Online opvoeden doe je zo

Kattenfilmpjes kijken, gamen, appen, sociale media, opdrachten maken voor school: (klein)kinderen zijn veel online. Dat is leuk, handig en soms zelfs leerzaam. Maar hoe hou je het veilig?

Internet is niet meer weg te denken en brengt kinderen gemak en plezier. Maar, tegelijkertijd kan je er niet omheen iets aan ‘online opvoeding’ te doen. Want het internet heeft helaas ook schaduwkanten. Hoe maak je kinderen rondom de basisschoolleeftijd bewust van hun online veiligheid? 

Schermtijd

Bij heel jonge kinderen (laten we zeggen tot en met groep 3) is het redelijk vanzelfsprekend dat u alles monitort. Zolang een kind niet kan lezen of schrijven, kan het niet in al te veel digitale sloten lopen. Wel is het goed om afspraken te maken over schermtijd. Het advies is:

  • 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld in bijvoorbeeld vier korte blokjes.

  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld in (iets langere) blokken.

Ga met je kind in gesprek zodra die de leeftijd heeft om zelf dingen te doen op internet. De game van Mediamatties is hiervoor een handig hulpmiddel. Spelenderwijs gaan jullie in gesprek over internet-, game- en smartphonegebruik. Voor deze iets oudere groep is het schermtijdadvies:

  • 8 – 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag

  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag

Lees meer: wat is mijn schermtijd?

Maak afspraken

Het internet is een bron van nuttige, educatieve en vermakelijke content. Maar er staat ook genoeg op dat je bij jouw kroost weg wil houden. Denk aan geweld, haatzaaien en porno.
Maak samen met je kind afspraken welke websites er wel en welke niet bezocht mogen worden en waarom. Deze kindvriendelijke zoekmachine en deze online encyclopedie zijn veilige(re) opties om kinderen naar nuttige info te laten zoeken. Apps kunnen ook schadelijke virussen of malware bevatten. Spreek daarom met je kind af dat downloaden alleen na overleg mag.

KPN Veilig

Het is handig om ook de techniek beveiligingswerk te laten doen. Je kunt op de KPN Veilig beheerpagina (klik op het KPN Veilig icoon op je dashboard) per apparaat inhoudsfilters instellen. Hiermee kan je de toegang tot internet, apps of bepaalde internetpagina's beperken. Selecteer het apparaat door erop te klikken en klik vervolgens op 'Gezinsregels'. Ook kan je hier per apparaat tijdslimieten instellen. Heb je nog geen KPN Veilig? Installeer het hier.

Samen een profiel aanmaken

Is jouw kind op een leeftijd dat het een profiel wil aanmaken op sociale media als Snapchat, Instagram of TikTok? Ga er dan samen voor zitten. Dat is een ook een mooi moment voor een lesje ‘veilige wachtwoorden’. HoeZo Mediawijs heeft daarvoor tips op een rijtje gezet voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Denk samen na over wat wel en niet verstandig is om te delen. Eens iets online gedeeld is altijd online. En bespreek dat het niet slim is om zomaar adresgegevens of een telefoonnummer ergens achter te laten. Google samen de naam van je kind en jezelf of andere mensen die je kent. Wat kunnen jullie allemaal vinden?

Online vrienden en gedrag

Maak afspraken over het gebruik van sociale media, bijvoorbeeld: voeg online alleen mensen als vriend toe die je kent en vertrouwt. En leg uit dat de gedragsregels uit de echte wereld ook online gelden, bijvoorbeeld respectvol zijn en niet pesten.

Praat over risico’s online: niet iedereen gedraagt zich online even goed. Lees ons blog over Grooming. Op het moment dat je kind te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag, is de kans groter dat hij of zij dit herkent als crimineel gedrag. Én weet wat hij of zij ertegen kan doen.

Privacy

Kinderen die een eigen smartphone hebben, kunnen makkelijker gevolgd worden door bedrijven. Naast het bekende datahongerige TikTok zijn er talloze andere partijen uit op gegevens. Deze zetten ze graag in voor hun marketing. Hier staat uitgelegd hoe je de telefoon van jouw kind kunt instellen. Als je deze stappen samen doorloopt, leert je kind meteen iets over privacy, cookies en locatiegegevens delen. En wie weet steek je er zelf ook nog iets van op!

Gerelateerde artikelen