Je computer ratelt ineens harder dan normaal en is daarnaast ook wel erg traag. Tevens krijg je vreemde meldingen op je scherm … Shit, ben ik misschien gehackt?
Allereerst, houd je hoofd koel. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om een lichte vorm van paranoia en zijn er andere redenen waarom je computer traag is of je een melding krijgt. Toch ongerust? Met de volgende tips kan je uitsluiten dat je gehackt bent:
Tip 1: reset je router en modem naar fabrieksinstellingen.
Het KPN modem is standaard al beveiligd. Wanneer je geen grote wijzigingen hebt gemaakt in de configuratie van het KPN modem, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Voor de zekerheid kun je het modem resetten naar de fabrieksinstellingen. Dit doe je door met een paperclip op een klein knopje achterop het apparaat te drukken. Je weet na deze reset zeker dat alle instellingen weer op de goede manier in het apparaat staan.
Tip 2: Voer een virusscan uit.
Een malwarebesmetting kan ervoor zorgen dat criminelen je computer gebruiken als tussenstation voor het versturen van spamberichten of het uitvoeren van DDOS-aanvallen. Dit verklaart ook waarom je computer nog ratelt terwijl je niets doet. Veel antivirus leverancier hebben een gratis scantool online staan bijvoorbeeld: Sophos, Eset, F-Secure en Malwarebytes.
Tip 3: Reset je computer.
Vertrouw je het nog steeds niet? Dan kan je ook je computer resetten. Door de computer volledig leeg te maken en het besturingssysteem opnieuw te installeren weet je zeker dat een eventuele virusbesmetting ongedaan is gemaakt. Het is vooraf wel belangrijk dat je de bestanden die je wilt bewaren zoals waardevolle foto's, eerst in veiligheid brengt. Dit doe je door ze bijvoorbeeld te kopiëren naar externe schijf of USB-stick. Na een reset van je computer zullen alle oude bestanden op de harde schijf van je computer verdwenen zijn en begin je met een schone lei.
Weet je zeker dat je gehackt bent?
Als je bewijs hebt dat je computer gehackt is zoals logebestanden, is het verstandig hiervan zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Vraag of er bij de aangifte een digitale expert aanwezig kan zijn en neem zoveel mogelijk digitale sporen mee. Zet je computer in ieder geval niet uit.
Naast je computer kan het ook zijn dat je social media-account bijvoorbeeld is gehackt. Wanneer je voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, loop je de kans dat deze gegevens in handen van hackers vallen. Daarnaast kan de hacker via sociale media zien wie je vrienden zijn en deze benaderen met vreemde voorstellen. Of nog erger: met jouw gegevens identiteitsfraude plegen. Is dit het geval? Wijzig dan zo snel mogelijk je wachtwoorden en neem eventueel contact op met het bedrijf zodat ook zij kunnen kijken of er gekke dingen op jou naam zijn gebeurd.
Hoe kan je het voorkomen?
Om dit te voorkomen adviseren wij jou om altijd goed op te letten bij e-mails en je niet per ongeluk een phishing email opent. Als je software op je computer up-to-date is en je hebt een virusscanner geïnstalleerd, dan is de kans klein dat er een virus op je computer komt.
Tip: bij alle internetabonnementen van KPN zit gratis KPN Veilig, een beveiligingsproduct dat je helpt beschermen tegen virussen, malware en andere internetgevaren. Je kan dit als KPN klant gratis installeren.