Maak uw huis slim

Met slimme apparaten maakt u uw huis energiezuiniger, veiliger, comfortabeler en sfeervoller. En zeg nou zelf: veel slimme apparaten zijn ook gewoon leuk. We zetten een aantal slimmigheden voor u op een rij. En geven u een tip voor veilig gebruik. Hoe slim wordt uw huis?

1. Voor de deur

Met een slimme deurbel ziet u wie er voor de deur staat. Ook als u niet thuis bent. Met een slim deurslot kunt u de deur ook openen vanaf een andere plek. Waar u ook bent, zolang u maar verbinding met internet hebt. Ideaal voor als u nog onderweg bent en familie of vrienden al voor de deur staan. Ook makkelijk bij pakketbezorgers of onderhoudsmonteurs, terwijl u nog op uw werk bent. Hou rekening met de privacy van anderen. Belangrijkste regel is dat u alleen uw eigen bezittingen mag filmen.

2. Thermostaat op afstand bedienen

U kunt de temperatuur in uw woonkamer vanzelf een paar graden laten zakken wanneer u gaat slapen. Zo bespaart u geld. Wanneer u terug naar huis fietst, kunt u de verwarming via uw smartphone alvast hoger zetten. Zo komt u thuis in een lekker warme woning. Sommige thermostaten kunnen zelfs uw locatie volgen. Deze zet de verwarming lager wanneer hij ziet dat u niet in de buurt bent.

3. Betere luchtkwaliteit

Huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Helaas helpt dat niet altijd mee aan de kwaliteit van de lucht. Met een slimme luchtbewaking kunt u alle luchtjes in uw woning contoleren. Is de lucht te vochtig? Dan gaat de ventilator automatisch aan.

4. Open en dicht

Slimme gordijnen kunt u zo instellen dat ze op bepaalde tijden open en dicht gaan. Stel u bent een weekend weg of u gaat met vakantie. Zo lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. En het is natuurlijk ook gewoon heel cool om de gordijnen vanaf uw bank of bed te sluiten.

5. Sfeerverlichting

Wanneer u de verlichting kunt dimmen, kunt u dit ook met een slimme speaker doen. “Hey Google zet de verlichting op 50 procent”, en de verlichting zal zichzelf dimmen. U kunt de verlichting ook elke kleur geven die u maar wilt. Let er wel op dat u kiest voor een lamp die dit kan. U kunt de slimme verlichting ook zo instellen dat deze op de trap of gang op een zachte stand aanfloept, als u ‘s nachts naar het toilet moet.

6. Automatische zonwering

Slimme zonwering reageert vanzelf op zonlicht en temperatuur. Het zorgt voor een optimale binnentemperatuur en aanzienlijke energiebesparingen. Een slimme zonwering kunt u ook koppelen aan uw slimme thermostaten en verlichting.

7. Niet zomaar een stekker

Slimme stekkers kunt u aan- en uit doen, waar u ook bent. U hebt bijvoorbeeld uw televisie aangesloten op een slimme stekker. Dan kun deze ermee aan- en uitzetten. Ideaal wanneer u weg gaat van huis maar vergeten bent bepaalde apparaten uit te schakelen.

8. Rook- en koolmonoxidemelders

Als er rook of koolmonoxide in uw huis is, stuurt een slimme rookmelder u direct een melding. U kunt het apparaat ook aan uw slimme verlichting koppelen. Bij rook lichten dan automatisch alle mogelijke vluchtroutes op.

9. Slimmer laden

Als u de functie geoptimaliseerd opladen gebruikt voor uw telefoon, gaat uw batterij veel langer mee. Staat u bijvoorbeeld om 07:00 uur ’s ochtends op? Dan laadt uw telefoon het laatste gedeelte pas in het laatste half uur op. Zo voorkomt u dat uw telefoon nog uren aan de lader ligt, terwijl dat niet nodig is.

10. Oogje in het zeil houden

Zodra een slimme camera een beweging waarneemt, start die vanzelf met opnemen. Dit is erg handig voor als u niet thuis bent maar toch wilt weten wat er gebeurt. Met een slimme babyfoon kunt u op afstand in de gaten houden of uw baby lekker slaapt of huilt. U kunt er natuurlijk ook je huisdier(en) mee in de gaten houden.

11. Beveiliging

Slimme beveiligingsapparaten gaan verder dan alleen inbraakbeveiliging. Ze houden ook in de gaten of er brand of waterschade dreigt. Sensoren aan uw ramen en deuren signaleren wanneer iemand probeert in te breken. U krijgt direct een melding en de sirene gaat af.

12. Verschillende merken en apps aan één systeem koppelen

Al uw slimme apparaten zijn tegenwoordig makkelijk te bedienen vanuit uw thuisnetwerk. U kunt zelfs toepassingen en apps van verschillende merken aan elkaar koppelen. De meestgebruikte slimme apps zijn Google Home app, Apple HomeKit en Alexa van Amazon. Sommige slimme speakers zijn ook nog eens erg grappig. Wanneer u zegt: “Hey Google vertel eens een grapje” vertelt Google u een leuk droog grapje.

Zo blijft smart home veilig

1Password wachtwoordmanager

1Password is een wachtwoordmanager waarin u uw wachtwoorden van uw slimme apparaten veilig kunt bewaren. Hetzelfde geldt voor uw creditcard- en inloggegevens. Dankzij 1Password kunt u altijd en overal veilig inloggen. Zo blijft uw slimme huis ook veilig en houdt u kwaadwillenden buiten de deur. Sla daarnaast gevoelige gegevens lokaal op in plaats van in een cloud-abonnement (bijvoorbeeld de toegangsgegevens tot de babyfoon). Met ⁠ESET Thuis Netwerkbeveiliging maakt u de beveiliging van uw smart home helemaal compleet.

ESET Thuis Netwerkbeveiliging

Met de netwerkbeveiliging van ESET beschermt u al uw apparaten die met uw KPN internetverbinding verbonden zijn. Uw smart-tv, bewakingscamera's en andere smart home apparaten. Dit netwerkbeveiligingssysteem controleert ook automatisch hoe veilig een website is, nog voordat u deze opent in een browser! Lees hier meer over ESET voor thuis.

Zin om aan de slag te gaan met een slimmer huis?

Wilt u meer weten over onze smart home producten? Onze Nederlandstalige experts staan voor u klaar met advies. Ze delen graag kosteloos informatie via telefoongesprekken of videochats over al onze smart home oplossingen en producten. ⁠Plan hier een afspraak in met een van onze smart home experts.

Maak uw huis slim met de door ons geselecteerde smart home producten.

Gerelateerde artikelen