Met het in gebruik nemen van vier nostalgische telefooncellen in Rotterdam is de Mooiste Contact Maand officieel van start gegaan. Met dit initiatief vraagt het KPN Mooiste Contact Fonds aandacht voor contactarmoede, een groeiend probleem in onze digitale samenleving.
De telefooncellen zullen de komende weken door Nederland reizen en inwoners van Den Haag, Utrecht en Zwolle inspireren om even iemand persoonlijk te bellen. De Mooiste Contact Maand is een initiatief om mensen bewuster te maken van de waarde van écht persoonlijk contact.
Stop scrollen, maak contact
“Speciaal in januari willen we mensen laten zien dat ze heel makkelijk - door te stoppen met scrollen en even écht persoonlijk contact te maken - iets tegen contactarmoede kunnen doen” aldus Mark Versteegen, directeur van het KPN Mooiste Contactfonds. “Naast de reizende telefooncellen die vooral inspiratie én een handelingsperspectief bieden, organiseren we op 23 januari ook een belcursus voor jongeren om hen te helpen zich comfortabeler te voelen wanneer ze bellen. Het is tijd om weer écht met elkaar in verbinding te staan. Met deze maand hopen we mensen niet alleen bewust te maken van contactarmoede, maar ook concrete handvatten te bieden om dit probleem aan te pakken.”
Influencer Qucee onderstreept het belang van aandacht voor contactarmoede: "Mijn jeugd was geen fijne tijd, ik werd gepest en heb me heel eenzaam gevoeld doordat leeftijdsgenootjes niet naar me om keken of zich oprecht in mij interesseerden. Andersom durfde ik geen contact meer te maken. Uiteindelijk ben ik zelfs in een depressie beland. Een gezond sociaal leven draagt bij aan ons welzijn en daarom wil ik het taboe op mentale gezondheid te doorbreken. Vandaag wil ik iedereen oproepen om écht contact te maken, dat maakt enorme impact."
Belcursus voor jongeren
Op donderdag 23 januari organiseert het KPN Mooiste Contact Fonds een belcursus voor jongeren die het spannend vinden om te bellen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 3 (28,5%) jongeren onder 30 het eng vindt om te bellen. Door hen te leren hoe ze regie kunnen nemen in gesprekken en zelfvertrouwen op te bouwen aan de telefoon, wordt een belangrijke drempel weggenomen. Jongeren (t/m 30 jaar) kunnen zich inschrijven via www.kpnmcf.com
Onderzoek
Uit onderzoek* blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders dagen kent waarop zij met niemand praten. Ruim 37 procent van de 40- tot 49-jarigen vindt diens sociale contacten onvoldoende. En 1 op de 4 personen vindt dat hij/zij/die te weinig bezoekjes krijgt. Andere opvallende resultaten zijn:
Bijna de helft (47,5%) van de Nederlanders stuurt soms een bericht terwijl ze zelf vinden dat een telefoontje of bezoek beter zou zijn geweest.
Het percentage mensen dat liever een telefoontje of bezoekje had ontvangen in plaats van een berichtje ligt zelfs nog hoger: 55,7%.
Bijna 29% van de ondervraagden vindt diens sociale contacten onvoldoende, met een piek van 37,1% in de leeftijdsgroep van 40-49 jaar.
30% durft via een berichtje (via mail, WhatsApp of andere apps) meer te zeggen dan in een persoonlijk gesprek.
Ruim 45% zou het een goed voornemen vinden om in 2025 bewuster écht sociaal contact te maken.
Ruim 17% van de ondervraagden vindt bellen eng, oplopend tot 28,5% bij jongeren onder de 30.