HomeKPN BeleefKPN Beleef blogHoe bescherm je de online privacy van je kind?

Hoe bescherm je de online privacy van je kind?

29-03-2021
4 min
Hoe bescherm je de online privacy van je kind?
Van het plaatsen van gekke filmpjes op social media tot het volgen van een online les: kinderen van nu groeien op in het digitale tijdperk. De mogelijkheden zijn daardoor eindeloos, maar helaas brengt het ook gevaren met zich mee. Voordat je het weet belanden de persoonlijke gegevens van je kind in de handen van grote bedrijven die het gebruiken voor commerciële doeleinden. Of komen de dronken foto’s van je tiener jaren later nog omhoog in de zoekresultaten als zijn potentiële werkgever hem googelt. Wij geven je tips hoe je er als ouder voor kan zorgen dat de privacy van jouw kind zoveel mogelijk beschermd blijft.

Ruim 8 op de 10 ouders houdt hun kind online in de gaten

Uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland (2019) blijkt dat 83% van de ouders regelmatig een oogje in het zeil houdt als hun kind aan het internetten is. Ze kijken live mee of controleren de mobiel of social media van hun kind. Ouders zijn vooral bang dat hun kind online beelden ziet die niet bestemd zijn voor kinderogen of dat hun kind online gepest wordt. Die zorgen zijn terecht, want 27% van de tieners is wel eens online gepest. Welke online privacy-gevaren zijn er - naast cyberpesten - nog meer voor kinderen? En hoe bescherm je je kind ertegen? Je leest het hieronder.

Welke online privacy gevaren zijn er voor kinderen?

Je kind wordt digitaal gepest nadat intieme beelden zijn doorgestuurdWaar kinderen vroeger op het schoolplein werden gepest, gebeurt dit nu ook online. Omdat je bij digitaal pesten - ook wel cyberpesten genoemd - achter een scherm zit, gaat het een stuk verder dan in het echt. Kinderen sturen via social media en WhatsApp foto’s en filmpjes van elkaar door. Soms zijn dit intieme beelden, zoals naaktfoto’s en webcamvideo's. Met één klik op de knop verspreiden ze dit binnen de hele school. Je kan je voorstellen dat dit verschrikkelijk is, zeker als je in een onzekere puberfase zit.

Je kind plaatst beelden op social media die altijd vindbaar blijven op het internet Kinderen plaatsen vaak beelden van zichzelf op social media zonder er echt over na te denken. Aan je vrienden laten zien hoe dronken je bent, klinkt stoer in de ogen van een 16-jarige. Maar die beelden zijn niet alleen toegankelijk voor vrienden, maar voor de hele wereld. Eenmaal geplaatste berichten op social media zijn vrijwel onmogelijk te verwijderen van het internet. Daardoor kan het gebeuren dat een potentiële werkgever jaren later de dronken foto’s van je kind tegenkomt als hij je kind screent voor een sollicitatie.

Je kind deelt persoonlijke informatie die wordt gebruikt voor commerciële doeleindenSocial media bedrijven bezitten veel persoonlijke informatie over je kind: waar hij woont, waar hij op school zit, welke bekende personen hij leuk vindt, welke televisieprogramma’s hij kijkt, enzovoort. Deze informatie wordt samen met het surfgedrag opgeslagen en verkocht aan andere bedrijven die de informatie gebruiken voor bijvoorbeeld advertenties. In welke mate deze informatie van jouw kind opgeslagen wordt, hangt af van hoe jouw cookies ingesteld staan.

Hoe bescherm je je kind tegen online privacy-gevaren?

Zorg voor bewustwordingKinderen weten vaak niet wat de online gevaren zijn. Maak ze bewust van de bovenstaande gevaren en vertel dat ze niet zomaar vanalles moeten publiceren en doorsturen, omdat het bereik van internet groot is en het er voor altijd op blijft staan.

Wees zelf ook zuinig met foto’s delenVol trots delen we massaal kiekjes van onze pasgeboren baby’s of kinderen op vakantie. Het is natuurlijk hartstikke leuk voor je omgeving om op de hoogte te blijven, maar minder leuk voor de privacy van je kinderen.

Controleer de accountinstellingenOpen samen met je kind de instellingen van zijn of haar social media accounts. Vink bij bijvoorbeeld Instagram de optie ‘privé-account’ aan, zodat alleen bekenden de foto’s en video’s kunnen zien. Lees voor meer tips ons blog over veilig internetten.

Plak de webcam afWebcams worden soms gehackt, waardoor anderen kunnen meekijken. Scherm de webcam daarom af met een sticker of schuifje als je hem niet gebruikt.

Maak het bespreekbaar

Laat je kinderen weten wat de online privacy-gevaren zijn, maar vertel ook vooral dat ze bij je terechtkunnen als er iets is gebeurd zoals cyberpesten. Luister naar het verhaal en bedenk samen wat de beste aanpak is om actie te ondernemen. Praat bijvoorbeeld met het schoolhoofd, blokkeer de pester en/of doe aangifte bij de politie.Volg ons blog voor meer weetjes en tips over internetveiligheid. Lees bijvoorbeeld ons artikel over grooming: online kinderlokken.

Artikel delen
Tags