In je vrije tijd heb jij of iemand in je omgeving misschien de hobby: vissen. Criminelen hebben als hobby: phishing e-mails (ook wel valse e-mail genoemd) versturen. Beide hobby’s hebben als doel iets uit de ‘vijver vissen’, voor jou en mij gaat het om een mooie vis. Een crimineel probeert met phishing belangrijke persoonlijke gegevens van jou op te halen. Daarom is het altijd belangrijk om goed op te letten wanneer je een e-mail opent en klikt. Met onderstaande tips herken je straks valse e-mails en weet je wat je moet doen als je toch per ongeluk een phishing e-mail hebt geopend.
Hoe herken je phishing e-mails?
Met deze 2 tips kan je nagaan of het misschien een phishing e-mail is:
-Herken je de afzender en verwacht je deze e-mail? Als je de afzender niet herkent en de e-mail ook niet verwacht dan is de kans groot dat het een phishing e-mail is. E-mailadressen die eindigen op @kpn.com zijn 100% te vertrouwen. Komt de e-mail vanuit een ander afzender adres, wees dan voorzichtig.
-Zet je muis op de links in de mail zonder te klikken. Je ziet dan of onder de tekst of links onderin naar welke pagina de link verwijst. Is het een url die naar een onbekende locatie gaat? Dan is de kans groot dat het een phishing e-mail is. Wees ook voorzichtig met bijlages die in de e-mail zijn toegevoegd. Deze kunnen namelijk malware bevatten die je computer overnemen of losgeld eisen voor je bestanden.
Update 18 oktober: Op dit moment gaan er phishing emails rond waarin KPN vraagt om in bitcoins te betalen. Op dit moment is er geen mogelijkheid bij KPN om facturen in bitcoins te betalen. Als dit toch gevraagd wordt is het een phishing e-mail.
Wat doe je als je denkt dat je een phishing e-mail hebt ontvangen?
Je vertrouwt de e-mail niet? Meld dan de phishing e-mail bij het bedrijf waarvan het lijkt te komen. Bijvoorbeeld: Jij hebt een verdachte e-mail over een fictieve factuur van KPN ontvangen. Als je zo’n e-mail hebt gekregen kan je kijken op kpn.com/valseemail of deze phishing e-mail al bij ons bekend is. Zo niet? Dan ontvangen wij graag een berichtje over deze phising e-mail zodat ook wij aan de slag kunnen om de pagina erachter offline te halen.
Heb je per ongeluk geklikt in een phishing e-mail?
Heb je niet doorgehad dat het geen echte e-mail was? Dat kan gebeuren en is niet gek met de e-mails die zo echt lijken. Heb je je inloggegevens ingevuld? Wijzig dan zo snel mogelijk je wachtwoorden. Is er ‘niets’ gebeurt? Laat dan je virusscanner draaien om te kijken of er misschien een virus of malware is geïnstalleerd. Tip: bij alle internetabonnementen van KPN zit gratis KPN Veilig, een beveiligingsproduct wat je helpt beschermen tegen virussen, malware en andere internetgevaren.
Neem KPN Veilig