In deze trip down memory lane komen alle iPhones van het afgelopen decennium aan bod; van de allereerste iPhone tot de revolutionaire iPhone 11 en alles daartussen. Reis je met ons mee?
De iPhone-familie bouwde in 10 jaar tijd een indrukwekkende reputatie op. Zo bracht Apple in 10 jaar tijd maar liefst 18 verschillende nieuwe iPhones op de markt. Tijd voor een trip down iPhone-lane.
De allereerste iPhone, het begin van iets moois
Het verhaal van de iPhone begint in 2007, wanneer Apple de telecomwereld op zijn kop zet met de allereerste iPhone. Ja, smartphones zijn al wel te koop. Nee, ‘slim’ en gebruiksvriendelijk waren ze toen nog niet. Met de eerste iPhone en het bijbehorende besturingssysteem iOS liet Apple de concurrentie zien hoe het óók kon. Want met de iPhone hoefde je geen verstand van techniek te hebben om een smartphone te kunnen bedienen.
Zo werkte de eerste iPhone supersimpel. Het aanraakscherm van de iPhone kon tien aanrakingen tegelijkertijd registreren: een unicum dat ervoor zorgde dat de telefoon goed reageerde op jouw vingers. Ter vergelijking: Microsoft domineerde de smartphonemarkt toen nog met Windows Mobile. Dit besturingssysteem was alleen goed te gebruiken met een onhandige stylus-pen.
De eerste iPhone kwam niet in Nederland uit en kon alleen mobiel internetten via EDGE. Zijn opvolger, de iPhone 3G, werd in 2008 uitgebracht en kwam hier wél op de markt. Deze telefoon ondersteunde 3G-internet, maar verschilde verder niet veel van de eerste iPhone. De in 2009 uitgebrachte iPhone 3GS zag er ook min of meer hetzelfde uit. Deze telefoon had alleen een krachtigere processor en meer werkgeheugen.
iPhone 4, de eerste iPhone van glas
In 2010, drie jaar na de geboorte van de eerste iPhone, bracht Apple de iPhone 4 uit. De fabrikant vond het ontwerp van de vorige telefoons inmiddels wat gedateerd. Daarom trok het voor deze nieuwe iPhone alle registers open. De voor- en achterkant van de iPhone 4 waren volledig van glas en de telefoon had een metalen frame. Het resultaat? Een veel dunnere smartphone met een moderner, luxueuzer uiterlijk.
Net als zijn voorgangers had de iPhone 4 een scherm van 3,5 inch. Wel verdubbelde Apple de schermresolutie naar 960x640 pixels. Ook had de telefoon een zelfgemaakte processor, de Apple A4, die geproduceerd werd door Samsung. De iPhone 4 vormde een mooie nieuwe basis waar Apple de jaren daarna op kon voortborduren.
De iPhone 4s, die in 2011 uitkwam, leek bijvoorbeeld als twee druppels water op zijn voorganger. Met deze smartphone was het mogelijk om in Full HD te filmen. Daarnaast maakte spraakassistente Siri haar debuut op deze telefoon. De iPhone 5 uit 2012 was eveneens duidelijk een broertje van de iPhone 4. Vanwege het grotere 4-inch scherm was deze telefoon trouwens wel duidelijk te onderscheiden.
Inmiddels geheel volgens de traditie leek de iPhone 5s uit 2013 veel op de gewone iPhone 5. Toch bevatte deze telefoon de nodige vernieuwingen, zoals de ingebouwde vingerafdruksensor in de startknop waarmee je de iPhone ontgrendelde met een scan van je vingerafdruk. De ingebouwde A7-processor was de eerste 64 bit-processor voor smartphones ooit. De rekenkracht van de iPhone 5s was hierdoor meteen een stuk beter dan dat van andere telefoons. Ook bracht Apple de iPhone 5c uit: een plastic telefoon die een stuk goedkoper was dan de andere iPhones. Echt een succes werd dit alleen niet. De telefoon was bijvoorbeeld minder snel dan andere iPhones. Ook was de iPhone 5c vrij duur vergeleken met Android-telefoons.
iPhone 6 en iPhone 6 Plus, het roer om
Ondanks de vernieuwingen van de iPhone 5s was de iPhone in 2013 een beetje over zijn hoogtepunt heen. Links en rechts brachten andere fabrikanten grotere telefoons uit. Inmiddels vond men de iPhone vaak te klein en ook niet vernieuwend genoeg. Vooral rivaal Samsung kaapte veel klanten weg met grotere telefoons. Een video kijken op een 5,5 inch-scherm is immers veel fijner dan op een 4-inch scherm.
