6 oktober 2017

Wat kan je doen tegen online pesten

Freek is een normale Nederlandse jongen van 13 jaar. Samen met zijn moeder besluit hij op een dag te beginnen met twitteren. Hij maakt een besloten profiel aan voor zijn familie en vrienden en gebruikt een leuke profielfoto van zichzelf. Hoewel zijn profiel besloten is, wordt de profielfoto wel aan iedereen getoond…



en toen ging het mis. Zijn openbare profielfoto werd gestolen door pesters. Ze maakten nepprofielen aan op Facebook en Twitter, creëerden rare foto’s van hem met behulp van Photoshop en lieten Freek de hoofdrol spelen in vervelende filmpjes op Youtube. Het is voor de meeste mensen waarschijnlijk onvoorstelbaar hoe bedreigd Freek zich moet hebben gevoeld, zeker toen zijn echte naam ook nog eens bekend werd en hij vele haat e-mails ontving. Op de website van mijn kind online, vind je meer achtergrond informatie over dit onderwerp.

Online de grens opzoeken

Het internet is geweldig om informatie te zoeken, spelletjes te spelen of met je leeftijdsgenoten in contact te komen. Het gebruik ervan is voor de huidige generatie een vanzelfsprekendheid. Toch kleven er ook risico’s aan deze moderne ontwikkelingen. Online zijn grenzen zijn niet altijd duidelijk en jongeren ondervinden weinig weerstand om deze grenzen te verleggen. Het prijsgeven van persoonlijke informatie, online pesten, openlijk je hart luchten of jezelf letterlijk blootgeven voor de webcam, zijn voorbeelden waarin jongeren de grenzen van online gedrag opzoeken of overschrijden. Recent was het onderwerp volop in het nieuws, meer dan 15% van de jongeren heeft regelmatig te maken met ernstige vormen van cyberpesten, vooral meisjes zijn slachtoffer van dit soort online gedrag.

Het begint op school

Maar gaat thuis vaak gewoon door. Dat is wat online pesten zo ernstig maakt, je kan er haast niet aan ontkomen. Het begint vaak onschuldig: samen met je klas richt je een Whatsapp groep op om makkelijk met elkaar in contact te blijven. 's Avonds druppelen de app berichten binnen. “Heeft iemand Wiskunde al af?” Vol trots beantwoord je de vraag met Ja. “Kan je een foto sturen?” Als je vervolgens weigert krijg je meteen de hoon over je heen en ligt er een basis om flink gepest te worden. Een simpel voorbeeld, maar helaas wel realiteit.

Gebruik de meldknop om vervelend gedrag te melden

Op internet kunnen jongeren allerlei vervelende zaken tegenkomen. Je kan gepest worden met nare filmpjes of foto’s van jezelf, buitengesloten worden uit chatgroepen, stelselmatig gediscrimineerd worden of je account kan worden gehackt. Bij dit soort problemen kan de website meldknop.nl hulp bieden. De website biedt informatie, de mogelijkheid om met specialisten te praten of melding te doen van ernstige zaken.

Op de website van mijnkindonline.nl staat een uitgebreid dossier op het gebied van cyberpesten. Hier vind je ook materiaal voor educatie over dit onderwerp. Ook op pestweb.nl vind je onder meer do’s and dont’s pagina voor ouders met handige tips. Scholen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van cyberpesten. Zo kunnen scholen op de website i-respect  zelf een les samen te stellen om het onderwerp cyberpesten bespreekbaar te maken.

Ook interessant voor jou:

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen