Veel kinderen vinden het tegenwoordig leuk om een spelletje te spelen via het internet. Vaak spelen ze op de mobiele telefoon of via een van de populaire ‘game consoles’. Onlangs was in het nieuws dat met gamen ook verslaving kan ontstaan, vooral als het gaat om online aankopen en specifiek het kopen van ‘loot boxes’. Misschien heeft jouw kind ook wel eens de vraag gesteld of er een aankoop mocht worden gedaan in een spel, daarom lees je in dit blog alles over ‘loot boxes’, virtuele schatkisten en microtransacties.
Wat zijn loot boxes?
Misschien heb je wel eens een Kinder Surprise Ei gekocht. De chocolade dat je krijgt is altijd een zekerheidje, maar het speelgoed dat erin zit is elke keer weer een verrassing. Je betaalt net als bij een fruitmachine geld en je ziet pas na de betaling wat je ervoor terugkrijgt. In de moderne ‘games’, zoals FIFA19 en Call of Duty, werken ze met eenzelfde principe, namelijk ‘loot boxes’. Dit zijn virtuele schatkisten, kratten of andere opbergplekken, waar je materiaal vindt dat het spel nog leuker maakt. In een kist vind je bijvoorbeeld nieuwe wapens of kleding, hiermee kan je beter presteren in het spel of je personaliseert je karakter. ‘Loot’ betekent letterlijk 'buit'. Met ‘loot boxes’ zorg je er dan ook voor dat je digitale bezit groter wordt in een spel. Je kan de virtuele voorwerpen verkrijgen door opdrachten uit te voeren, maar vaak ook door microtransacties te doen met echt geld. Hier kom ik straks nog even op terug.
Is een lootbox een vorm van gokken?
Als je aan kinderen vraagt waarom ze een ‘loot box’ willen kopen, dan is het antwoord vaak hetzelfde: ze willen het spel leuker maken, erbij horen omdat andere kinderen ook mooie items hebben of ‘loot boxes’ openen omdat het leuk is om samen met je gamevrienden te doen. De spelmakers weten precies wat ze moeten doen om jongeren te verleiden. De virtuele schatkisten zijn erg leuk om te openen, ze maken spannende geluidjes, vertonen flitseffecten en geven het gevoel dat je (bijna) gewonnen hebt. De drang om na het openen van een kistje nog eentje te openen is zeer groot, daar zit dan ook het verslavende effect. In principe is het inzetten van een ‘loot box’ niet verboden, het is een vorm van gokken, maar wordt nog toegelaten. Het online verhandelen van ‘loot’ is echter een illegale vorm van gokken en wordt door de Nederlandse Kansspelautoriteit stevig onder vuur genomen.
Wat is een microtransactie
Zojuist las je al even de term microtransactie. Dit is eigenlijk de verzamelnaam voor aankopen die je doet in de hedendaagse games. Met een microtransactie ruil je echt geld om voor het virtuele geld of punten dat in een spel wordt gehanteerd. In het populaire spel Fortnite kan je bijvoorbeeld de virtuele munt V-Bucks kopen, hiermee kan je eenvoudig je karakter een andere outfit geven. In het voetbalspel FIFA kan je echte euro’s besteden aan pakketjes met nieuwe spelers, alles om de spelbeleving leuker te maken (en de spelmakers rijker natuurlijk).
Geld uitgeven via de mobiele telefoon
Je ziet tegenwoordig vaak dat kinderen een spelletje spelen op de mobiele telefoon van hun ouders. Bij games op de mobiel zijn microtransacties of de zogenaamde in-app-aankopen ook een geliefd verdienmodel van spelmakers. Om een hoge rekening te voorkomen is het dan ook handig om met je kinderen duidelijke afspraken te maken over aankopen. Wil je zeker weten dat ze geen geld uitgeven, dan kan je deze aankopen beveiligen.
Ga bij iOS naar: Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel beperkingen in > voer een code in > zet 'Kopen vanuit apps' uit.
Bij Android klik je op: Play Store > tik op de menuknop links bovenin > Instellingen > Verificatie vereisen voor aankopen > Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat.
Nieuw kijkwijzer symbool
Als je af en toe een film kijkt met je kinderen, ben je ongetwijfeld bekend met de kijkwijzer, deze geeft advies over de leeftijdscategorie waarvoor de film geschikt is. In Europees verband heeft de gamewereld ook zo’n kijkwijzer, namelijk PEGI. In augustus van dit jaar heeft PEGI aangekondigd dat er in het vervolg een symbool op de spelletjesverpakking komt te staan, waarbij meteen duidelijk wordt dat het mogelijk is om aankopen te doen in het spel. Op deze ben je als ouder in ieder geval op de hoogte dan je zoon of dochter mogelijk een uitgave kan doen in een ‘game’. Wil je nog beter snappen wat je kind doet online, kijk dan vooral eens mee tijdens het gamen en stel vragen, op die manier voorkom je onverwachte uitgaven.