24 juli 2020 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Podcastserie: Taboe Talk

Taboe Talk is een dappere podcast-serie over moeilijke gesprekken. In deze reeks stelt KPN samen met NRC XTR onbespreekbare onderwerpen aan de kaak.

Waarom? Zo makkelijk als we alles online kunnen vinden, zo moeilijk is het om met anderen over taboes te praten. Daarom gaan we op zoek naar taboebrekers die juist online, via hun netwerk, een eigen stem gevonden hebben. Op deze manier zorgen we ervoor dat we allemaal ergens aansluiting vinden. Want met hét netwerk van Nederland achter je, sta je er nooit alleen voor.

Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 1: Eetstoornissen

‘Anorexia beheerste mijn leven’

Bekend met de eetstoornissen anorexia nervosa, boulimia en binge eating disorder? Meer dan 100.000 tienermeisjes in Nederland kampen ermee. Van alle patiënten herstelt ongeveer 45%. De rest herstelt niet (volledig). Ondanks de grote impact rust er op deze psychische ziektes nog steeds een groot taboe.

Luister hier naar Taboe Talk 1: Eetstoornissen

In deze aflevering hoor je het verhaal van Yasmin Karssing (26). Als actrice is ze onder andere bekend van Flikken Maastricht en momenteel is ze te zien in Baantjer. Toen zij foto’s van zichzelf op Facebook en Instagram plaatste uit de periode dat ze anorexia had, werd ze overspoeld met reacties.


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 2: Burn-out

‘Ik had het gevoel dat ik niet openlijk over mijn burn-out kon spreken’

Het aantal werknemers met burn-outklachten stijgt. Jarenlang gaf 10 procent aan last te hebben, vorig jaar bedroeg het percentage 14 procent. Toch wordt het onderwerp als een taboe gezien.

Luister hier naar Taboe Talk 2: Burn-out

In deze aflevering hoor je het verhaal van Pie Aerts. Hij had een goede baan, met een goed salaris. Daarnaast investeerde hij veel tijd en energie in zijn hobby fotografie. Tot hij moe en duizelig werd, en zelfs flauw viel. Medisch leek er niets mis, tot bleek dat hij een burn-out had. Van een carrièretijger veranderde hij in een jongeman, die niet meer naar de koelkast kon lopen en uiteindelijk een dik jaar thuis zat. Inmiddels is zijn leven totaal veranderd, en is hij succesvol documentaire fotograaf die zich gesteund voelt door 100.000-en volgers op Instagram.


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 3: 29 en vrijgezel

‘Met mensen die dicht bij mij staan praat ik wél over mijn single-zijn’

Wat is een ‘normale’ leeftijd voor een eerste relatie? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen rond hun 25e en mannen rond hun 28e een eerste relatie krijgen. 30% van de mannen en 20% van de vrouwen zijn rond hun 29e nog maagd, én dit schuift steeds verder op. Waarom rust er dan toch nog een taboe op het vrijgezel zijn?

Luister hier naar Taboe Talk 3: 29 en vrijgezel

In deze aflevering hoor je het verhaal van Sanne; talent recruiter en schrijfster van vooral romantische boeken. Sanne is 28 oud en vrijgezel. Ze heeft nog nooit een relatie gehad en ook nog nooit met iemand het bed gedeeld. Ze date wel, bijvoorbeeld via Tinder, maar houdt mensen toch op afstand. Is er iets mis met je als je lange tijd single bent? En is het een taboe?


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 4: Eenzaamheid onder jongeren

‘Als ik terugkijk, heb ik me veel alleen gevoeld’

Ruim een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. En daar komen volgens de eenzaamheidsschaal van De Jong-Gierveld nog eens 1 op de 3 Nederlanders bij, die zich ‘een beetje eenzaam’ voelen. Wist je dat dit evenveel ouderen als jongeren zijn?

Luister hier naar Taboe Talk 4: Eenzaamheid onder jongeren

In deze aflevering hoor je het verhaal van Bryan Vreijsen (27). In zijn jeugd had Bryan te maken met een zieke moeder, en een vader die er niet voor hem was. Bryan was introvert en had als kind moeite met het aangaan van vriendschappen. Hij voelde zich eenzaam en thuis ontwikkelde hij een gameverslaving. Twitter bood uitkomst: Bryan besloot het medium te gebruiken om zich te uiten over zijn eenzaamheid en hij groeide uit tot een woordvoerder voor de hype #maatjegezocht.

Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 5: Dementie op jonge leeftijd? We steken liever onze kop in het zand.

‘Aan de vuile vaat kon ik zien of ik al gegeten had, of niet’

Ongeveer 179.000 Nederlanders kampt met klachten van dementie, blijkt uit bevolkingsonderzoek. Het merendeel is vrouw, en maar liefst 12.000 van het totaal is niet ouder dan 65. Helaas is het onderwerp moeilijk bespreekbaar, blijkt uit het verhaal van Karin Willemsen (52). Luister hier naar:

Taboe Talk 5: Dementie op jonge leeftijd: is dat wel een taboe?

