltjes houden automatisch bij hoe veel tijd er achter het scherm wordt doorgebracht. Via instellingen en ‘digitaal welzijn’ of ‘digitale balans’ kun je per app zien hoeveel tijd er die dag al aan is besteed. Leuk om samen met je kinderen jouw eigen schermtijd met die van hen te vergelijken. Zo ontstaat vanzelf een gesprek over een goede balans in het gebruik van de telefoon. Eventueel kun je als ouder een maximale schermtijd instellen, maar beter is natuurlijk als het kinderen lukt zelf de balans te houden.

Mag iedereen in de hele wereld alles van jou weten?

Nee, natuurlijk niet, zal het meest logische antwoord zijn. Begin vervolgens een gesprek over het delen van informatie.Hoe vind je het dat een app allemaal gegevens over jou verzamelt? Waarom zou dat zijn?En wat veel kinderen en hun ouders niet weten:er is zichtbare en onzichtbare informatie. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je via metadata kunt achterhalen waar een foto is genomen.

Wat doe je als je een vriendschapverzoek krijgt van iemand die je niet kent?

Leg uit dat niet iedereen in de digitale wereld is wie hij of zij zegt te zijn. Dat er mensen zijn die zich anders voordoen dan ze zijn. Krijgt uw zoon of dochter wel eens berichten van mensen die ze niet kennen? Hebben ze wel eens rare verzoekjes gekregen? En wat doen ze dan? Vertel ook over je eigen ervaringen, want dan merkt je kind dat ook volwassen ermee te maken kunnen krijgen.

Als een beroemde YouTuber zegt dat een product fantastisch is, wil je het dan graag hebben?

Influencers zijn populair op social media. Ze weten vaak veel van onderwerpen die tieners interessant vinden. Daar maken ze grappige filmpjes over. Ze prijzen gewilde producten aan en soms geven ze die zelfs gratis weg. Wat jongeren niet altijd weten is dat die hippe en coole influencers vaak door bedrijven betaald en ingehuurd worden. Ze zijn niet onafhankelijk. Begin een gesprek met je kinderen welke influencers ze volgen. En laat ze erover vertellen.

Een video vertelt je dat je snel rijk kunt worden. Wat doe je?

Of je krijgt een bericht dat je een enorme prijs hebt gewonnen. Geloof je dat dan? Helaas. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo.

Hoeveel wil je uitgeven aan online games?

Tieners spelen veel spelletjes op hun telefoon. Die zijn vaak gratis. Maar binnen het spel kunnen aankopen worden gedaan. Bijvoorbeeld om extra levens te krijgen of hogere levels te kunnen spelen. Vraag of je kinderen dit wel eens doen. Spreek af hoeveel ze daar per maand aan mogen uitgeven. Wil je online aankopen uitschakelen, open dan de Google Play-app, tik op de menuknop linksboven en ga naar ‘Instellingen’. Scrol naar het menu ‘Gebruikersinstellingen’ en tik op de optie ‘Verificatie vereisen voor aankopen’. Kies vervolgens ‘Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat’ en voer je wachtwoord in om je keuze te bevestigen. Bij een iPhone kun je ‘Schermtijd’ gebruiken om in-app aankopen op je iPhone of iPad uit te schakelen. Wanneer Schermtijd is ingeschakeld, ga je naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tik je op 'Beperkingen'. Voer je toegangscode in als je hierom wordt gevraagd en schakel 'Beperkingen' in. Je wordt alleen gevraagd om een toegangscode in te voeren als je er al een hebt gemaakt in ‘Schermtijd’.

KPN Kids Sim

Wil je als ouder meer inzicht in het telefoongebruik van je kinderen, dan is het KPN Kids Sim abonnement een goede oplossing. Hiermee geef je kinderen elke maand 1 GB internet en onbeperkt bellen en sms’en. De voordelen zijn dat je als ouder weet wat het verbruik van je kinderen is, dat in-app aankopen geblokkeerd zijn en er niet naar (dure) 0900-nummers of het buitenland kan worden gebeld. Klik hier voor meer informatie.

Artikel delen
Tags