De monteurs zijn voor veel klanten hét gezicht van XS4ALL en KPN. Zij komen immers bij mensen thuis. Achter de schermen probeert Maxime de monteurs zo duurzaam mogelijk op pad te sturen.
Wat houdt jouw baan in?
“Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor de communicatie en implementatie van veranderingen voor onze ruim 1000 monteurs. Eén van de grote veranderingen van deze tijd is verduurzaming. We hebben grote ambities, en monteurs spelen een belangrijke rol.”
Waarom?
“In de eerste plaats omdat ze heel veel kilometers afleggen, van en naar klanten. We stappen over op elektrische busjes en auto’s. Al 60 procent van het wagenpark stoot geen CO2 meer uit. Daar heb ik vanmorgen nog een artikel over geplaatst op Team KPN. Via dit intranet, waarbij een dagelijkse e-mailnieuwsbrief hoort, houden we iedereen van de monteursorganisatie op de hoogte. En we nemen ze mee in veranderingen en het doel ervan.”
Waarom is enthousiast maken belangrijk?
“Monteurs zijn voor klanten vaak het gezicht van XS4ALL en KPN en een direct aanspreekpunt. Monteurs kunnen daarmee echt een verschil maken. Een goed voorbeeld is het recyclen van oude apparaten. Veel klanten weten niet dat er in oude elektrische apparaten, zoals modems, huistelefoons en afstandsbedieningen, waardevolle materialen zitten. Als ze deze apparaten aan monteurs meegeven en niet weggooien, helpen we klanten van hun oude apparaten af én maken we recycling mogelijk. Mijn werk is onder meer monteurs ervan bewust te maken dat ze hun adviesrol ook echt pakken.”
Voor welke dilemma’s komen monteurs te staan met duurzaamheid?
“Monteurs mogen klanten een cadeautje geven, bijvoorbeeld als een klant lang heeft moeten wachten of als de werkzaamheden langer duren dan verwacht. Rond het EK hadden we bijvoorbeeld hele leuke oranje kattensjaaltjes. Klanten vinden het meestal erg leuk om een cadeautje te krijgen. Tegelijk kun je je afvragen of dit soort cadeautjes wel duurzaam zijn. We streven dus naar meer duurzame cadeautjes.”
Wat kunnen monteurs nog meer doen om te verduurzamen?
“We stimuleren ze om hun oude werkkleding niet weg te gooien maar in te leveren. Kleding kunnen we namelijk ook recyclen. Soms kunnen we bijvoorbeeld jassen en broeken laten herstellen. Als dat niet meer kan, laten we andere producten van oude werkkleding maken, zoals laptoptassen. Het recyclen van kleding is belangrijk omdat de textielindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Die zorgt bijvoorbeeld voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, een verspilling van 80 miljard liter water per jaar en ruim 300 miljoen kilo afval per jaar, alleen al in Nederland.”
Welke tips heb je voor klanten om te verduurzamen?
“Het belangrijkste is dat je elektrische apparaten niet weggooit maar inlevert. Soms kunnen ze refurbished worden: geschikt gemaakt worden voor hergebruik. Lukt dit niet, dan zitten er kostbare materialen in die gerecycled kunnen worden.”
En hoe wil KPN zelf nog duurzamer worden?
“We zijn uitgeroepen tot een van de vier meest groene telecombedrijven ter wereld en dat willen we zo houden! We gaan dus keihard door met verduurzamen. In 2030 willen we dat ons complete wagenpark elektrisch is. En vanaf 2025 willen we als bedrijf geen afval meer veroorzaken. Wil je er meer over weten, lees dan hier verder.”
Wat maakt jouw werk interessant en leuk?
“Ik vind het contact met monteurs erg leuk. Omdat ik nog niet zo lang voor KPN werk, wil ik graag weten hoe een werkdag van een monteur eruit ziet. Ik heb al diverse keren een dagje meegelopen. Monteurs maken echt van alles mee en komen op heel veel verschillende plekken.”
Waarom werk je bij KPN?
‘Toen ik de vacature zag voor deze functie heb ik direct gesolliciteerd. KPN zie ik als een innovatief en maatschappelijk relevant bedrijf. Iedereen vindt er iets van. Dat merk ik wel op verjaardagsfeestjes. Gelukkig ben ik zelf ook al jaren klant en ik kan mijn goede ervaringen ook vanuit die kant delen met anderen.”
Hoe blijf je je ontwikkelen?
“KPN heeft veel mogelijkheden. Iedereen krijgt een studiebudget. Toen ik net begon heb ik een techniekcursus meegedaan. Niet omdat ik monteur wil worden, maar omdat ik beter wil begrijpen waar monteurs mee bezig zijn. Verder gebruik ik het studiebudget vooral om mijn kennis van communicatie up-to-date te houden en verder te ontwikkelen.”
Wat hoop je nog te bereiken?
“Voorlopig wil ik KPN graag nog veel beter leren kennen, het is een hele grote organisatie. Daar hoort ook bij dat ik nog veel meer collega’s wil leren kennen. Verder merk ik dat aan de respons op communicatie dat monteurs erg betrokken zijn. Dat is een kostbaar gegeven, waar we met zijn allen zuinig op moeten zijn. Daar draag ik graag aan bij!”