De Culturele Apotheek: samenlezen tegen eenzaamheid

De Culturele Apotheek brengt mensen samen door literatuur. Een van de activiteiten is samenlezen. Het is een laagdrempelige manier om gesprekken op gang te brengen en persoonlijke herinneringen op te halen. “We maken van lezen een sociale activiteit.”

De Culturele Apotheek brengt mensen samen door literatuur, bijvoorbeeld in een samenleesgroep. Zo'n samenleesgroep is geen boekenclub. “Het is een moment waarbij we gedichten, verhalen en fragmenten uit romans samen lezen. Iedereen kan meedoen en voorbereiding is niet nodig. De vrijwillige leesbegeleider neemt de teksten mee. We lezen die met elkaar hardop voor en praten er daarna over. Het blijkt een geweldige manier om snel diepgaande gesprekken te voeren”, vertelt Akke Visser, een van de oprichters.

Nieuwe contacten

In Amsterdam komen mensen al jaren bij elkaar om samen te lezen. “Door onze deelname aan het programma ‘Ondernemen tegen Eenzaamheid’ zijn we landelijk aan het uitbreiden. We lezen inmiddels ook in Uden en Groningen en allerlei dorpen en steden in Friesland. Het spreekt veel mensen aan. We richten ons vooral op ouderen.”

Uit onderzoek blijkt dat deelnemers ook buiten het samenlezen met elkaar afspreken. “Van de respondenten zegt bijna 70 procent nieuwe mensen te hebben leren kennen. De helft daarvan heeft met hen contact gehad buiten de samenleesgroep. Samenlezen levert daarmee echt een positieve bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid.”

Mensen met dementie

Vrijwilligers krijgen een training om met groepen ouderen literatuur te lezen en daarna in gesprek te gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld in bibliotheken, zorginstellingen en dagbestedingslocaties. Mensen die niet goed kunnen zien, kunnen door te luisteren ook meedoen. Ook zijn er mensen met dementie die moeite hebben een gesprek te voeren, maar het wel lukt om voor te lezen. “Er kwam een keer een jongen met zijn moeder. Zij sprak nog zelden. Toen ze een tekst kreeg, ging ze opeens voorlezen. Dat was een emotioneel moment. Hij had haar stem al heel lang niet gehoord.”

Ook online

Door de coronapandemie begon de stichting ook met online bijeenkomsten. “De digitale samenleesgroepen zijn uit nood geboren, maar ze slaan nog steeds aan. Door online samenlezen voeren mensen uit verschillende delen van het land mooie gesprekken met elkaar.” Soms doen ook mensen uit België mee.

“Uit ons impactonderzoek blijkt dat mensen samenlezen een 8,5 geven. Deelnemers die online samenlezen geven een 8,8. Dat komt omdat ze vanuit hun eigen huis meedoen. Dat geeft een nog veiliger gevoel. Zo durfde een vrouw door haar mentale gezondheid niet buiten te komen. Door online samenlezen komt ze toch in contact met andere mensen. Deze optie biedt een kans voor een hele groep mensen die je anders niet bereikt”. 

Onze droom

Door ‘Ondernemen tegen Eenzaamheid’, een programma van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds, gaat de stichting nog professioneler te werk. “We opereren nu echt als sociale onderneming. We hebben een plan waar we jaren mee vooruit kunnen.” Daarbij speelt digitalisering een belangrijke rol. “We zijn een kleine organisatie met grote ambities. Om onze groeiende groep vrijwilligers te ondersteunen, hebben we onze training bijvoorbeeld gedeeltelijk gedigitaliseerd zodat we gemakkelijker overal in het land vrijwilligers kunnen trainen. Want onze droom is duidelijk: we willen leesbegeleiders in alle gemeenten van het land zodat er overal samenleesgroepen zijn. Zo brengen we heel veel mensen op heel veel plekken met elkaar in contact door literatuur.”

Ook meedoen?

Wil je ook een keer online samenlezen? Je kunt elke vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur gratis meedoen. Meld je aan voor een samenleesbijeenkomst en ontvang de link in je mailbox. En nodig gerust vrienden of bekenden uit!

PS. Ook wel eens eenzaam? Deze boeken helpen!

Gerelateerde artikelen