In Nederland is er al een tijdje een downloadverbod, waarmee downloaden vanuit illegale bronnen verboden werd gemaakt. Mag je dan met je internetverbinding nog wel downloaden vanuit andere bronnen? Wij leggen uit wat wel en niet mag.
Let op
Het antwoord daarop is simpel: dat mag zeker. De achterliggende techniek om met elkaar informatie uit te wisselen, is namelijk niet per definitie illegaal. Dat hoort nu eenmaal bij het vrije internet. Dat Usenet, BitTorrent en andere downloadnetwerken bomvol staan met illegale kopieën, dat is natuurlijk weer een ander verhaal. Daarom zijn alle Nederlandse providers verplicht om de populaire torrentsite The Pirate Bay te blokkeren.
Ondanks het misbruik zijn er ook legale mediabestanden op Usenet en BitTorrent te vinden. Denk aan software dat gratis gebruikt mag worden en klassieke muziek waarvan het auteursrecht is verlopen. Daarnaast gebruiken veel mensen Usenet als digitaal prikbord voor het uitwisselen van informatie.
Volgens onderzoeksbureau Telecompaper downloadt 27 procent van de Nederlandse bevolking weleens illegaal een film of muziekalbum, wat neerkomt op miljoenen mensen. Dit is niet aan te raden. Stichting Brein pakt regelmatig mensen aan die downloaden vanuit een illegale bron. Meestal komt het hierbij niet tot een rechtszaak, omdat er een schikking wordt getroffen.
Dit mag wel
Er blijven gelukkig genoeg bronnen over die wel legaal zijn. Muziek kun je bijvoorbeeld downloaden via iTunes of Spotify, terwijl je voor series of films bij diensten als Netflix kunt zijn. Meestal betaal je hier een bedrag per nummer of album voor of zijn er maandelijkse abonnementskosten. Wist je dat je met Méér TV het uitgebreide aanbod direct op je tv kijkt? Je leest er hier meer over.
Ben je niet helemaal zeker of de bron legaal is? Gebruik dan je gezonde verstand, dan kom je er vaak al gauw achter. Als je muziek of een film gratis kunt downloaden, dan zit het vaak niet goed.