Niemand zit erop te wachten, maar in een noodsituatie kan een telefoontje of sms-bericht je leven redden. Met de SOS-functie verstuur je met drie keer snel drukken op de aan-uitknop een noodbericht naar de hulpdiensten of vooraf ingesteld contactpersonen.
Wat is de SOS-functie op je telefoon?
Met de SOS-functie kun je in noodgevallen gemakkelijk familieleden, vrienden of de hulpdiensten inschakelen. Het instellen van noodcontacten (ICE) was al mogelijk op de meeste smartphones. Maar de nieuwste Samsung-telefoons (met Android 5.0 of hoger) en Apple's iOS 11 hebben een aparte SOS-functie voor noodsituaties. Die stel je zo in.
iPhone SOS-functie instellen doe je zo (iOS 11)
Met bijvoorbeeld je iPhone 15 kun je in geval van nood een SOS-noodmelding versturen. Zelfs als die nog vergrendeld is. Je stelt hem zo in:
- Ga naar 'Instellingen'
- Schakel de optie 'SOS-noodmelding' in
Om mogelijke belagers af te schrikken kun je de aanvullende functie 'Aftelgeluid' inschakelen. Je activeert dan een schel waarschuwingsgeluid dat ook mogelijke omstanders alarmeert.
Zo verstuur je een Noodmelding
- Druk de vergrendelknop van de iPhone vijf keer snel achter elkaar in
- Veeg de knop met ‘SOS’ van links naar rechts
Zo stel je iPhone noodcontactpersonen in
- Open Instellingen
- Tik op ‘SOS-noodmelding’
- Kies ‘Configureer contact voor noodgeval’
- Scroll naar beneden naar ‘SOS-contactpersonen’
- Tik op ‘Voeg SOS-contactpersoon toe’ en kies iemand uit je adresboek
- Geef aan wat je relatie is met de persoon (partner, vriendin, vader, moeder, broer of zus)
We hebben ook een handig stappenplan over hoe je de SOS-noodmelding kunt gebruiken op je iPhone.
Samsung SOS-functie instellen doe je zo (Galaxy S4 en hoger)
- Ga naar 'Instellingen'
- Ga naar ‘Geavanceerde Functies’
- Schakel de optie ' SOS-berichten verzenden’ in
- Kies vervolgens één of meerdere betrouwbare contacten die je SOS-berichten ontvangen
Daarbij stuur je bovendien je locatiegegevens door (met behulp van gps en wifi) en kun je ook foto's en geluidsopnames meesturen van vijf seconden. In tegenstelling tot de iPhone werkt de SOS-functie bij Samsung door 3 keer snel de aan/uit-toets in te drukken.
Android SOS-functie instellen doe je zo
Bij overige Android-toestellen is er ook een manier om een noodknop in te stellen. In dat geval is het nodig om één van de vele apps te downloaden en deze naar wens in te stellen. Kies er bijvoorbeeld voor om een noodbericht automatisch te versturen als je meerdere keren op de power- of volumeknop drukt.
Windows SOS-functie instellen doe je zo
Bij Windows Phone kun je verschillende apps downloaden om een SOS-functie aan te zetten. Denk aan de gratis app 'Emergency Lock', die het vergrendelscherm verandert in een kaart met allemaal belangrijke informatie, zoals bloedgroep, allergieën en noodcontact.
Tip: het is verstandig om te kiezen voor een betrouwbaar contactpersoon, iemand die zijn telefoon regelmatig opneemt en een goede dekking heeft ;-)