Steeds vaker hoor je verhalen over internetcriminaliteit. Onderwerpen als Whatsapp-fraude, online oplichting of vreemde praktijken op digitale marktplaatsen, komen steeds weer in het nieuws. Het is dan ook belangrijk om je goed te beschermen tegen deze vormen van criminaliteit. Waarschijnlijk heb jij zelf je zaakjes op het gebied van 'veilig internetten' al best goed voor elkaar. Zo maak je misschien al gebruik van KPN Veilig dat je gratis krijgt bij je KPN internetpakket. De onderstaande tips helpen je om digitale boeven nog beter buiten de deur te houden.
1. Leer jezelf gezond wantrouwen aan
Krijg je een e-mail van een onbekende die je vraagt opdrachten uit te voeren? Of ziet een e-mail van een voor jou bekend bedrijf er opeens heel anders uit? Dan is een beetje wantrouwen best op zijn plek. Klik in dergelijke berichten in ieder geval nooit op meegestuurde links of bijlagen. Twijfel je? Type het adres van de bewuste partij zelf in je browser om te checken op het niet om een nepactie gaat, of doe eerst persoonlijk navraag bij de organisatie in kwestie.
2. Gebruik slimme software
Er bestaat allerlei slimme software waarmee jij veiliger online kan zijn. Een goede virusscanner is een basisbehoefte. Naast een virusscanner op je computer is het ook verstandig er één te installeren op je smartphone. F-Secure voldoet aan al je behoeften. Verder bestaan er verschillende wachtwoordbeheerders die al je wachtwoorden veilig opslaan. Zo hoef je ze niet allemaal zelf te onthouden. Op deze manier kun je voor iedere dienst een verschillend en lastig wachtwoord instellen. Je maakt het digitale boeven dan zo moeilijk mogelijk om misbruik te maken van jouw gegevens. Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van een virtueel privénetwerk, een zogenaamde VPN-verbinding. Hoe je die gebruikt lees je in ons blog over VPN.
3. Laat het beveiligen van je data niet aan anderen over
We doen steeds vaker online aankopen en bedrijven waarvan we vroeger post ontvingen regelen steeds meer digitaal. Het gevolg is dat deze bedrijven tegenwoordig veel persoonlijke data van hun klanten hebben. Een goudmijn voor internetcriminelen. Je kunt zelf checken of jouw gegevens in handen zijn gekomen van deze internetcriminelen. Via de site haveibeenpwned kun je zien of jouw gebruikersnaam of e-mailadres zijn buitgemaakt tijdens een hack. Toch prettig om te weten zodat je alsnog je wachtwoord kunt wijzigen.
4. Gebruik één browser voor geldzaken en shoppen
Een slimmigheidje is voor alle zaken waarbij je transacties doet gebruik te maken van één en dezelfde internetbrowser. Hierdoor verklein je het risico dat je gegevens op straat komen te liggen door een eventuele fout in de browser.
5. Ga slim om met sociale media
Wanneer je instellingen op sociale media verkeerd staan kan jouw leuke berichtje bij heel veel onbekende personen terechtkomen. Het is dus verstandig om je privacy instellingen te controleren. Let in het geval van Facebook vooral op de instellingen bij ‘Wie kan je toekomstige berichten zien?’, ‘Wie kan contact met me opnemen?' en 'Wie kan me opzoeken?'.
Meer tips - Maak het ze niet te makkelijk
Voor meer tips ter bescherming tegen online gevaren kun je terecht op de campagnepagina van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook KPN plaatst regelmatig blogs en interessante weetjes over online veiligheid.