Bescherm je slimme huis. Zo werkt privacy en veiligheid voor slimme apparaten.

Een slim huis is hartstikke handig. Het zorgt voor gemak, een efficiƫnter leven en je bent altijd en overal verbonden met de wereld om je heen. Maar een smart home brengt ook zorgen met zich mee. Vooral op het gebied van privacy en veiligheid. We vertellen je graag meer over hoe je een slim huis kan beveiligen tegen ongewenste gasten.

Een slim huis

Een slim huis is dƩ manier waarmee we ons leven makkelijker maken. We kunnen nu met 1 druk op de knop of doormiddel van een spraakopdracht onze verlichting, thermostaten, beveiligingssystemen en zelfs keukenapparatuur bedienen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Maar dit gemak brengt ook zorgen met zich mee: de mogelijke blootstelling van je huis Ʃn je gegevens.

Waar moet je op letten voor een veilig slim huis?

1. Apparaatbeveiliging: de eerste verdedigingslinie in een slim huis zijn de slimme apparaten zelf. Kies bij het kopen van slimme apparaten voor bekende merken die beveiliging serieus nemen. Zorg dat je altijd firmware- en software-updates doet, deze updates verhelpen vaak kwetsbaarheden. Daarom werkt KPN samen met tink. Alle producten die tink aanbiedt, zijn uitvoerig getest door zogenoemde ā€˜friendly hackersā€™, dat zijn tink werknemers die testen hoe veilig de apparaten zijn.

2. Netwerkbeveiliging: jouw thuisnetwerk is heel belangrijk voor een veilig en slim huis. Beveilig het met een sterk, uniek wachtwoord en door een extra beveiligingslaag aan je slimme apparaten toe te voegen. Bekijk hier meer informatie.

3. Privacy instellingen: zorg dat je weet met welke privacy instellingen van het slimme apparaat je akkoord gaat. Veel apparaten verzamelen gegevens om de gebruikerservaring te verbeteren. Vaak kan je afzien van gegevensdeling of de instellingen aanpassen om de verzamelde informatie te beperken. Dit doe je in de app van het apparaat.

4. Gebruikersauthenticatie: gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor je slimme huisaccounts en schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in. Dit vermindert het risico op toegang door onbevoegden.

5. Firewalls: maak gebruik van firewalls om je netwerk te beschermen tegen ongewenste indringers. Deze systemen kunnen verdachte activiteiten identificeren en blokkeren.

Hoe bescherm je privacy en data?

Het beschermen van je privacy in een slim huis gaat verder dan het beveiligen van de apparaten. Het is belangrijk dat je snapt wat er gebeurt met de verzamelde gegevens, hoe ze worden gebruikt en wie er toegang tot heeft. Hier zijn enkele belangrijke tips voor privacy:

1. Wachtwoordmanager: gebruik een wachtwoordmanager waarmee je wachtwoorden veilig kan beheren en jouw creditcard- en inloggegevens veilig kan opslaan. Dankzij 1Password kan je altijd en overal veilig inloggen. Voor jouw online veiligheid werken we samen met 1Password die bewezen heeft dat ze expert zijn op het gebied van online veiligheid.

2. Eigenaarschap van gegevens: weet wie de gegevens bezit die worden gegenereerd door je apparaten. Sommige bedrijven kunnen deze gegevens gebruiken voor marketing of andere doeleinden, terwijl anderen de privacy van de gebruiker vooropstellen. Bekijk dus goed waar je mee akkoord gaat.

3. Gastnetwerken: als je vaak gasten hebt, stel dan een apart netwerk voor hen in om te voorkomen dat ze per ongeluk toegang krijgen tot je slimme apparaten of gevoelige informatie. Maak een gastnetwerk aan in de MijnKPN app

Conclusie: je slimme huis maakt je het leven makkelijker, maar blijf scherp op de beveiliging.

En nog 1 laatste tip. Privacy en online veiligheid in de wereld van slimme apparaten gaan niet alleen over het beschermen van je apparaten. Het gaat erom dat je de meest persoonlijke en gevoelige informatie goed beschermt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een toewijding aan privacy kun je echt genieten van je slimme huis, terwijl je het huis en je gegevens veilig houdt. Wil je weten hoe veilig jij online bent? Doe hier de test!

Gerelateerde artikelen