Mijn telefoon is gestolen: wat nu?

Je telefoon wordt gestolen, wat nu? Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken.. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de pijn te verzachten. Ontdek wat je kunt doen.

1. Sterkte pincode + vingerafdrukscanner

Dat je telefoon is gestolen is erg vervelend. Helaas komt het nog steeds er veel voor dat een pincode op iemand zijn telefoon 0000 of 1234 is. Hoe makkelijk wil je het voor de dief maken? Zorg altijd dat je pincode niet te makkelijk is en gebruik bijvoorbeeld de geboortedatum van een familielid of van je huisdier. Ook is het handig om te kijken of je telefoon een vingerafdrukscanner ingebouwd heeft, dit kun je makkelijk checken door onderstaande stappen te volgen:

Android: Ga naar Instellingen -> Schermvergrendeling en Beveiliging, en daarna de optie Vingerafdrukken.

Iphone: Instellingen -> Touch ID & Toegangscode -> Voer je toegangscode in -> Vingerafdruk Toevoegen.

Staat deze optie niet in je telefoon? Dan heb je helaas een toestel dat geen vingerafdrukscanner heeft.

Check ook eens de pincode van je simkaart. Naast een pincode op de telefoon, heeft je simkaart een soortgelijke pincode. Standaard is deze code 0000. Je wil natuurlijk niet dat iemand anders zomaar gebruik kan maken van je abonnement en bijvoorbeeld naar dure nummers uit het buitenland belt. Instructies voor het wijzigen van je simkaartpincode vind je in de KPN toestelhulp.

2. Toestel op afstand volgen/blokkeren

Telefoon gestolen, wat nu? Indien je mobiel gestolen is, zijn er mogelijkheden om via ingebouwde tools het apparaat op afstand te beheren en te volgen. Op een iPhone- of Android-toestel staat dit vaak standaard ingeschakeld. Bij Samsung kun je gebruikmaken van de 'Zoek mijn Samsung'-functie. Bij Apple heet de vergelijkbare feature "zoek mijn iPhone". Het is wel verstandig om te controleren of dit ook zo is.

Android: Instellingen -> Google -> Beveiliging -> Controleer op de opties De locatie van dit apparaat op afstand bepalen en Op afstand vergrendelen en wissen toestaan. Vervolgens kun je met jouw Google Account inloggen op Android Device Manager. Kies hierin je apparaat waarmee je deze op afstand kunt beheren, een geluid kan afspelen of te vergrendelen/wissen.

Iphone: Instellingen -> iCloud -> Zoek mijn iPhone -> Controleer of deze optie aanstaat en schakel deze eventueel alsnog in. Door in te loggen op de website iCloud met je Apple ID, kun je vervolgens voor Zoek mijn iPhone kiezen om per aangesloten apparaat deze op afstand te beheren, een geluid af te spelen, te vergrendelen of te wissen.

3. Simkaart blokkeren gestolen telefoon

Je simkaart blokkeren is een andere goede optie om toegang tot je gestolen telefoon tegen te gaan. In MijnKPN kan je makkelijk en snel jouw simkaart blokkeren. Als je bereikbaar wilt blijven, kun je telefonisch of in de winkel gelijk een nieuwe simkaart aanvragen. Wil jij je simkaart blokkeren maar heb je geen MijnKPN? Bel dan naar onze Klantenservice en wij blokkeren je simkaart.

4. Zorg dat je back-up op orde is

Mocht je telefoon dan toch echt weg zijn, dan is het wel prettig als je alle gegevens nog ergens achter de hand hebt. Het zou zonde zijn als alle belangrijke foto’s weg zijn. Ook je contactenlijst is natuurlijk een draak om opnieuw op te bouwen. Daarom lees je in mijn vorige blog et belang van back-ups maken. Kijk hier dus nog eens goed naar zodat je niet voor verassingen komt te staan.

5. Verzeker jezelf tegen een foutje met de KPN ToestelVerzekering

Het kan de beste overkomen. Daarom kun je jouw telefoon bij KPN verzekeren tegen diefstal, schade, defecten of als je hem zelf per ongeluk verliest. Let op: je kunt je nieuwe toestel alleen verzekeren wanneer je een nieuw KPN abonnement afsluit (online of in de winkel). Na je aankoop heb je tot 14 dagen de tijd om je toestel alsnog te verzekeren, maar daarna niet meer.

Gerelateerde artikelen