WhatsApp beveiligen: 3 handige tips!

Onze vakantiefoto’s, diepste geheimen en persoonlijke gegevens: tegenwoordig delen we het allemaal via WhatsApp. Je wilt je WhatsApp-berichten natuurlijk beschermen tegen ongewenste ogen, maar hoe doe je dat nu precies? Wij zetten de drie handigste tips voor je op een rijtje. Zo zijn jouw berichten binnen no-time nóg beter beveiligd!

Tip 1: zet beveiligingsmeldingen aan

WhatsApp beveiligt je berichten door middel van end-to-end-encryptie. Dit betekent dat de berichten die je verstuurt altijd versleuteld zijn tot ze bij de ontvanger aankomen. Op deze manier kunnen alleen jij en de persoon waarmee je appt de berichten lezen. En dat is natuurlijk wel zo fijn.

Wil je weten hoe je deze end-to-end-encryptie checkt? Dat gaat als volgt:

  1. Open WhatsApp en vervolgens het gesprek waarvan je de encryptie wilt controleren.
  2. Klik op de naam van de persoon. Er opent nu een menu.
  3. Scroll naar beneden en klik op versleuteling. Er opent nu een scherm met een QR-code en daaronder een aantal cijferreeksen.
  4. Is de persoon waarmee je het gesprek wilt controleren in de buurt? Scan dan elkaars QR-code. Als er een groen vinkje verschijnt, betekent dit dat jullie chat beveiligd is.
  5. Is de persoon niet in de buurt? Laat diegene dan dezelfde stappen doorlopen en vergelijk jullie cijferreeksen met elkaar. Als deze overeenkomen, zitten jullie helemaal goed.

Wil je graag een melding ontvangen wanneer de beveiligingscode wijzigt? Dat doe je zo:

  1. Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Account’ en vervolgens op ‘Beveiliging’.
  3. Klik op ‘Beveiligingsmeldingen weergeven op deze telefoon’.

Ontvang je een melding? Geen paniek: dit betekent niet meteen dat jullie berichten niet meer beveiligd zijn. De code verandert namelijk ook wanneer iemand een nieuwe telefoon heeft en/of WhatsApp opnieuw installeert. 

Lees ook: Opgepast, steeds vaker WhatsApp-fraude!

Tip 2: stel tweestapsverificatie in

Bij het openen van je smartphone moet je vaak een toegangscode invoeren of ontgrendelpatroon tekenen. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat voor WhatsApp? Je kunt hier namelijk een tweestapsverificatie instellen. Dit zorgt ervoor dat je af en toe een pincode moet invoeren wanneer je je app opent én dat je deze code moet invoeren wanneer je WhatsApp installeert op een nieuw toestel. Hebben hackers je telefoonnummer gekaapt? Dan wordt het door deze pincode moeilijker om je WhatsApp over te nemen. Met de tweestapsverificatie zitten je berichten dus veilig achter slot en grendel. Een kleine moeite waarmee je jezelf (potentieel) veel ellende bespaart!

Zo stel je tweestapsverificatie in:

  1. Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Account’ en vervolgens op ‘Verificatie in twee stappen’.
  3. Klik op ‘Inschakelen’.
  4. Kies een zescijferige pincode en klik op ‘Volgende’.
  5. Vervolgens kun je je e-mailadres toevoegen. Deze wordt gebruikt om de pincode te resetten wanneer je deze vergeet. Vul je e-mailadres in of klik op ‘Overslaan’.
  6. Klik op ‘Opslaan’ en vervolgens op ‘Gereed’.

En voilà: de tweestapsverificatie is ingesteld.

Tip 3: vergrendel WhatsApp met Face ID of je vingerafdruk

De derde manier om je appjes veilig achter slot en grendel te zetten, is het instellen van je Face ID of vingerafdruk. Deze optie wordt ondersteund door de meeste nieuwe smartphones. Zo kun je op de iPhone 16 Face ID instellen. En op Android-toestellen (zoals de Samsung Galaxy S24) stel je eenvoudig je vingerafdruk in. Zo scant je smartphone eerst je gezicht of vingerafdruk voordat je WhatsApp kunt openen. 

Hoe je dit instelt? Nou, als volgt:

  1. Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Account’ en vervolgens op ‘Privacy’.
  3. Heb je een Android? Scroll dan naar beneden en klik op ‘Vingerafdrukvergrendeling’.
  4. Heb je een iPhone? Scroll dan naar beneden en klik op ‘Schermvergrendeling’ en zet de schakelaar op de gewenste optie bij ‘Vraag om gezichtsherkenning/Vraag om Touch-ID’.
  5. Kies wanneer WhatsApp om Face ID of je vingerafdruk moet vragen wanneer je toestel in standby-modus is.

Wanneer je WhatsApp niet kunt openen met Face ID of je vingerafdruk, vraagt de app om de toegangscode van je smartphone. Zorg er daarom altijd voor dat deze ook geheim is, anders hebben mensen alsnog toegang tot je appjes. 

Met deze drie tips beveilig je je berichten zo goed mogelijk. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat deze beveiliging nooit helemaal waterdicht is. Wees daarom altijd voorzichtig met de informatie die je via WhatsApp deelt. Better safe than sorry!

Lees ook: Phishing trends die je in de gaten moet houden 

Gerelateerde artikelen