Technologie verandert razendsnel om ons heen. Nu al gebruik ik mijn smartphone al meer dan een laptop of tablet, want eigenlijk kan alles via je telefoon. Dit betekent ook dat er steeds meer gegevens op staan. Foto’s, contacten, wachtwoorden en andere privé-informatie. Daarom een aantal tips hoe je jouw gegevens op je smartphone beter beveiligd.
Altijd een code of vingerafdrukscanner
Zorg er altijd voor dat je telefoon is beveiligd met een pincode of vingerafdrukscanner. Wees creatief in je code want je wilt een dief het niet te makkelijk maken met een veel voorkomende pincodes zoals 0000 en 1234. Zo stel je direct een code of vingerafdrukscanner in:
iOS: Instellingen -> Touch ID en toegangscode
Android: Instellingen -> Persoonlijk -> Beveiliging -> Schermvergrendeling
Find my iPhone/Android Device Manager
Met Find my iPhone of Android Device Manager kun je jouw telefoon op afstand laten vergrendelen en opsporen. Ligt hij in de buurt en ben je hem kwijt, dan kun je ook een geluid laten afspelen zodat je weet waar hij ligt. Weet je zeker dat hij gestolen is, dan kun je de locatie van je telefoon online volgen. Ook is het mogelijk om vanaf afstand de gegevens op de telefoon te verwijderen, zodat een ander jouw gegevens niet kan inzien en gebruiken.
Zoek mijn iPhone aanzetten: Instellingen -> iCloud -> Zoek mijn iPhone
Zoek mijn iPhone beheer: Via de Find my iPhone app of kijk op icloud.com
Android Device Manager aanzetten: Google instellingen -> Beveiliging
Android Device Manager beheer: Via de Android Device Manager app of google.com/android/find
Apps uit de app-winkel
Haal nooit zomaar een app van een website of downloadlink! Download alleen apps uit de officiële app-winkel van Android of iOS. Alle apps voor een iPhone in de app-winkel zijn gecontroleerd door Apple. Controleer ook goed of de uitgever van de app betrouwbaar is en of de reviews van de app positief zijn.
Machtigingen van apps
Als je een app voor het eerst start, wil deze toegang tot bepaalde onderdelen van je telefoon. Denk aan contacten, je foto-bibliotheek of locatiegegevens. Heeft de app deze echt nodig? Zo niet, geef dan geen toegang. Je kunt dit naderhand ook makkelijk blokkeren in de instellingen van je telefoon.
KPN Veilig (Gratis bij je Internet abonnement)
KPN Veilig is een compleet beveiligingspakket waarmee je gemakkelijk jouw computer, tablet en smartphone tegen virussen, spyware en andere internetgevaren beschermt. De app is beschikbaar voor iOS en Android en gratis voor alle klanten met een Internet abonnement. Je krijgt KPN Veilig voor 2 of 5 apparaten (afhankelijk van je internetsnelheid). Kijk voor meer informatie over KPN Veilig op kpn.com/kpnveilig
Te mooi om waar te zijn?
Dan is het dat vaak ook zo! Twijfel je over de echtheid van een e-mail, Google eens naar de afzender en kijk of mensen je voor zijn geweest. In een e-mail kan ook een bijlage zitten die schadelijk is voor je telefoon. Wees altijd op je hoede met het verbinden naar een openbaar wifi-netwerk.
Veilig online met KPN
Wij zorgen dat je gegevens en apparaten veilig en beschermd verbonden zijn met het internet. Jouw privacy en data beter beveiligd