Een berichtje sturen, spelletjes spelen of videobellen met de (klein)kinderen. Ook ouderen kunnen niet meer zonder hun mobiele telefoon. Maar waar moet je als oudere nou eigenlijk op letten bij de aanschaf van een smartphone? In dit artikel geven we enkele tips. Ook handig voor de jongere generatie die de ouders (of grootouders) mag adviseren bij de aanschaf van een nieuw toestel.
Waarvoor wordt de telefoon gebruikt?
Voordat je een mobiele telefoon gaat aanschaffen, is het handig om goed na te denken over de doeleinden waarvoor de telefoon gebruikt gaat worden. Wil je veel gaan bellen, ben je dol op het versturen van smsjes of zal je het meeste gebruik maken van het internet? Als de telefoon alleen wordt gebruikt voor bellen en sms’en, dan is een vrij eenvoudig toestel meer dan voldoende. Voor het gebruik van de nieuwste apps of het spelen van spelletjes, is een geavanceerd en duurder toestel zeker aan te raden. Tip: in deze laatste categorie is de jongere generatie verslingerd aan de telefoontoestellen van Samsung en Apple.
Hoe vaak gebruik je de telefoon?
Naast de toestelkeuze, is het ook goed om vroegtijdig na te denken over de abonnementsvorm die je aan gaat schaffen. Wordt de telefoon af en toe gebruikt en blijft het bellen en internetten binnen de perken, dan voldoet een prepaid oplossing meestal prima. Bij prepaid koop je een kaartje in de winkel, waarmee je tegoed op je mobiele telefoon kan laden en op die manier van te voren betaald voor je belkosten en internetgebruik. Is het de bedoeling om veel te bellen en te internetten, dan is een abonnement vaak voordeliger. Hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag, waarvoor je een bepaald aantal belminuten, sms’jes en MB’s krijgt.
Welke apps zijn populair?
Uitgebreid de krant lezen voor het laatste nieuws, de weersverwachting bekijken voordat je naar buiten gaat of een lekker muziekje afspelen, voor jongeren niet meer dan normaal. Voor de oudere generatie zijn de mogelijkheden op een smartphone vaak nog een ontdekkingsreis. Mocht je op zoek gaan naar een mobiele telefoon, dan is het daarom goed om alvast te kijken welke mogelijke apps er voor de verschillende telefoons beschikbaar zijn. Apps als Nu.nl, NOS, Buienradar, Whatsapp en Facebook worden over het algemeen goed gewaardeerd, als deze op de telefoon werken, dan ben je vaak al op de goede weg.
Snel en hip of gewoon handig?
Voor de echt oudere generatie is een superhippe smartphone vaak niet zo noodzakelijk. Ze gebruiken de mobiele telefoon meestal om bereikbaar te zijn of sporadisch te bellen en te sms’en. Om het gebruik van de telefoon wat makkelijker te maken, is er voor deze doelgroep een selectie aan seniorentelefoons met grotere toetsen en beeldschermen. Op die manier wordt het gebruik van een mobiele telefoon vaak net iets makkelijker. De Emporia JOY-LTE is een goed voorbeeld van zo’n toestel. Grote toetsen, makkelijk in gebruik en bovendien ook nog leuk geprijsd.
Waar let jij op?
Met behulp van bovenstaande tips zal het vast geen probleem zijn om een passend telefoon toestel aan te schaffen. Misschien heb jij ook nog goede tips, waar de oudere generatie telefoongebruikers op moet letten. Of misschien heb je zelf wel net een toestel gekocht. We zien je reactie graag tegemoet.