De kerstvakantie gaat van start en het nieuwe jaar komt in zicht. Heb je goede voornemens? Het zou zomaar kunnen zijn dat ‘minder schermtijd’ er een van is. Want hoe vaak pak je niet je telefoon om doelloos te scrollen? Vermakelijk en ontspannend, maar toch bekruipt je het gevoel dat je in die tijd iets beters had kunnen doen.
Gemiddeld brengen Nederlanders 5,5 à 6 uur per dag achter een scherm door. Deels onvermijdelijk, door je werk bijvoorbeeld. Maar wat te denken van die bijna 3,5 uur daarvan dat we naar onze telefoonschermpjes turen? Er zijn genoeg redenen om daar wat kritischer mee om te gaan.
Swipe-duim
Gezondheidsredenen om te beginnen. Zo heb je vast weleens gemerkt dat je ogen vermoeid of branderig worden van schermpjes. Door het – ongemerkt - knijpen met je ogen kun je wazig gaan zien, hoofdpijn krijgen en hangt bijziendheid samen met het focussen op wat dichtbij is – je schermpje. Daarnaast kun je allerlei vormen van RSI krijgen door herhaalde bewegingen, bijvoorbeeld een muisarm of swipe-duim. Een voorovergebogen of gespannen houding kan nek- en schouderklachten opleveren. Need we say more? Nou vooruit dan: overdadig schermgebruik helpt ook bepaald niet tegenovergewicht (en andere zit-problemen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten) en je gaat er ook beslist niet beter van slapen.
Gezonder achter je scherm
Minder schermtijd is dus een aanrader, maar ook kan je schermgebruik wel wat gezonder. Oogartsen hebben (vooral voor kinderen) de 20-20-2-regel bedacht: Na 20 minuten naar je scherm staren je ogen 20 seconden op iets in de verte richten, en dagelijks 2 uur naar buiten gaan. Dat helpt om bijziendheid te voorkomen. Verder is het voor je concentratie én je lijf goed om te werken volgens de pomodoro-methode; je kunt daar ook prima die 20-20-2 voor aanhouden, maar in plaats van 20 seconden naar buiten te staren kun je jezelf natuurlijk ook op een mini-yogasessie trakteren.
1268 uur telefoontijd
Je kunt jezelf nog een groter plezier doen door je schermtijd serieus in te perken. Een snelle rekensom met alleen al de ‘telefoontijd’ komt uit op jaarlijks 1278 uur telefoontijd (3,5 uur x 365 dagen). Ter vergelijking: als je 1225 uur per jaar in een eigen bedrijf werkt, vindt de Belastingdienst je een ondernemer met recht op de bijbehorende fiscale voordelen. Oftewel: in de tijd die je nu – mogelijk – ‘op je telefoon zit’, zou je ook een bedrijf kunnen runnen. Die tijd is dus ook ruim voldoende voor ontspanning, hobby’s, een opleiding of andere inspirerende zaken.
Tips voor jouw schermtijd-dieet
Maar hoe hou je je eigen schermtijd in de hand? Bewustwording is stap 1 en waarschijnlijk heb je die al lang gezet. De volgende stap is om jezelf daadwerkelijk los te weken van je telefoon, bijvoorbeeld met deze acties:
Leg je telefoon buiten je bereik, in een la of in een andere kamer.
Kijk je tv of lees je een boek? Doe het niet met je telefoon ernaast.
Verwijder tijdvretende apps van je telefoon, hou het bij noodzakelijke apps. Zoals MijnKPN voor leuke Voor Jou extraatjes 😉
Bang dat je minder goed bereikbaar bent? Stel je belangrijke contacten op de hoogte van je nieuwe beleid en/of zet in je whatsapp-bio bijvoorbeeld iets als: bel me, als het dringend is.
Maak je telefoon minder verleidelijk door het scherm op zwart-wit te zetten. Spreek met jezelf – en eventueel je huisgenoten – een telefoonvrije dag af.
Koop een wekker en leg je telefoon ver van je bed. Dat voorkomt eindeloos scrollen voor het slapen of eindeloos scrollen voor het opstaan.
Echt contact
Met al die vrijgekomen tijd kun je vele kanten op, dus bedenk waar je méér van zou willen in je leven. Wil je meer verbinding met vrienden of familie? Bordspellen zijn helemaal hot en happening, thuis en in cafés. Of ga pubquizzen: telefoon verboden! Wil je meer creativiteit ontwikkelen? Ga schilderen, begin een art journal of haal de naaimachine van zolder. Wil je meer bewegen? Ga wandelen, meld je aan bij een sportclub, probeer eens yoga of ga vrijwilligerswerk doen in de natuur. Minder schermtijd kan je helpen aan een meer ontspannen lichaam en geest, aan meer écht contact met je omgeving en de mensen om je heen. En misschien wel het allerbelangrijkst: dat je alles doet met meer aandacht.