Apple gooit in 2014 dan ook het roer om met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus: twee zeer dunne, volledig van metaal gemaakte smartphones die ook nog eens een stuk groter waren dan hun voorgangers. De displays waren 4,7 en 5,5 inch groot en hadden bovendien een hogere resolutie. Ideaal voor video’s streamen en games spelen. En zo viel Nederland weer voor de iPhone.
In de slipstream kwamen een jaar later de iPhone 6s en iPhone 6s Plus uit. Hun uiterlijk was nagenoeg identiek aan hun voorgangers, maar dankzij een nieuw type aluminium waren de smartphones sterker dan ooit. Bovendien beschikten beide over iets moois: een drukgevoelig scherm dat voelt hoe hard je tapt en swiped. Dat maakte de iPhone nóg een stukje gebruiksvriendelijker. Ook mooi meegenomen: de nieuwe 12-megapixelcamera kon zich meten met de beste smartphonecamera’s van dat moment.
Als tussendoortje lanceerde Apple begin 2016 de iPhone SE: een telefoon met het formaat van de iPhone 5, maar met de hardware van de iPhone 6s. Niet iedereen wilde immers een grote smartphone. Dat was een slimme move van Apple, want de iPhone SE was zeer gewild. In tegenstelling tot de iPhone 5c werd de SE dus wél een succes.
In 2016 volgden de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Deze smartphones waren qua hardware weer een stukje beter dan hun voorgangers. Het zijn de eerste iPhones met een stof- en waterdichte behuizing. Andere verbetering: een dubbele camera aan de achterkant van de iPhone 7 waarmee je optisch kunt inzoomen. Dit is inzoomen zonder kwaliteitsverlies, wat voor een smartphone heel bijzonder is.
iPhone 8 en iPhone X, evolutie en revolutie
Onze ‘trip down iPhone-lane’ stopt voorlopig bij de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Apple presenteerde deze toestellen vorig jaar september. Het jaar 2017 was voor Apple bijzonder vanwege de tiende verjaardag van de iPhone. Daarom bracht Apple met de iPhone X een echt feestnummer uit.
Met de iPhone 8 en iPhone X koos Apple aan de ene kant voor evolutie en aan de andere kant voor revolutie. De iPhone 8 lijkt sprekend op de iPhone 7. Het grootste verschil? Een glazen achterkant, zodat je ‘m draadloos kunt opladen.
De revolutionaire iPhone X lijkt in de verste verte niet op andere iPhones. Zijn ontwerp is door het edge-to-edge scherm radicaal anders. Ook introduceerde Apple met deze telefoon het unieke Face ID. Dit is een nieuwe ontgrendelingsmethode voor de iPhone en dat werkt door middel van een geavanceerde gezichtsscan. Hierbij scant de telefoon je gezicht op meer dan 30 duizend punten. Bovendien komt er een infraroodsensor aan te pas, zodat Face ID ook in het donker werkt.
iPhones 2018
Alle goede dingen komen in drieën. En dus lanceerde Apple in 2018 drie nieuwe koningen van iPhones: de iPhone XR en de iPhone Xs en Xs Max.
iPhones 2019
Op 10 september 2019 lanceerde Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Wederom drie topmodellen die wéér een verbetering op hun voorgangers zijn.
Iphone 11
De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone Xr. Het ‘instapmodel’ uit deze serie dus. Deze telefoon heeft net als zijn voorganger een LCD-scherm en is ook 6,1 inch groot. Hij heeft twee camera’s aan de achterzijde en is net als zijn voorganger verkrijgbaar in zes kleuren. Hij is extra stevig en de waterdichtheid zou een stuk beter werken. Ook gaat de batterij tot wel vier uur langer mee dan zijn voorganger.
Iphone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max
De iPhone 11 Pro is de directe opvolger van de iPhone Xs. En de iPhone 11 Pro Max volgt de iPhone Xs Max op. Beide telefoons hebben een verbeterde accu die tot wel vier uur langer meegaat. Maar kijk je snel, dan verschillen de telefoons niet veel van elkaar. Zo hebben ze beiden nog steeds een OLED-scherm. Natuurlijk zijn er wel een aantal punten flink verbeterd:
- Drie in plaats van twee camera’s aan de achterzijde
- Een verbeterde Night Mode
- Een slowmotionfunctie in de selfiecamera
- Een slowmotionfunctie in de selfiecamera
- Haptic Touch in plaats van 3D Touch
- Een Apple A13 Bionic processor
- Spacial Audio (neigt naar surround sound op je telefoon!)
Apple's nieuwe paradepaardjes zijn onthuld: de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.