Haperende filmpjes op je smartphone, Whatsappjes die later aankomen, je Instagram feed die niet laadt... Dat willen we niet. KPN zet daarom alles op alles om heel Nederland te voorzien van een goed werkend mobiel netwerk. Landelijke dekking én de kwaliteit van het mobiele 4G-netwerk zijn dan ook onze topprioriteiten. Maar wat is 4G precies? Wat maakt het netwerk van KPN zo stabiel? En hoe ziet de toekomst eruit met het nieuwste 5G-netwerk?
Wat is 4G?
Facebooken, Whatsappen, filmpjes kijken, spelletjes spelen… Alles wat je onderweg doet op je smartphone, doe je met internet. 4G is het huidige netwerk waarmee je mobiel kunt internetten. 4G staat voor fourth generation, oftewel vierde generatie. Er zijn dus al drie generaties netwerken aan 4G vooraf gegaan. Bij elke generatie is de leveringsketen van internet verbeterd. Dankzij al die ontwikkelingen ontvang je met 4G in Nederland maar liefst 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid.
Hoe werkt 4G?
Wat gebeurt er nu eigenlijk met de Whatsappjes die je verstuurt en ontvangt? Jouw smartphone en een dichtstbijzijnde zendmast staan continu in verbinding met elkaar. De vierde generatie netwerk haalt zulke grote snelheden, omdat zendmasten uitzenden op twee frequenties, 1800 MHz en het nieuwere 2600 MHz. Vorige generaties zaten op de oudere frequenties 800 MHz en 1800 MHz. Met meer en geavanceerdere frequenties om op te zenden, kun je meer en sneller data overdragen. Als je een nieuwere telefoon hebt – uit 2016 of later – kun je meerdere frequenties ontvangen. Jouw Whatsappjes kunnen dus kiezen voor de frequentie waar het bijvoorbeeld het minst druk is. Daardoor ontvang en verstuur je ze supersnel!
Landelijke dekking van 4G
Niet alleen het aantal frequenties is van belang bij goed internet. Ook het aantal zendmasten is belangrijk! Valt het je op dat je vrijwel altijd verbinding hebt in de Randstad, maar dat de verbinding op de Veluwe wel eens wegvalt? Dat komt omdat er in de Randstad veel meer zendmasten staan. Hoe meer zendmasten dicht bij elkaar staan, hoe makkelijker ze de verbinding van elkaar overnemen. Als je even geen bereik hebt met je smartphone, dan is er dus geen zendmast bij jou in de buurt om je verbinding over te nemen.
Bovendien bestaan er verschillende soorten zendmasten. Er zijn op dit moment veel oudere zendmasten, die de laagste twee frequenties uitzenden. Daarmee haal je altijd wel 3G, maar niet overal 4G. Bij de uitrol van 4G, bouwden de providers steeds meer zendmasten die de juiste frequenties uitzenden. Of ze bouwen bestaande zendmasten om, zodat ze 4G kunnen zenden. Daarom zal je steeds vaker sneller internet hebben op meer plekken in Nederland.
4G van KPN: best of the best
Wat is er dan zo goed aan het 4G-netwerk van KPN? KPN zendt uiteraard 4G uit op de twee nieuwere frequenties. De lagere frequentie is vooral geschikt om door obstakels en muren heen te komen. De hogere frequentie zorgt dat ook bij veel drukte op de zendmast snel internet mogelijk blijft. Bijvoorbeeld tijdens grote evenementen of in steden waar veel mensen zijn. Bovendien heeft KPN veel zendmasten die 4G kunnen uitzenden. De landelijke dekking van KPN zendmasten is maar liefst 99%! Door de combinatie van de frequenties en de hoge dekkingsgraad van zendmasten is KPN in staat om snel en stabiel internet mogelijk te maken.
Tijd voor de toekomst: 5G
5G is de 5e generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Eén van de grootste verbeteringen is de lage latency, of in het Nederlands een snelle reactietijd. Met 5G kunnen we straks met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek downloaden, films streamen en cloud-gamen via onze mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals.
Maar 5G gaat verder. Zo wordt 5G ook belangrijk voor veiligheid, zorg, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van netwerk en machines van groot belang is.
Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kun jij ook genieten van de hoge internetsnelheid van 5G.