Reclamemails waar je nooit om hebt gevraagd: niemand zit op dit soort spam-berichten te wachten. Maar wat is spam precies en hoe zorg je ervoor dat je het zo min mogelijk krijgt? Wij geven je 3 tips.
Wat is spam?
Spam-mails zijn ongewenste e-mails waar je nooit toestemming voor hebt gegeven. In spam-mails wordt reclame gemaakt voor producten of diensten. Soms ontvang je een zo’n mail van een goed doel dat vraagt om een geldbedrag. Tot slot heb je spam-mails die aandacht vragen voor een ideaal of overtuiging, zoals een vakbond of politieke partij. Spam-berichten worden in grote hoeveelheden verstuurd, soms wel naar tienduizend mensen tegelijkertijd. Steeds vaker gebeurt dit ook via sms of WhatsApp.
Wanneer mogen bedrijven jou mailen?
Berichten waar je geen toestemming voor hebt gegeven, zijn verboden in Nederland. Als je van tevoren toestemming geeft, dan is het geen spam en mogen bedrijven het bericht wel versturen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je iets in een webshop koopt en je toestemming geeft om de nieuwsbrief te ontvangen.
Als je toestemming hebt gegeven voor reclame, dan moet het wel gaan over soortgelijke producten als je eerder op die website hebt gekocht. Ook moeten bedrijven van tevoren duidelijk vertellen wat ze met jouw klantgegevens doen. Daarnaast zijn ze verplicht jou altijd de mogelijkheid te geven om je gratis af te melden voor de reclameberichten.
Hoe herken ik spam?
Onbekende afzender
Je hebt nooit eerder een mail gehad van het bedrijf dat de mail stuurt.
Ongeloofwaardige beloftes
Er staan onrealistische dingen in, zoals 90% korting op kleding of een wonderproduct dat je in een week 10 kilo laat afvallen.
Onjuist taalgebruik
Vaak is het taalgebruik slecht. De zinsopbouw klopt bijvoorbeeld niet of er ontbreken leestekens. Ook bevat het regelmatig spel- en typfouten.
Wat kan je zelf doen tegen spam?
Met de onderstaande 3 tips verklein je de kans op spam.
1. Wees zuinig met je e-mailadres
Laat niet zomaar overal je e-mailadres achter op websites, zoals bij prijsvragen, in formulieren, op social media of op fora. Spammers hebben robots die automatisch zoeken naar e-mailadressen op internet en hier op een later moment spam naar mailen. Laat dus niet overal je e-mailadres achter. Je kan ook een tweede e-mailadres aanmaken, zodat eventuele spam daarop binnenkomt en je hoofdmail zoveel mogelijk “schoon’’ blijft.
2. Blokkeer en meld spam
Ontvang je nieuwsbrieven of andere mails die je niet meer wil? Klik dan op de afmeldknop. Meestal staat die onderaan de mail. Meld je juist niet af voor spam-mails en beantwoord ze ook niet, want dan zien de spammers dat je e-mailadres nog actief is en gaan ze juist meer mails sturen. Het beste kan je spam blokkeren.
Maak een melding van spam bij spamklacht.nl. Als er veel klachten over een bepaalde afzender komen, deelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) boetes uit aan spammers. Deze kunnen oplopen tot honderdduizenden euro’s.
3. Gebruik kpn-mail
Wist je dat je als kpn-klant met een internetaansluiting 5 gratis kpn-mailaccounts krijgt? Hiermee kan je meerdere e-mailadressen aanmaken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een persoonlijk e-mailadres, een gezamenlijk e-mailadres met je partner en een zakelijk e-mailadres voor je eigen onderneming wil hebben.
Met een kpn-mailadres ben je beter beschermd tegen spam. Ons spamfilter controleert onder andere de afzender, onderwerpregel, bijlagen en de tekst in de mail. Als ons systeem verdenkt dat het een spam mail is, ontvang je ‘m niet in je gewone postvak-in, maar in je spambox. Als de filter 100% zeker weet dat het spam is, ontvang je de mail helemaal niet.
Ook je privacy is beter beschermd met kpn-mail. Wij verkopen je e-mailadres niet door aan andere bedrijven voor reclame, zoals Google bijvoorbeeld wel met je Gmail-account kan doen.
Zo maak je een KPN-mail aan:
1. Ga naar MijnKPN.
2. Klik op 'Producten' en kies voor 'Thuis'.
3. Kies 'Informatie & Instellingen'.
4. Klik op 'E-mailaccount toevoegen'.
5. Kies vervolgens jouw nieuwe e-mailadres en wachtwoord.
Volg ons blog voor meer weetjes en tips over internetveiligheid.