Dagelijks delen we privacygevoelige informatie via onze smartphones. Het zijn de meest persoonlijke communicatietoestellen die wij bezitten en daarom is het eigenlijk vanzelfsprekend om ze goed te beveiligen. In dit blog geven we je een aantal tips waarmee je eventuele privacyrisico’s kunt verkleinen.
BlackPhone
Deze smartphone zorgt ervoor dat jouw gesprekken, sms-berichten, dataoverdracht, internetgeschiedenis en opslag afgeschermd worden. Je kan daarnaast zelf alle privacy instellingen beheren. Normaal eist een app toegang die niet geweigerd kan worden, maar met de BlackPhone kan je dit per app bepalen. Het toestel heeft apps als Silent Phone, Silent Tekst, Silent Contacts en Disconnect, die het verkeer via een VPN versturen. Met een VPN-verbinding (Virtual Private Network) wordt het internetverkeer op je pc, smartphone of tablet omgeleid via een versleutelde (en dus beveiligde) internetverbinding met een VPN-server. De apps werken wel alleen als beide bellers deze op hun telefoon hebben staan.
TextSecure
Android-gebruikers kunnen met deze software versleuteld met elkaar communiceren. Vroeger werkte TextSecure alleen met sms, maar het is nu ook mogelijk om met de app te chatten. Dit kan, net zoals bij WhatsApp, één op één of in een privégroep. Je kunt ook gewoon berichten uitwisselen met personen die dit niet gebruiken, alleen zijn deze dan niet versleuteld. TextSecure is tevens in te stellen als WhatsApp, waarbij berichten alleen over het datakanaal worden verstuurd en ontvangen.
ChatSecure
ChatSecure stuurt gecodeerde berichten via een aantal bestaande chatdiensten zoals Facebook Chat, Google Talk, Jabber etc. Mocht je een account hebben bij Ă©Ă©n van deze chatmogelijkheden, dan kan je gratis en op elk apparaat gebruik maken van ChatSecure. Chatsecure is beschikbaar voor Android en iOS, maar helaas niet te gebruiken in een groepschat.
RedPhone codeert je stemgegevens en verstuurt deze via Wi-Fi, 3G of 4G in plaats van een standaard gesprekskanaal. Met RedPhone kun je geencrypt bellen met iedereen die deze app ook heeft. Een telefoonmaatschappij kan gesprekken daarmee niet afluisteren en je netwerkprovider ziet alleen gecodeerde gegevens. Bellers met dezelfde app krijgen tijdens een call de mogelijkheid om te kiezen voor een gecodeerd gesprek.
the Guardian Project
the Guardian Project is een collectief van softwareontwikkelaars, designers, advocaten en activisten die de handen ineengeslagen hebben. Samen ontwikkelen zij open source software die de veiligheidsrisico’s op je smartphone moeten verlagen. Voorbeelden hiervan zijn Orweb en Orbot apps. Je zoekresultaten, locaties en persoonlijke informatie kunnen normaliter door diverse partijen worden opgevraagd. De Orweb browser en Orbot apps zorgen ervoor dat je internetgeschiedenis niet wordt opgeslagen en schakelen ook eventuele veiligheidsrisico’s uit.
Ello
Waar de onvrede over Facebook toeneemt, ontstaat er ruimte voor dit kleine –naar eigen zeggen- betrouwbare en advertentievrije platform. Een nieuw netwerk dat het best omschreven kan worden als een mix tussen Facebook, Twitter en Tumblr. Gebruikers kunnen korte berichten posten met foto's of gif'jes, die vervolgens in een tijdlijn aan je vrienden worden getoond. Het belangrijkste verschil met Facebook is dat Ello geen privacygevoelige gegevens opslaat en doorstuurt naar derden. Of, zoals zij het zelf zeggen in het manifest op de website: “Wij geloven dat een sociaal netwerk geen instrument is om te misleiden, te dwingen en te manipuleren, maar een plek om banden te smeden, te creëren en het leven te vieren. Jij bent niet het product.”
Heb jij nog andere tips om je smartphone te beveiligen?