Wist u dat een aanzienlijk deel van de online inbraken plaatsvindt via social media? Bescherm uzelf tegen ransomware, identiteitsfraude en diefstal van gevoelige informatie met behulp van onze 8 tips.
Social media spelen een grote rol in het leven van velen. Via platforms zoals LinkedIn, X, Facebook, Instagram en TikTok deelt u uw leven met anderen en blijft u op de hoogte van nieuwtjes. Maar social media vormen ook een extra risico voor uw online veiligheid. Een groot deel van de cyberincidenten kan worden herleid naar social media. Ook interessant om te weten: phishing-berichten worden naar schatting drie keer zo vaak geopend via social media dan wanneer die via e-mail zijn ontvangen.
De gevolgen van een gehackt account
Als hackers erin slagen om een van uw socialmedia-accounts over te nemen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld spam, malware en links op uw tijdlijn plaatsen of versturen in privéberichten. En de criminelen hebben natuurlijk toegang tot al uw posts, privéberichten en afbeeldingen. Vinden ze de juiste informatie om bijvoorbeeld uw e-mailadres over te nemen? Dan loopt u het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Er kunnen bijvoorbeeld op uw naam bestellingen gedaan worden. Als er veel informatie over u is buitgemaakt, dan kunnen criminelen u ook chanteren en bijvoorbeeld losgeld eisen.
Zo wapent u zich ertegen
Met de juiste maatregelen wordt de kans een stuk kleiner dat uw socialmedia-accounts worden gehackt:
1. Wachtwoorden
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en verander ze regelmatig. Beheer uw wachtwoorden veilig met een wachtwoordmanager, zoals 1Password.
2. Tweefactorauthenticatie
Voeg een extra code toe bovenop uw wachtwoord. Die code wordt verstuurd via sms, e-mail of een app op uw smartphone. Met Tweefactorauthenticatie heeft een hacker niets aan uw gebruikersnaam en wachtwoord.
3. Inlognotificaties
Zet notificaties voor inloggen aan, zodat u weet dat er wordt ingelogd op uw accounts en vanaf welke locatie. Ziet u iets verdachts? Dan kunt u daar direct op reageren.
4. Gebruik uw gezond verstand
Wees voorzichtig met contactverzoeken, aanbiedingen, bijlagen en links. Deel geen inloggegevens.
5. Verwijder ongebruikte accounts
Minder accounts betekent minder risico. Verwijder accounts die u niet meer gebruikt.
6. Een e-mailadres speciaal voor social media
Beperk de schade bij een hack door een apart e-mailadres voor social media te gebruiken.
7. Antivirussoftware
Gebruik betrouwbare antivirussoftware, zoals de KPN Veilig Virusscanner van F-secure. Het beschermt tegen virussen en verschillende vormen van schadelijke software.
8. Blijf op de hoogte over internetcriminaliteit
Met bijvoorbeeld deze leerzame tips.
Gehackt en dan?
Is er toch een socialmedia-account gehackt? Dat is vervelend. In de hulpomgeving van het desbetreffende platform vindt u informatie wat u kunt doen als u gehackt bent. Hier vindt u de stappen die u moet ondernemen van Facebook, Instagram, X, LinkedIn en TikTok.