Buitenshuis, onderweg of op jouw vakantieadres kom je gratis openbare wifinetwerken tegen. Zonder erbij na te denken verbind je met een openbaar wifinetwerk en doe je alles wat je online gewend bent. Let op! Want hackers maken daar dankbaar gebruik van. Betekent dit dan dat je nooit meer kunt verbinden met een openbaar wifinetwerk? Nee! We zetten tips op een rij die je kunt gebruiken om toch veilig te blijven internetten.
Je zit in een koffietentje en wilt jouw e-mail openen op jouw telefoon. Of je gaat even zitten werken op jouw laptop. Achter de bar zie je een krijtbord met de naam van het netwerk en het wachtwoord 'Welkom2023'. Of nog handiger: wifi zonder wachtwoord. Erg handig, maar ook erg onveilig.
Wat kan er misgaan?
Het gevaar van surfen via een openbaar netwerk is dat een hacker je communicatie kan 'afluisteren'. Met speciale software kan een hacker inbreken op het netwerk en meekijken met je verzonden en ontvangen gegevens. Ook kunnen hackers een nepnetwerk opzetten met een vertrouwde naam, zoals 'TreinWifi' of 'SchipholDraadloos'. Waarbij ze je internetactiviteiten kunnen monitoren en je persoonlijke gegevens kunnen stelen. Een ander risico is dat je onbewust malware kunt krijgen.
Tips om veilig te internetten op een openbaar wifinetwerk
Soms is de verleiding groot om publieke wifi te gebruiken. Bijvoorbeeld als je amper of geen 4G/5G-bereik hebt. Met deze tips kan je toch veilig blijven internetten:
- Bezoek alleen neutrale sites waar je niet hoeft in te loggen en geen transacties plaatsvinden. Denk aan websites met informatie over nieuws, weer en verkeer, zoekmachines, YouTube. Ga niet online winkelen of ergens inloggen met DigiD, om maar eens wat te noemen.
- Gebruik apps. Apps als Facebook, Instagram, internetbankieren en MijnKPN maken al gebruik van een beveiligd netwerk. Hierdoor worden gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld. De hacker kan dan niet zien wat je verstuurt. Gebruik dus altijd de app op je telefoon in plaats van websites.
- Controleer de url van de website die je bezoekt. Is de spelling juist? Verschijnt er een slotje in de adresbalk van de browser, dat niet rood is? Bezoek alleen websites met een https-adres.
- Check bij twijfel bij een medewerker of het netwerk dat je ziet, daadwerkelijk van bijvoorbeeld Starbucks of de NS is.
- Laat jouw telefoon of computer niet automatisch verbinding maken met een wifinetwerk. En laat jouw apparaat een dergelijk netwerk 'vergeten' zodra je het niet meer gebruikt.
Update je telefoon/tablet/computer. Zorg dat je altijd de laatste (beveiligings)updates van je apparaat hebt geïnstalleerd. Je krijgt hier altijd een melding van.
Installeer KPN Veilig als antivirus bescherming. Met de browser protection ben je beschermt met surfen. Banking protection werkt dan ook. En vergeet ons malwarefilter niet te installeren.
Andere opties voor onderweg
Als je helemaal weg wil blijven van openbare wifi netwerken kan op de volgende manieren:
- Maak gebruik van mobiel internet. Met een ruime databundel kan je jouw telefoon gebruiken als persoonlijke Hotspot waarmee je ook je laptop of andere apparaten kunt verbinden met internet.
- Gebruik apps offline. Bijvoorbeeld Google Maps voor navigatie. Maar ook entertainment is vaak offline te gebruiken, bijvoorbeeld via de apps van Netflix, Spotify of Storytel. Wel even vooraf de benodigde content downloaden.
Op de hoogte blijven?
Log in met je KPN ID en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ontvang je maandelijks nieuws, tips en kadootjes.