HomeKPN BeleefKPN Beleef blogGamen voor kinderen: tips voor ouders

Gamen voor kinderen: tips voor ouders

19-03-2025
4 min
Meisje aan het gamen
Gamen is populair onder kinderen. Ze zijn leuk en kunnen leerzaam zijn. Maar veel ouders maken zich zorgen over schermtijd, geschikte spellen en de balans met andere activiteiten. We geven een aantal praktische tips voor een gezonde game-ervaring. Of je nu veel van gamen weet of niet, met deze adviezen kan je kind verantwoord genieten van digitale avonturen.

Wat zijn games? Verdiep jezelf als ouder in deze wereld

Gamen is voor kinderen een populaire bezigheid. Maar gamen is ook leuk voor ouders. Niet per se om zelf te doen, maar juist als iets om te delen met je kind. Bovendien is het een stuk makkelijker om te begrijpen wat een kind doet op het gebied van gaming als je als ouder zelf wegwijs bent in de wereld van games.

Daarom hebben we in dit artikel informatie over gamen én nuttige tips voor jou als ouder verzameld. Wist je deze weetjes over games bijvoorbeeld al?

Games kunnen de cognitieve vaardigheden van je kind versterken

Onderzoek suggereert dat bepaalde soorten videogames (zoals actie- of strategiespellen) het ruimtelijk inzicht, de reactietijd en het probleemoplossend vermogen kunnen verbeteren.

Games zijn kunst

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft sinds 2012 videogames in de permanente collectie, waaronder klassiekers als Pac-Man en The Sims.

Minecraft is het bestverkochte spel ooit

Minecraft (uit 2009) heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht (stand eind 2023), wat het officieel het bestverkochte videospel aller tijden maakt.

Toon interesse in de hobby van je kind

Als ouder wil je op de hoogte blijven van wat er speelt in het leven van je kind. Gaming is daar onderdeel van. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in de games die je kind speelt. Wat voor soort games vindt je kind leuk? Hoe werkt het precies?

Op die manier blijf je op de hoogte van wat je kind in de online gaming wereld doet en tegenkomt.

Spreek af hoeveel uur jouw kind mag gamen per dag

Zoals op alle vlakken van de opvoeding van je kind, is ook bij gamen het stellen van grenzen en regels belangrijk. Ga voor jezelf na vanaf welke leeftijd je kind mag gamen, en hoeveel game-tijd per leeftijd acceptabel is.

Hoeveel uur je kind mag gamen per dag is iets wat je zeker met wat oudere kinderen samen kunt bespreken, zodat je kind zich betrokken en gehoord voelt.

Je kunt wat betreft grenzen en regels dus denken aan: maximale speeltijd per dag, prioriteiten wat betreft school en huiswerk, of tot hoe laat er gegamed mag worden. Als duidelijk is hoe lang je kind mag gamen per dag en onder welke voorwaarden, kunnen ze ongestoord spelen.

Creëer een vaste gameplek

Of je kind nu graag gamet op een computer (al dan niet via de cloud), laptop, Xbox, of een andere console, een vaste gameplek heeft veel voordelen. Het zorgt ervoor dat er een duidelijke scheiding is voor je kind tussen game-tijd en de rest van de dag, en zorgt voor rust en focus.

Om een gameplek in te richten kun je het natuurlijk zo gek maken als je wil, met accessoires zoals stuur-controllers voor racing games, VR-headsets, en meer. Houd je het liever basic? Dan heeft je kind eigenlijk alleen een fatsoenlijke stoel nodig, zodat ze geen fysieke klachten overhouden aan het gamen.

Geef je kind de beste game-ervaring met glasvezel internet van KPN

Een goede ping en geen lag tijdens het gamen is belangrijk om gamen écht leuk te maken. Snel internet (zoals het razendsnelle glasvezel internet van KPN) zorgt dat je kind games soepeler dan ooit kan ervaren.

Slecht internet leidt tenslotte tot haperende beelden, en vertraging tussen een knop indrukken en daar het effect van zien in het spel. Weet je niet zeker hoe snel je internet is? Test je snelheid hier.

Is bekabeld internet geen optie? Dan is goede wifi extra belangrijk. Ook daarvoor kun je terecht bij KPN.

Klaar om je kind de beste game-ervaring te geven? Bekijk dan de mogelijkheden om je abonnement aan te passen, je wifi te verbeteren, of om KPN-glasvezel aan te schaffen.

Artikel delen
Tags