Bij slimme apparaten denk je misschien al snel aan een smart-tv, slimme thermostaat of fitnesstracker. Maar wat dacht je van goedkope slimme gadgets zoals een GPS sleutelvinder. Of die pratende pop en die minidrone die jouw zoon of dochter bestuurt met een smartphone. Dat zijn óók slimme apparaten.
Hoe zit het met de veiligheid?
Bij goedkope slimme apparaten kun je je afvragen of je niet betaalt met jouw privacy. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Maar om kosten te besparen zullen fabrikanten van goedkopere apparatuur vaker voor een minder geavanceerde beveiliging kiezen. Ze bezuinigen bijvoorbeeld op het aantal beveiligingsupdates.
Gevoelig voor privacy
Slimme apparaten sluit je aan op het wifinetwerk. Deze apparatuur verzamelt behoorlijk wat informatie. Als een hacker toegang krijgt tot deze data, kan er van alles gebeuren. Hij kan bijvoorbeeld zien wat de financiële situatie is. Via een fitnesstracker of jouw account bij de zorgverzekering of ziekenhuis kan hij te weten komen hoe gezond je bent.
Diefstal
Smarthome-apparaten zijn een toegangspoort naar andere apparaten die met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Zoals je smartphone of laptop. Als die niet goed beveiligd zijn, kunnen hackers het slimme apparaat overnemen. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingscamera’s of slimme thermostaten. Als criminelen hier toegang toe krijgen, weten ze wanneer je thuis bent. Zorg er dan ook voor dat je netwerk goed beveiligd is. Lees hier meer over netwerkbeveiliging.
Check de volgende tips
Als je gebruikmaakt van slimme apparaten, is er een aantal zaken waarop je kunt letten. Hieronder een aantal tips:
1. Lees de privacyverklaring van de fabrikant.
2. Wijzig de inloggegevens als je een nieuw apparaat aanschaft.
3. Gebruik een sterk wachtwoord en sla deze veilig op. Tip: Probeer onze wachtwoordmanager nu 1 maand op onze kosten
4. Voer updates van software en apps zo snel mogelijk uit, het liefst meteen.
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een overzicht gepubliceerd voor het veilig kopen, installeren en gebruiken van een IoT-apparaat. Het Netwerk Mediawijsheid heeft tien aandachtspunten opgesteld voor de veiligheid van slim speelgoed. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft een aantal tips voor de aanschaf en het gebruik van slimme apparaten op een rij gezet.
Goed om te weten
Vanaf augustus 2025 gelden er in de EU minimumeisen voor de digitale veiligheid van slimme apparaten en slim speelgoed. Een consument moet dan eerst zelf een sterk wachtwoord instellen voordat hij een slim apparaat kan gebruiken. Ook moeten deze producten vanaf dat moment software-updates ontvangen en getest zijn op veiligheidslekken. Gebruikers moeten vanaf augustus 2025 ook de mogelijkheid hebben om opgeslagen persoonlijke- en financiële gegevens af te schermen en te verwijderen.