HomeKPN BeleefKPN Beleef blogZo houden we spam buiten de deur.

Zo houden we spam buiten de deur

10-02-2025
2 min
Man en vrouw op een kantoor achter hun laptop. De vrouw houdt een telefoon vast
We hebben allemaal wel eens te maken met spam. Irritant, zo’n volle mailbox met ongewenste post. Spam kan ongewenste reclame zijn maar zulke mailtjes kunnen ook phishingmails zijn.

KPN gebruikt een spamfilter om zoveel mogelijk ongewenste mail tegen te houden. Dit geldt voor alle inkomende berichten die je ontvangt. Uitgaande mails worden ook gefilterd. Het kan zijn dat je een mail doorstuurt die, zonder dat je het weet, een virus of phishinglink bevat.

Hoe werkt het spamfilter?

Ons spamfilter bestaat uit meerdere filters. Je kunt het zien als een wasstraat waar alle mails doorheen gaan en worden ‘gewassen’. Deze wasstraat houdt zoveel mogelijk ongewenste mail tegen: virusmails, phishingmails en spammails. Soms wordt een mail als ‘vermoedelijk spam’ aangemerkt en belandt het in jouw spamfolder. Als dit onterecht is, kun je het mailtje weer naar de inbox verplaatsen. Het mooie hiervan is dat het spamfilter ervan leert. De volgende keer zal het filter dezelfde fout minder snel maken.

Enkele handige tips

Om jezelf te beschermen tegen phishing en spam:

Klik niet zomaar op links in e-mails

Ga met je muis over de link heen (zonder te klikken) om te zien waar deze echt naartoe leidt.

Let op taalgebruik en opmaak

Phishingmails bevatten soms taalfouten, vreemde opmaak of een ongebruikelijke aanspreekvorm. Helaas is er ook steeds meer spam in omloop die heel veel op echte mails lijkt.

Wees alert op urgentie

Oplichters proberen je vaak onder druk te zetten. Ze schrijven dat je direct in actie moet komen. Bijvoorbeeld: "Uw rekening wordt geblokkeerd, als u niet binnen 24 uur reageert." Fraudeurs willen graag dat je impulsief doet wat zij willen, zonder dat je even rustig nadenkt en herkent dat het om spam of phishing gaat.

Gebruik tweestapsverificatie

Standaard heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om ergens in te loggen. Als je een hier een tweefactorauthenticatie aan toevoegt, heb je een extra beveiligingslaag. Om te kunnen inloggen heb je dan een extra code nodig. Deze ontvang je bijvoorbeeld via jouw telefoon.

Pas op met gevoelige informatie

Geef nooit persoonlijke gegevens, inlogcodes of bankgegevens door via e-mail. Legitieme bedrijven vragen hier nooit om.

Neem contact op via officiële contactgegevens

Twijfel je? Neem dan rechtstreeks contact op met het bedrijf via hun officiële contactgegevens. (Let op: gebruik nooit de contactgegevens die in de verdachte e-mail staan.)

Installeer updates zo snel mogelijk

Zorg dat de software, browsers en virusscanner van jouw (mobiele) producten up-to-date zijn. Dit helpt bij het blokkeren van bekende phishing-aanvallen. Installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.

Verplaats zelf verdachte e-mails naar spambox

Markeer verdachte berichten als spam door ze naar de spamfolder te slepen, zodat het e-mailprogramma leert deze te herkennen in de toekomst.

Zal spam ooit helemaal verdwijnen?

Zolang er mensen zijn die met spam geld verdienen, zal het blijven bestaan. De belangrijkste inkomsten via spam zijn het verkopen van producten of diensten (opdringerige verkoop), het hengelen naar persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en bankrekeninggegevens (phishing).

Artikel delen
Tags