Belangrijk, maar extra risico
Social media zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun online leven. Via platforms zoals LinkedIn, X (voorheen Twitter), Facebook, Instagram en TikTok deel je je leven met anderen, blijf je op de hoogte van nieuwtjes en deel je misschien zelfs persoonlijke momenten. Tegelijkertijd vormen ze ook een extra risico voor je online veiligheid. Een groot deel van de cyberincidenten is terug te leiden naar social media. Ook interessant: geschat wordt dat phishing-berichten via social media drie keer zo vaak worden geopend als phishing-mails.
Zo gaan hackers te werk
·
·
· Credential stuffing: Hackers proberen eerder gelekte inloggegevens op andere accounts. Ze hopen dat je dezelfde wachtwoorden gebruikt voor je accounts.
· Brute-force aanvallen: Hackers proberen geautomatiseerd zwakke wachtwoorden uit, zoals 'Welkom123'.
De gevolgen van een gehackt account
Als hackers in staat zijn om een van je social media-accounts over te nemen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld spam, malware en links naar kwaadaardige websites plaatsen op je tijdlijn of versturen in privéberichten.Ook hebben ze natuurlijk inzage in al je posts, privéberichten en afbeeldingen. Vinden ze de juiste informatie om bijvoorbeeld je e-mailadres over te nemen? Dan loop je het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude: de oplichters kunnen bijvoorbeeld bestellingen plaatsen op jouw naam. Omdat ze beschikken over zoveel informatie, kunnen ze je ook chanteren: betaal je geen 'losgeld', dan lekken ze alle informatie.
Manieren om je social media-accounts veilig te houden
Met de juiste maatregelen wordt de kans bijna nihil dat je social media-accounts worden gehackt:
1. Wachtwoorden Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en verander ze regelmatig. Beheer uw wachtwoorden veilig met een wachtwoordmanager, zoals
9. Blijf op de hoogte over internetcriminaliteit Verhoog je kennis van online dreigingen zoals