In deze aflevering hoor je het verhaal van Karin Willemsen (52) uit Nijmegen. Het is inmiddels 10 jaar geleden dat Karin steeds vergeetachtiger werd. Om zichzelf te helpen herinneren aan de meest eenvoudige dingen, hing ze haar huis vol met briefjes. Noodgedwongen gaf Karin haar werk in de zorg op, waar ze op veel onbegrip stuitte van collega’s. Over het onderwerp praten lukte nauwelijks.

Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 6: Uit de kast komen binnen je voetbalteam.

'Eindelijk is er een voetballer die anoniem voor zijn homoseksualiteit durft uit te komen’

Homoseksualiteit is een taboe in de sportwereld. Een open brief van een homoseksuele voetballer uit de Premier League die anoniem wil blijven, maakt dat nog eens pijnlijk duidelijk: zijn omgeving is op de hoogte, maar hij durft zijn teamgenoten en coach nog niet te informeren. Hier het verhaal van ervaringsdeskundige Hizkia Blanken, die zich lang inzette voor homoseksuelen in de sportwereld.

In de podcastserie Taboe Talk gaat presentatrice en psychologe Roos Woltering in gesprek met ervaringsdeskundigen over het taboe waar zij mee leven. Hoe leef je als je je niet aan de ongeschreven regels houdt? In Taboe Talk wordt hierover gesproken. Woordkunstenaar Akwasi laat aan het einde van elke podcast zijn creatieve licht over het onderwerp schijnen.

Taboe Talk 6: Uit de kast komen binnen je voetbalteam

In deze aflevering hoor je het verhaal van Hizkia Blanken (34) uit Groningen. Hizkia is leidinggevende in de modewereld, staat model voor grote merken en voetbalt bij Gay FC in Amsterdam. Online zette hij zich lange tijd actief in als spreekbuis voor homoseksuelen in de teamsport. In deze podcast blikt hij terug op zijn ervaringen en reageert hij op de laatste ontwikkelingen.


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 7: De ernstige gevolgen van cyberpesten

‘Het werd vanzelfsprekend om dagelijks te lezen hoe lelijk ik wel niet ben’

Uit het onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit van het CBS kwam dit jaar naar voren dat vijf procent van de internetgebruikers tussen de 12 en 25 online gepest, gestalkt of bedreigd is. Meisjes worden twee keer vaker gepest dan jongens. Ook Tannaz (25) kan hier uit jarenlange ervaring over meepraten.

In de podcastserie Taboe Talk gaat presentatrice en psychologe Roos Woltering in gesprek met ervaringsdeskundigen over het taboe waar zij mee leven. Hoe leef je als je je niet aan de ongeschreven regels houdt? In Taboe Talk wordt hierover gesproken. Woordkunstenaar Akwasi laat aan het einde van elke podcast zijn creatieve licht over het onderwerp schijnen.

Luister hier naar Taboe Talk 7: De ernstige gevolgen van cyberpesten

In deze aflevering hoor je het verhaal van Tannaz. Tannaz Hajebi is 25 jaar en werd vanaf haar pubertijd 10 jaar lang gepest en getreiterd. Het begon op school, maar ook online kreeg ze verschrikkelijke dingen naar haar hoofd geslingerd, met het gevolgd dat ze volledig offline is gegaan. Inmiddels is ze met een nieuw profiel online weer actief en naast haar werk als dj bij FunX werkt ze 1 dag per week in de jeugdzorg, waar ze extra aandacht besteedt aan pesten. Ze is ook te zien op Youtube in een special over pesten.

Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 8: Meekomen in een digitale maatschappij als je moeite hebt met lezen en schrijven

‘Taalvaardigheid zegt niks over je intelligentie’

In de podcastserie Taboe Talk gaat presentatrice en psychologe Roos Woltering in gesprek met ervaringsdeskundigen over het taboe waar zij mee leven. Hoe leef je als je je niet aan de ongeschreven regels houdt? In Taboe Talk wordt hierover gesproken. Woordkunstenaar Akwasi laat aan het einde van elke podcast zijn creatieve licht over het onderwerp schijnen.

Luister hier naar Taboe Talk 8: Meekomen in een digitale maatschappij als je moeite hebt met lezen en schrijven


In deze aflevering hoor je het verhaal van Irma. Irma van Leerdam (53) is dyslectisch en kon als kind helemaal niet meekomen op school. Nog steeds kampt ze met een lage taalvaardigheid. Ze vertelt hoe het is om te leven in een digitale samenleving zonder makkelijk te kunnen lezen en schrijven. Ze is ambassadeur voor de stichting Lezen en schrijven en helpt anderen zich staande te houden zonder taalgevoel.

Meer Taboe Talks luisteren?

Ben je fan van deze podcastserie? Houd dan dit blog in de gaten, want we zullen ook de volgende afleveringen hier plaatsen.

Ook interessant voor jou?

Films, series & TV

Vier je eigen muziekfestival

Sport

Premier League, La Liga en Serie A in juni weer van start

Films, series & TV

Specials van augustus 2020